WEJDŹCIE
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Wiadomo ze sie uklada plan pod zawodnika, , ale i tak uwazam ze wiekszosc sredniodobrych osob (~2.40/km) poradzilaby sobie z nim.
Oczywiscie w okresie przed zawodami jak napisalem, a nie teraz w grudniu
Oczywiscie w okresie przed zawodami jak napisalem, a nie teraz w grudniu
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Poczatkujacy oczywiscie nie codziennie, ale sredni zawodnik czemu nie.
Przeciez mowie ze nie jest to plan na caly rok tylko np jeden z ciezszych mikrocykli, po nim moze byc nawet 3-4 treningi. To norma ze sie trenuje 6-7x/tydz. Polscy juniorzy i mlodizezowcy tak robia
Przeciez mowie ze nie jest to plan na caly rok tylko np jeden z ciezszych mikrocykli, po nim moze byc nawet 3-4 treningi. To norma ze sie trenuje 6-7x/tydz. Polscy juniorzy i mlodizezowcy tak robia
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zorza jest młodym ambitnym gościem wiec jak ktos napisze biegaj powoli 40 km tygodniowo to będzie pewnie robił to prawie na maksa.
Zejście na 3:00 z 3:22 wcale nie musi być takie łatwe.
Ma problem - zbliża się zima - a treningów pod 1000 m nie da się dobrze robić jak jest zimno, chyba że ma dostęp do Hali.
Zorza chce konkretnie - jak byłem w jego wieku tez chciałem konkretnie wiec trochę go rozumiem.
Z jakiegos powodu, robię odstępstwo od pewnych zasad.
Musisz wzmocnić:
serce
"płuca"
siłę
- powoli, łacznie ze 40 km tyg, jako oddzielne biegi lub rozgrzewka, zakończone 20-30 sek, przebiezkami
- dwa razy w tygodniu 6x1 km, dla Ciebie to będzie po 3:50-4:00/przerwa 3 minuty
- raz w tygodniu 8 x 400m po 1:20 z pełym odpoczynkiem. Pełnym czyli marsz, rozciąganie przez nawet 4-5 minut.
- plus ogólna sprawność, siła.
Zawsze rozgrzewka przynajmniej 20 minut.
Musisz być mocny, szybki, wytrzymały, elastyczny. Proste ?
Zejście na 3:00 z 3:22 wcale nie musi być takie łatwe.
Ma problem - zbliża się zima - a treningów pod 1000 m nie da się dobrze robić jak jest zimno, chyba że ma dostęp do Hali.
Zorza chce konkretnie - jak byłem w jego wieku tez chciałem konkretnie wiec trochę go rozumiem.
Z jakiegos powodu, robię odstępstwo od pewnych zasad.

Musisz wzmocnić:
serce
"płuca"
siłę
- powoli, łacznie ze 40 km tyg, jako oddzielne biegi lub rozgrzewka, zakończone 20-30 sek, przebiezkami
- dwa razy w tygodniu 6x1 km, dla Ciebie to będzie po 3:50-4:00/przerwa 3 minuty
- raz w tygodniu 8 x 400m po 1:20 z pełym odpoczynkiem. Pełnym czyli marsz, rozciąganie przez nawet 4-5 minut.
- plus ogólna sprawność, siła.
Zawsze rozgrzewka przynajmniej 20 minut.
Musisz być mocny, szybki, wytrzymały, elastyczny. Proste ?

- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dobra najlepiej pobiegac 3x w tygodniu, zaczac od 3km jednorazowo
i potem stopniowo zwiekszac , az sie dojdzie do 30km /tydz. Tego dystansu lepiej nie przekraczac bo wiecej to tylko bekele jest w stanie pobiec. I pamietaj ze rytmy to tez interwaly i bedziesz po takim czyms odpoczywal z 5dni. W ogole stosuj duzo odpoczynku bo zajechac sie strasznie latwo, zwlaszcza jak bedziesz mial zyciowke ok. 9min/3km wtedy to przez nieuwage mozesz sprobowac robic czasem po 7treningów/tydz a to juz by bylo samobojstwo.....
Troche poprawilem ten plan (tamten juz mowilem napisalem spontanicznie i z lekkim przymruzeniem oka->usmieszek na koncu)
Pn - OWB1 10-12km
Wt- OWB1 4-5km, + R 8-12x100m
Sr – OWB1 2-3km + WS 6-8x800m
Cz – OWB1 6km + ew. R 6x150m
Pt – OWB1 4-8km + SW 1-2km
Sb- OWB1 6-8km + ew. r 8x100m
Nd – OWB1 2-3km + WS 4x1-1.5km
Pn - na pewno cos innego a nie powtorka (mocniej lub lzej), zaleznie od zawodnika a nie od liczb ktore sobie mozna spontanicznie wypisac. Nikt nie wie jaki to zawodnik, nie jest tak ze na kazdego reguly z ksiazki "Zdrowe bieganie dla amatorów" dzialaja.
Niektorzy dzien przed polmaratonem potrzebuja zrobic 2x500m w tempie startowym bo nie beda wystarczajaco pobudzeni.A niektorzy potzrebuja tydzien odpoczynku po akcencie przed startem.
i potem stopniowo zwiekszac , az sie dojdzie do 30km /tydz. Tego dystansu lepiej nie przekraczac bo wiecej to tylko bekele jest w stanie pobiec. I pamietaj ze rytmy to tez interwaly i bedziesz po takim czyms odpoczywal z 5dni. W ogole stosuj duzo odpoczynku bo zajechac sie strasznie latwo, zwlaszcza jak bedziesz mial zyciowke ok. 9min/3km wtedy to przez nieuwage mozesz sprobowac robic czasem po 7treningów/tydz a to juz by bylo samobojstwo.....
Troche poprawilem ten plan (tamten juz mowilem napisalem spontanicznie i z lekkim przymruzeniem oka->usmieszek na koncu)
Pn - OWB1 10-12km
Wt- OWB1 4-5km, + R 8-12x100m
Sr – OWB1 2-3km + WS 6-8x800m
Cz – OWB1 6km + ew. R 6x150m
Pt – OWB1 4-8km + SW 1-2km
Sb- OWB1 6-8km + ew. r 8x100m
Nd – OWB1 2-3km + WS 4x1-1.5km
Pn - na pewno cos innego a nie powtorka (mocniej lub lzej), zaleznie od zawodnika a nie od liczb ktore sobie mozna spontanicznie wypisac. Nikt nie wie jaki to zawodnik, nie jest tak ze na kazdego reguly z ksiazki "Zdrowe bieganie dla amatorów" dzialaja.
Niektorzy dzien przed polmaratonem potrzebuja zrobic 2x500m w tempie startowym bo nie beda wystarczajaco pobudzeni.A niektorzy potzrebuja tydzien odpoczynku po akcencie przed startem.
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Po prostu napisalem go z marszu, przeciez i tak trzeba by bylo analizowac codziennie jak zawodnik sie czuje. Nie wiedzialem jak szybko zapisac rytmy, wiec wszyscy sie przestraszyli ze to interwaly.
A wszyscy jzu zamiast starac sie pomoc chlopakowi (marcin )zaczeli rzucac texty ze to plan dla niewiadomo kogo. Liczylem na inteligencje marcina i myslalem ze sie skuma ze cos tu nie gra ze cos dla niego za mocno i zastanowi sie 3x zanim znowu poprosi o plan, bo podawanie planu na tym forum spotyka sie tylko z opinia a nie propozycjami poprawy. (nier licze tego odnosnie "mojego tygodnia" bo to jest zwykla probka a nie jakas wielka sprawa)
A wszyscy jzu zamiast starac sie pomoc chlopakowi (marcin )zaczeli rzucac texty ze to plan dla niewiadomo kogo. Liczylem na inteligencje marcina i myslalem ze sie skuma ze cos tu nie gra ze cos dla niego za mocno i zastanowi sie 3x zanim znowu poprosi o plan, bo podawanie planu na tym forum spotyka sie tylko z opinia a nie propozycjami poprawy. (nier licze tego odnosnie "mojego tygodnia" bo to jest zwykla probka a nie jakas wielka sprawa)
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Zaprawiony W Bojach
Fist :
No dobrze napisałeś z marszu trening dla początkującego 16latka który zaczyna biegać i liczyles na to ze zorientuje się że dla niego za mocno.Ciekawe..
A teraz napisałeś poprawiony plan i nadal ładujesz 7 teningów tygodniowo i codziennie coś mocnego.I to ma być trening dla początkującego ?
Nie rozumiem prawdę mówiąc twojej ironii dotyczącej możliwości zajechania organizmu.Otóż takie niebezpieczeństwo istnieje.Zwłaszcza w przypadku młodego organizmu poddanego nadmiernym obciążeniom.
Kilka zalecen treningowych dla zawodników w wieku 16 lat :
- wskazany dystans treningowy : 7-9 km
- ilość treningów w tygodniu : 5-6
Ponadto radzę poczytać o zjawisku które już wcześniej było w tej dyskusji wymieniane a nazywa sie superkompensacją, oraz o ogólnych zasadach treningowych ( na przykład: nie robimy ciężkich treningów dzień po dniu ).
A moja propozycja odnośnie treningu dla Marcina_913 jest taka: zacznij od testu Coopera i zobacz jaki będziesz miał wynik (tzn. ile metrów przebiegniesz ).Jak będziemy znali wyniki testu będziemy wiedzieli mniej więcej nad czym pracować...
P.S tylko zrób sobie dzień, dwa przerwy w bieganiu przed testem Coopera...
No dobrze napisałeś z marszu trening dla początkującego 16latka który zaczyna biegać i liczyles na to ze zorientuje się że dla niego za mocno.Ciekawe..
A teraz napisałeś poprawiony plan i nadal ładujesz 7 teningów tygodniowo i codziennie coś mocnego.I to ma być trening dla początkującego ?
Nie rozumiem prawdę mówiąc twojej ironii dotyczącej możliwości zajechania organizmu.Otóż takie niebezpieczeństwo istnieje.Zwłaszcza w przypadku młodego organizmu poddanego nadmiernym obciążeniom.
Kilka zalecen treningowych dla zawodników w wieku 16 lat :
- wskazany dystans treningowy : 7-9 km
- ilość treningów w tygodniu : 5-6
Ponadto radzę poczytać o zjawisku które już wcześniej było w tej dyskusji wymieniane a nazywa sie superkompensacją, oraz o ogólnych zasadach treningowych ( na przykład: nie robimy ciężkich treningów dzień po dniu ).
A moja propozycja odnośnie treningu dla Marcina_913 jest taka: zacznij od testu Coopera i zobacz jaki będziesz miał wynik (tzn. ile metrów przebiegniesz ).Jak będziemy znali wyniki testu będziemy wiedzieli mniej więcej nad czym pracować...
P.S tylko zrób sobie dzień, dwa przerwy w bieganiu przed testem Coopera...
-
- Dyskutant
1.Trening:
a)trucht 1000m
b)12.5km OWB1 po 4.35/km
c)3X120m rytm + 400m trucht po serii
3X100m rytm + 400m trucht po serii
5X80m rytm + 400m trucht po serii
3X120m rytm + 400m trucht po serii
d)na koniec wybieganie 3km
2.Trening
a)4km OWB1 po 4.35/km
b)9.5km lekkie OWB2 po 4.01/km
c)na koniec 2km OWB1 po 4.35/km
A dziś zrobiłem
a)OWB1 4km po 4.35/km
b) OWB2 mieszane z OWB 3
tylko 4km...
1000m -3.45/km
1000m -3.40/km
1000m -3.40/km
1000m -3.35/km
(to był Bieg Ciągły!!! - napisałem tylko ile biegłem każdy km)
c)I na koniec trucht + rytm (łącznie 1200m)
Hmmm panowie jestem początkującym biegaczem ... ale powinienem uwzględić też że trenuję już 7 lat piłke nożną więc od tego też nabiera się pewną wytrzymałość... ten plan wykonałem naprawdę
możecie mi niewierzyć ale trudno
w tym tygodniu mam już 106km a w miesiącu 334km...
a)trucht 1000m
b)12.5km OWB1 po 4.35/km
c)3X120m rytm + 400m trucht po serii
5X80m rytm + 400m trucht po serii
3X120m rytm + 400m trucht po serii
d)na koniec wybieganie 3km
2.Trening
a)4km OWB1 po 4.35/km
b)9.5km lekkie OWB2 po 4.01/km
c)na koniec 2km OWB1 po 4.35/km
A dziś zrobiłem
a)OWB1 4km po 4.35/km
b) OWB2 mieszane z OWB 3
tylko 4km...
1000m -3.45/km
1000m -3.40/km
1000m -3.40/km
1000m -3.35/km
(to był Bieg Ciągły!!! - napisałem tylko ile biegłem każdy km)
c)I na koniec trucht + rytm (łącznie 1200m)
Hmmm panowie jestem początkującym biegaczem ... ale powinienem uwzględić też że trenuję już 7 lat piłke nożną więc od tego też nabiera się pewną wytrzymałość... ten plan wykonałem naprawdę

- Osa
- Rozgrzewający Się
Zorza możesz powiedziec ile masz lat, ile trenujesz, życiówy i przykładowy twój tydzień??
Run, live to fly, fly to live, do or die!!!! | GG 4226841
-
- Dyskutant
Mam 15 lat
trenuje piłke nożną od 7lat, mniej więcej 1,5 roku temu zaczęłem sobie biegać ale wtedy biegałem tylko raz na tydzień i jeszcze nieregularnie zazwyczaj bylo to OWB2 bo nie wiedziałem jak biegać...od 6 tygodni wzięłem się za bieganie porządnie i w tym czasie przebiegłem już 493km
postępy robię prawie z każdym treningiem. Na początku OWB1 wychodziło mi 5.20/km przy 155 AWG(70%)
Obecnie mam 4.35/km przy tym samym tetnie no więc chyba olbrzymi postęp zrobiłem.
Życiówki nie są zbyt ciekawe w tym czasie zdążyłem zaliczć tylko 2 starty...
na 4km po plaży uzyskałem czas 15min14sec co daje 3.48/km po piachu!!
i na 1000m bieg na hali 3.00 (na stadionie byłoby około 10 sec lepiej)
Jeśli chodzi o moje przygotowania:
to zaczęłem od OWB1 w pierwszym tygodniu zrobił 38km samego OWB1
w drugim tygodniu 57km samego OWB1
w trzecim tygodniu zaliczyłem pierwszy start więc mozna powiedzieć że właściwie nie byłem przygotowany (zrobiłem w tym tygodniu 63km)
w czwartym wprowadziłem już Cross I OWB2 (zrobiłem 65km)
w piątym zaliczyłem kolejny start a pod koniec tygodnia wprowadziłem długą wycieczke biegową i I Cross (w sumie zrobiłem 75km)
w szóstym jest już ciężka praca bo wykonałem 106km na różnych obciążeniach OWB1,2,3 Cross i długa wycieczka biegowa
to chyba na tyle

Obecnie mam 4.35/km przy tym samym tetnie no więc chyba olbrzymi postęp zrobiłem.
Życiówki nie są zbyt ciekawe w tym czasie zdążyłem zaliczć tylko 2 starty...
na 4km po plaży uzyskałem czas 15min14sec co daje 3.48/km po piachu!!
i na 1000m bieg na hali 3.00 (na stadionie byłoby około 10 sec lepiej)

Jeśli chodzi o moje przygotowania:
to zaczęłem od OWB1 w pierwszym tygodniu zrobił 38km samego OWB1
w drugim tygodniu 57km samego OWB1
w trzecim tygodniu zaliczyłem pierwszy start więc mozna powiedzieć że właściwie nie byłem przygotowany (zrobiłem w tym tygodniu 63km)
w czwartym wprowadziłem już Cross I OWB2 (zrobiłem 65km)
w piątym zaliczyłem kolejny start a pod koniec tygodnia wprowadziłem długą wycieczke biegową i I Cross (w sumie zrobiłem 75km)
w szóstym jest już ciężka praca bo wykonałem 106km na różnych obciążeniach OWB1,2,3 Cross i długa wycieczka biegowa
to chyba na tyle

- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Jeszcze rok , gora dwa i przejdziesz na sportowa emeryture . Takich setki widzialem .
Chyba ze zwiekszych kilometraz do 800km/miech i bedziesz biegal 25x1km po 3 minuty .
Nie sztuka biegac ciezkie treningi . Sztuka trenowac z glowa .
Chyba ze zwiekszych kilometraz do 800km/miech i bedziesz biegal 25x1km po 3 minuty .
Nie sztuka biegac ciezkie treningi . Sztuka trenowac z glowa .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Teraz już wiadomo dlaczego -Zorza2- tak uważaZorza2 pisze:Ja uważam że to nie jest mocny plan i Fist ułożył go świetnie

Jeszcze trochę to pogadasz sobie -Zorza2- z Rudą.