trening WB2 w przygootwaniach do maratonu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rozmawiałem na gg z moim kolegom Tomkiem z tego naszego forum i zaintrygował amnie jedna rzecz a dokładnie sposób trenowania WB 2 do maratonu. Z tego co jako kolarz się od was nauczyłem WB 2 to trening strefy mieszanej czyli po kolarsku mozna by rzec trening typu tempo. Z informacji Tonka wynika że trening typu WB 2 jest przez was realizowany poprzez interwały czyli WB 2 WB 1 i tak kilka razy. w kolarstwie trenin typu Tempo jest robiony metodą ciagła NP. 1 5MINUT ROGRZEWKA 30 MINUT TO WASZE Wb 2 I NA KONIEC ROKRĘCENIE I stopniowo zwieksza sie długosc WB 2 tempa np. 35 40 minut
przecież w maratonie nie ma tęmpa szarpanego wieć dlaczego nie cwiczycie WB 2 metod aciagła czyli np.
15 minut tlen 30 minut wb 2 15 minut tlen
nastepny trneing
15 minut tlen 35 minut WB 2 15 minut lten
dlaczego wB 2 jkao trening strefy mieszanej do maratonu jako wyśiłku bez szarpania stosujecie metodę interwało wa anie ciagłą
Tompoz
przecież w maratonie nie ma tęmpa szarpanego wieć dlaczego nie cwiczycie WB 2 metod aciagła czyli np.
15 minut tlen 30 minut wb 2 15 minut tlen
nastepny trneing
15 minut tlen 35 minut WB 2 15 minut lten
dlaczego wB 2 jkao trening strefy mieszanej do maratonu jako wyśiłku bez szarpania stosujecie metodę interwało wa anie ciagłą
Tompoz
Tompoz
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Kolego tompoz z tego co wiem to trening wb2 jest treningiem progowym a nie tempem
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
W literaturze angielsko języcznej to co my do niedawna nazywalismy WB2 jest nazywane własnie Tempo.
Tu znowy kłania sie ewolucja której jesteśmy świadkami - że teraz za Próg (przynajmniej u biegaczy w Polsce, ale pewnie nie tylko w Polsce, w kazdym razie w literaturze angielsko języcznej zmiany nastawienia jeszcze nie zauwazyłem) przyjmowane jest zakwaszenie niecopowyżej zakwaszenia z jakim biegniesz maraton a kiedyś było to 4 mmol.
Tak czy inaczej - angielskojęzyczne (chyba nie skłamię jeśłi powiem - prawie wszystkie) tekstu rozróżniają w uproszczeniu 3 intensywności:
EASY
TEMPO
INTERVAL
jest jeszcze Marathon Pace które u nas staje się drugim zakresem a u nich jest poprostu pomiędzy EASY a TEMPO.
Odwieczne pytanie - kto ma rację, co to jest drugi zakres itp itd.
Tu znowy kłania sie ewolucja której jesteśmy świadkami - że teraz za Próg (przynajmniej u biegaczy w Polsce, ale pewnie nie tylko w Polsce, w kazdym razie w literaturze angielsko języcznej zmiany nastawienia jeszcze nie zauwazyłem) przyjmowane jest zakwaszenie niecopowyżej zakwaszenia z jakim biegniesz maraton a kiedyś było to 4 mmol.
Tak czy inaczej - angielskojęzyczne (chyba nie skłamię jeśłi powiem - prawie wszystkie) tekstu rozróżniają w uproszczeniu 3 intensywności:
EASY
TEMPO
INTERVAL
jest jeszcze Marathon Pace które u nas staje się drugim zakresem a u nich jest poprostu pomiędzy EASY a TEMPO.
Odwieczne pytanie - kto ma rację, co to jest drugi zakres itp itd.

- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
a pozatym kolego tompoz kto ci powiedzial ze do maratonu nie mozna relaizowac interwalowego treningu.
To w takim razie ktos kto biega na 10 km nie moze robic tempa 10x1km tylko powinien przebiec 10km i gotowe.
Bieganie wb2 w formi interwalu nie przeygotowuje cie do zawodow w formie szarpanej tylko z badan wynika ze interwal jest bardziej efektywna forma niz dlugie wb2 zreszta po co ja to pisze jak i tak ciebie przekonac sie nie da
To w takim razie ktos kto biega na 10 km nie moze robic tempa 10x1km tylko powinien przebiec 10km i gotowe.
Bieganie wb2 w formi interwalu nie przeygotowuje cie do zawodow w formie szarpanej tylko z badan wynika ze interwal jest bardziej efektywna forma niz dlugie wb2 zreszta po co ja to pisze jak i tak ciebie przekonac sie nie da
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
Kolego MichaleJ,
Kolega Tompoz po prostu pyta. Zdroworozsądkowo, skoro bieg maratoński nie jest zwykle wysiłkiem, który nie ma charakteru szarpanego, zrywowego (jakby powiedział kolega Tompoz), więc należy się do niego przygotowywać biegając stosując bieg ciągły.
A że z badań wynika co innego? Jak sam powiedziałeś kiedyś, kolego Michale, to nowość i nie wszyscy o tym wiedzą.
Pozdrawiam wszystkich kolegów i koleżanki,
B.
Kolega Tompoz po prostu pyta. Zdroworozsądkowo, skoro bieg maratoński nie jest zwykle wysiłkiem, który nie ma charakteru szarpanego, zrywowego (jakby powiedział kolega Tompoz), więc należy się do niego przygotowywać biegając stosując bieg ciągły.
A że z badań wynika co innego? Jak sam powiedziałeś kiedyś, kolego Michale, to nowość i nie wszyscy o tym wiedzą.
Pozdrawiam wszystkich kolegów i koleżanki,
B.
-
- Zaprawiony W Bojach
W kolarstwie trening tęmpo odpowiadajaćy temu waszemu WB 2 to trening przemian mieszanych to sie zdadza.
Chodzi mi oto że w maratonie nie ma szarpania tępa jest okręlsnoa prędkosc maratońska i trzym asie swoje tęmpo i sie biegnie wieć pozo komu Wchodzenie w WB 2 na kilka minut i wychodzenie. Gdy przyjmieny ten wasz trening WB 2 jkao trening wytryzmałości specjl;anej do maratonu to potrzeba ciagłych dłuższych boćców by wzrosła pojemność przemian mieszanych. W kolarstwie jest tak np.
trening szosowca typu tempo
oczywiscie jka każdy trening do wytryzmałości wielogodiznnej jest reazliowany na podłozu treningu tlenowego
15 minut rogrzewka
60 minut tlen
30 minut tempo
30 minut tlen
30 minut Tempo
15 rokręcienie
chodiz mi oto że przemiany mieszane sa pojemne i wymagaja długotrwalych boćców ale boćców nie tkaich interwałowych po 2-5 minut tylko długich bloków np. w opisanym przezemnie trneingu 2 bloki po 30 minut
i jestem ciekawy jakie są plusu metody interwałówej wtrenowaniu zdolnosci mieszanych w stosunku do metody ciagłej
Chodzi mi oto że w maratonie nie ma szarpania tępa jest okręlsnoa prędkosc maratońska i trzym asie swoje tęmpo i sie biegnie wieć pozo komu Wchodzenie w WB 2 na kilka minut i wychodzenie. Gdy przyjmieny ten wasz trening WB 2 jkao trening wytryzmałości specjl;anej do maratonu to potrzeba ciagłych dłuższych boćców by wzrosła pojemność przemian mieszanych. W kolarstwie jest tak np.
trening szosowca typu tempo
oczywiscie jka każdy trening do wytryzmałości wielogodiznnej jest reazliowany na podłozu treningu tlenowego
15 minut rogrzewka
60 minut tlen
30 minut tempo
30 minut tlen
30 minut Tempo
15 rokręcienie
chodiz mi oto że przemiany mieszane sa pojemne i wymagaja długotrwalych boćców ale boćców nie tkaich interwałowych po 2-5 minut tylko długich bloków np. w opisanym przezemnie trneingu 2 bloki po 30 minut
i jestem ciekawy jakie są plusu metody interwałówej wtrenowaniu zdolnosci mieszanych w stosunku do metody ciagłej
Tompoz
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
wg nowych badan te bodzce powinny zaweierac sie w przedziale od 6-12min a jako wstep mozna zrobic krtotsze i swobodnie dojsc do 6min ja np zczynam zawsze od 3minotowek i stponioowo dochodze do 12 min
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
w kolarstwie Tempo to np. jest na tętnach 85-95 % tętna średniego z 60 minutowej czasówki a 60 minutow aczasówk to tętno trochę mniejsze od tętna na probu beztlenowym
czyli to kolarskie Tempo to czysta strefa mieszana
czyli to kolarskie Tempo to czysta strefa mieszana
Tompoz
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Tempo to wysilek ponad progiem mleczanowym. I teraz w zalezenosci od tego jaki dystans biegasz na takim poziomie biegasz tempo. Dla maratonczyka bedzie to kilka uderzen nad progiem, a dla biegacza na 150 kilkadziesiat. To tak w duzym skrocie
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
tlenowy
Michal. J