Ciąża

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
zina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy ktoras z pan biega(la) we wczesnej ciazy? :niewiem:
Staramy sie z mezem o dziecko i nie moge znalezc informacji na ten temat.
New Balance but biegowy
tomasz

Nieprzeczytany post

W poprzednim numerze "Bieganie" było.
zina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:W poprzednim numerze "Bieganie" było.
Niestety nie mam tej gazety,nie mieszkam w Polsce. Czy moglbys mi np.zeskanowac ten artykul? Bylabym wdzieczna :taktak:
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

o ile pamiętam to taki wątek był na biegajznami.pl...
zina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:o ile pamiętam to taki wątek był na biegajznami.pl...
Juz znalazlam!!! :hej: Dziekuje Wam :usmiech:
tomasz

Nieprzeczytany post

Mogę Ci zeskanować jak chcesz. Podaj mi aders mejolwy to jutro postaram się mieć już skany.
zina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Mogę Ci zeskanować jak chcesz. Podaj mi aders mejolwy to jutro postaram się mieć już skany.
maneater1,bardzo Ci dziekuje:):)
:taktak: :taktak: :taktak: :taktak: :taktak:
Moj adres: gochenzi@wp.pl
zina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

maneater1,bardzo Ci dziekuje:):)
:taktak: :taktak: :taktak: :taktak: :taktak:
Moj adres: gochenzi@wp.pl[/quote]

Przepraszam Cie!! TOMASZ oczywiscie mialo byc :bleble:
,dzieki z gory za skany
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W "Biegiem przez życie" Skarżyńskiego jest też parę stron o bieganiu w ciąży (podobnie jak pisał o tym w swoim artykule Marcin70)
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zina.
Biegała moja żona, biegały i biegają moje koleżanki.
Jedna z nich ma poród w połowie kwietnia i nadal jeszcze truchta (czasem szybciej bo pies ją ciagnie ;) )

Przeciwskazań nie ma, jeśłi tylko przedtem coś robiłaś.
Nawet wg wielu badań nie ma dowodów na to, że osiąganie na treningu tętna maksymalnego lub bliskiego maksymalnemu mogłoby źle wpłynąć na dziecko.
Ale warunek jest jeden - ciąża musi byc zdrowa, czyli bez żadnych czynników ryzyka, ty musisz być zdrowa i co jeszcze raz podkreślam - bieganie to nie powinna być dla Ciebie nowość.

Jełśi znasz angielski to przyda Ci się to:

Exercise Guidelines for Pregnancy
and the Postpartum Period

1. In the absence of obstetric or medical complications, it is safe for you to engage in moderate levels of physical activity. Your physician will review your medical health and previous pregnancies prior to recommending exercise.

2. Exercise only when feeling well. It is advisable to delay exercise when recovering from an illness or when experiencing episodes or lightheadedness, nausea, or vomiting.

3. The frequency and duration of exercise should be similar to your pre-pregnancy state. As your pregnancy progresses you may find it more difficult to maintain previous fitness levels and should adjust your routine according to your abilities. The recommendation is to exercise 20 to 60 minutes at a minimum of 3 days per week. Strenuous exercise should not exceed 15 minutes.

4. Acceptable aerobic activities are walking, light jogging, swimming, stationary bicycles, low-impact aerobics, low intensity racquet sports, and water exercises.

5. Avoid high impact activities such as running, contact sports, or competitive racquet sports. Activities that may cause abdominal trauma such as horse back riding and diving are not recommended. Do not engage in activities in which loss of balance could be detrimental to you or your baby.

6. Avoid exercises that require prolonged time on your back, specifically, after your first trimester. The weight of your growing baby compresses the large vessels in you abdomen preventing blood return to the heart. As result you may feel faint or lightheaded.

7. Maintain an appropriate diet. Pregnancy requires an additional 300 calories per day. When exercising this requirement will be higher.

8. When exercising ensure adequate hydration, appropriate clothing, and optimal environmental conditions. Particularly, avoid activities such as hot tubs, saunas, or prolonged exercise that may elevate your body temperature.

9. Stop exercising and contact your physician if you develop chest pain, extreme shortness of breath, abdominal pain/cramping/contractions or vaginal bleeding.

10. Acceptable guidelines are to resume exercise 1 week after vaginal delivery and 6 to 10 weeks following a cesarean-section. Pre-pregnancy exercise routines should be resumed gradually, based on your physical capabilities.

11. The following conditions should be considered contraindications to exercise during pregnancy:
-Pregnancy-induced hypertension
-Pre-term rupture of membranes
-Pre-term labor during the prior or current pregnancy or both
-Incompetent cervix/cerclage
-Persistent second or third trimester bleeding
-Intrauterine growth retardation
From American College of Obstetricians and Gynecologist: Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period. Technical Bulletin No. 189. Washington, DC, ACOG, 1994.
zina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fredzio
bardzo dziekuje za wpis :usmiech:
Przeczytalam zalecenia po angielsku jak i rowniez poki co polowe watku biegajacych dziewczyn na "Biegaj z nami",oj,tam sie dzieje :uuusmiech:
Mam nadzieje ze bede sie cieszyla zdrowiem na tyle zeby chociaz potruchtac
:bleble:
tomasz

Nieprzeczytany post

Jutro Ci wyślę skana.
bubuu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

za to jazda na rowerze jest nie wskazana słyszałem o wielu przypadkach poronień mojej ciotce też się to przydarzyło
fj
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

biegalam codziennie do 5 miesiaca ciazy. pozniej troszke balam sie biegac, ale do 7 miesiaca jezdzilam na rowerze a do konca plywalam i to duzo. moj synek urodzil sie piekny, zdrowy i silny a ja od razu odzyskalam forme...
ODPOWIEDZ