Gęsia stopka...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
angelinaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie najpierw zaczęly bolec mnie okostne (podobno nic takiego samo przejdzie) a potem zaczela mnie pobolewac gesia stopka (guzek o góry na piszczelu) i teraz mam pytanie... ;( czy każdy ból tej stpki konczy sie zapaleniem.. bo slyszlam ze to moze na dlugo wykluczyc z biegania i treningow... co mam zrobic?
Kiprun
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rozciąganie zginaczy, stajesz przodem do stołka, jedna noga oparta piętą o stołek, usatwaiona bardziej zewnątrz. Pochylasz tułow do przodu, żeby czuć rozciąganie, możesz dodać wtedy masaż lodem. Może być np. Voltaren na noc pod folię i chłodzenie-okłady chłodzące. Dobrze trafić do fizjoterapety, który rozluźni te struktury
angelinaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No własnie mroziłam lodem.... tyle że niestety u nas nie ma takiego łatwego dostepu do fizjoterapeuty ani do lekarza... :( a ze mnie boli to oznacza ze musze przrwac treningi? jak to jest zapaleniami tej gesiej stopki...
pytam bo wiem ze jesli boli sciegno to czesto robi sie stan zapalny a twedy nie ma mowy o treningach bo sie nie doleczy... :( wiec wole od razu dowiedziec sie na czym polegaja problemy z gesia stopka.. bo moja kolezanka nie biega przez to od sierpnia ;( A sprobuje jeszce porociagac..
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dobry stereoptyp chodu tzn na nie przygiętym kolanie, rozciągnięcie tej okolicy a potem wzmacnianie kompleksowe mięśni otaczających kolano
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak ustawia Ci się stopa? palcami na zewnątrz czy do środka?
angelinaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

raczje minimalnie na zewnątrz... ale ja nawet nie jestem pewna czy to to.. bo boli mnei guzek u gory piszczel ale juz sie mieszam w tych kontuzjach ;( ale nie mgoe rozciagac tego mojego ściegna przez to bo boli mnie wtedy piszczel.. no ale zobaczymy jak to bedzie ;|
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to rób V na ścianie-stopy na zewnątrz, kolana proste, miednica na podłodze i przy ścianie. Przydałby sie taping ze zmniejszeniem rotacji
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

trochę odświeżę temat.
mam to paskudztwo-od 3 tyg nie biegam.Lekarz zalecił jonoferezę i kinesiotaping.
Czy w tym czasie można truchtać, ew. jeździć na rowerze?Cholera mnie bierze jak nic nie robię.
Czy zabieg krioterapii może pomóc?
Ile po ustąpieniu bólu można rozpocząć trening?
ile trwa to zapalenie?
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rób wszystko co nie wywołuje bólu.
krio jak najbardziej może pomóc
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mnie również dopadła ta "gęsia stópka". Napiszcie proszę skąd to sie bieże, jak temu przeciwdziałać, na czym dokładnie polega to robienie "V na ścianie" i jak zrobić taping.
Dziękuję z góry.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na prawdę nic nikt na ten temat nie wie?
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakie to proste - skoro Jurek Skarżyński pisze, że trzeba się wybijać z okolicy palucha to trzeba się wybijać a nie machać bez sensu nogą. Ach ta technika biegu.
metalowy17
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

widzę że temat starszy ale może komuś pomoże, ortopeda mi przepisał na gęsią okłady z lodu 2x10min i Elmetacin Spray (bez recepty)na bolące miejsce, wcześniej przed wizytą bolało ponad trzy tygodnie, po kuracji przeszło w tydzień
ODPOWIEDZ