Grubasy - tylko dla Was

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Leo pisze:Dargch, czyli jesteś za trabuco. Słyszałem jeszcze o jednym bucie dla ciężkich, a mianowicie mizuno Renegade, ale nie jestem pewien czy nadaje się on na jesień, zimę.
Nie biegałem nigdy w Mizuno ale biegałem z ludźmi, którzy w nich biegali i wyrażali się o nich bardzo pozytywnie. Bardzo dobrym doradcą i znawcą obuwia biegowego jest Rysio (czynny biegacz), właściciel sklepu: http://sklep.sport-studio.pl/. Już kilka par butów dla siebie kupiłem u niego. Sklep mieści się w W-wie przy ul. Broniewskiego 71, tel. (22) 6692808, e-mail: sklep@sport-studio.pl.
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
New Balance but biegowy
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dargch, dzięki za linki.
Kontaktowałem sie też z Jackiem Gardenerem - też biegaczem i on z kolei sugeruje Saucony shadow 9 TR. Dużo się tych propozycji zrobiło :hej:
W koncu i tak podjemę sam decyzję biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw :-)
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Leo pisze:Kontaktowałem sie też z Jackiem Gardenerem - też biegaczem i on z kolei sugeruje Saucony shadow 9 TR. Dużo się tych propozycji zrobiło :hej:
Zapomniałem o Gardenerze ale od niego jeszcze niczego nie kupiłem.
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę ostatnio w tym dziale kilka nowych twarzy, w tym również "nadwymiarowców" :hejhej: Po obfitych w jedzonko Świętach przybędzie jeszcze więcej nowych twarzy zaniepokojonych okrągłościami ich ciała :hej:
Dla rozpoczynających bieganie, szczególnie tych puszystych - moja rada jest taka: zanim rozpoczniecie przygodę ze sportem zaracjonalizujcie swoje nawyki żywieniowe, bo rozpaczliwe rzucanie się na sport w celu zgubienia paru kg może zakończyc się w najlepszym wypadku kacem moralnym typu "Znowu nie udało się. Jestem do bani" lub - co gorsze - kontuzją kolan, achillesa itp.
Na początku należy ograniczyć - nie żeby zaraz odrzucić - ZŁE jedzenie tj. tłuste, słodkie. Niewielu wie, że sery żółte mają więcej tłuszczu niż kawał kiełbachy.
Potem powinna przyjść faza ograniczania: zamiast kilograma makaronu z parmezanem zjedz 90 dkg, po miesiącu wystarczy ci już 75 dkg - żołądek się obkurczy i nie będzie już tyle wołał o żarcie :hej:

Zaczynać bieganie zimą - tylko niewielu to potrafi!!
Biegać rano? Jest ciemno, zimno, wilgotno, zalega śnieg albo błoto. Po południu? Właśnie zjadłem obiad i jestem ciężki, rozni się ciemno itp itd Naprawdę bardzo łatwo się zdemotywować i potem we łbie tylko frustracja zostaje :hej:
Dla grubasów na zimę proponuję intensywne marsze. Tylko. REGULARNY, intensywny marsz przygotuje serce, płuca i całe ciało do REGULARNEGO wysiłku. Taki marsz powinien stać się odruchem, potrzebą - że mimo paskudniej pogody jednak idę do parku lub obchodzę 4 bloki dookoła.
Jeśli ktoś z was wytrzyma te spacery od grudnia przed Świętami do marca/kwietnia 2007 (kiedy przyroda przepięknie przebudzi się do życia!!!!) i zacznie potem biegać (np. według planu 10 tygodniowego) - to jest niemal gwarancją, że połknie bakcyla biegowego. I ma szanse na schudnięcie!!!
Czego wszystkim życzę :-)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

brzmi to w ogole tak jak by bakcyla mozna bylo NIE polknac...

Jeszcze rok temu - wydawalo mi sie ze nie ma nudniejszej rzeczy niz dreptanie przez xxx minut ... - a teraz widze jak bardzo sie mylilem

Fakt - w lecie bylo przyjemniej - krosy ;-) - bezsensowne moje bieganie bez patrzenia na zakresy ;-) ktore w ogolnym rozrachunku nie daly mi wzrostu formy (wytrzymalosc tak - predkosc nie) - za to pomogly schudnac :-) a Tegoroczna zimna i tak jest laskawa dla biegaczy... - przyznam szczerze - ze jak bedzie "chlapa" to ja pewnie zostane w domu (nie chcial bym zlapac kontuzji) a i tak dwa treningi "taneczne" mi zawsze w tygodniu zostana.

A narazie przeciez biega sie rewelacyjnie !! - nie tak goraco jak w lecie - mniej ludzi ktorzy patrza na moj "drept" jak na jakiegos wariata ... no i mniej oszolomow ktorzy dzialaja na ambicje i wyprzedzaja cie sprintem by po 1000 m pasc ...

Swoja droga ;-) ja mam nadzieje ze do wiosny uda mi sie jakosc zejsc w obw1 z 8m/km na 7:30 :-) takie male marzenia poczatkujacego (juz coraz mniej grubasa) ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem grubasem wsród biegaczy, zdaje sobie z tego z sprawę i ostatni okres przetrenowania poczynił wielkie spustoszenie w mojej gospodarce tłuszczami. Utyłem 10km. Od miesiąca regularnie juz biegam tzn z dzienniczkiem Konrada Rózyckiego i wg planu. Nie zmieniłem swojej diety. Staram się nie jesc po 19, ale czasami sie to nie udaje. Aha jak mam ochote na czekolade to potrafie zjesc cała tabliczke, słodzę herbatę i niestety czasami muszę jesć nieregularne posiłki, a stres i pospiech to domena mojej pracy. Jestem wf-ista. Do dzisiaj schudłem 4kg .
A teraz pytanie.
W niedziele robiłem długie wybieganie 2x15km z przerwa na herbatę w połowie drogi. Mój polar wskazał, że pomimo równego tempa w drodze powrotnej miałem wyzsze tętno i większe spalanie kalorii.
1269 kcal-15.16km-tetno srednie 142 (granica 1-2 zak)-tempo 5.45
1357 kcal-14.36km-tetno srednie 154 (wszedłem w 2 zak)-tempo 5.45
Co o tym sądzicie? Czy to reguła?
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy wyższym tempie to logiczne, że lepiej spalasz, może jak wypiłeś herbatę to było Ci cieplej i stąd to wyższe tętno.
Słuchaj nieregularne posiłki to nie jest wielki problem. Czekolada i cukier to dopiero problem GIGANT. Nie wiem jak dużo słodzisz herbatę, ale ja bym zmniejszył to o połowę tak na początek na jakieś dwa tygodnie, potem tą połówkę na pół przez 4 tygodnie, a potem już bym nie słodził. Gorzej z czekoladą (szczególnie nadziewaną bo dobre są niektóre :hej::hejhej:), ja zrobiłem tak, że pewnego dnia wieczorem powiedziałem sobie dosyć, i tak było ustaliłem kilka dni w roku, w które to jadam słodycze i już jest tych dni 10, czego i Tobie życzę.
Raz udało mi się ze 111kg zjechać do 77km w półtora roku, po 4 latach przybyło mi na wadze (przestałem biegać i odpuściłem dietę), teraz schudłem 15 kg ważę 90kg (w 4 miesiące wiem , że trochę za szybko, ale biegałem codziennie ubrany jak bokser gdy robi wagę), a chcę jeszcze zrzucić 10 kilo.

Tobie też tego życzę na ten Nowy Rok.
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

licznik kalorii to takie wróżenie z fusów na podstawie tętna. Ponieważ w drodze powrotnej byłeś już trochę zmęczony utrzymanie tempa pociągało za sobą wyższe tętno. polar nie widzi jak biegniesz tylko jakie masz tętno i na podstawie tego szacuje kalorie. Czy rzeczywiście w takiej sytuacji spala się ich więcej? to pytanie do fizjologa.
Poza tym jest druga sprawa pomijana przez kalkulatory kalorii. Regularny wysiłek wpływa na przemianę materii nie tylko podczas biegu. W efekcie wzrasta również, a może przede wszystkim tzw. spalanie bierne. Objawia się ono (poza ubytkami cennej tkanki tłuszczowej) tym, że jest nam cieplej i mamy więcej sił witalnych. Chce się działać itd. itp. Różnica zapotrzebowania na kalorie biernego spalania jest znacznie większa niż ilość kalorii spalonych podczas wysiłku.
Wniosek płynący z tych rozważań jest prosty - licznik kalorii używany przy wysiłku to gadżet mający niewiele wspólnego z globalnym bilansem energetycznym naszego organizmu - a to on jest istotny w walce z "oponką"
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z kaloriami Pikonrad ma rację, ale - jeśli można - zwróciłbym uwagę jeszcze na coś innego: czy warto robić WB (30 km) na granicy owb1/2 oraz na wb2? Czy nie lepiej biegać dolne owb1 a na koniec seria przebieżek, a w innych jednostkach np. 1 h wb2, a jeszcze innych krosy? Długie wybiegania mają raczej wzmocnić kondycję a nie poprawiać tempo biegu (choć z czasem i tempo zaczyna znacząco wzrastać przy tym samym pulsie). Taka dygresja ...
Pikonrad, twoje kłopoty zdrowotne się skończyły, a moje zaczęły :hej: Od tygodnia nie biegam, bo katar i kaszel. Mam nadzieję, że nie przywlecze się nic groźniejszego.
A biegu brakuje jak cholera. Od 10 m-cy nie miałem przerwy dłuższej niż 2 dni, a teraz to już 8 dzień :grr:
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Leo to tak jak u mnie 9 dni bez biegania też katar i kaszel koszmar. W sobotę chyba pobiegam chociaż przedświąteczna bieganina to też niezła zaprawa :hejhej:
Babej myśl więcej o diecie to dopiero jest zadanie
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jar, też marzę o dyszce w sobotę :-) A więc ostro się kurujemy i wracamy do wylewania potu w biegu a nie w łóżku :hej:
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No więc nie wytrzymałem i mimo jeszcze lekkiego kataru i resztek kaszlu pobiegłem sobie dzisiaj moją pętelkę (6 km) :hej:
Biegło się wspaniale, lekko - żaden katar czy kaszel nie zakłócił mi biegu. Widac byłem bardzo wygłodniały biegania :hej:
No i czas na 1 km zrobiłem o 1 min lepszy niż zwykle, choć faktem jest, że ostatnie 1,5 km pobiegłem dość agresywnie, aby się dobrze wypocić, no i średni puls wyszedł mi o 5 uderzeń wyższy niz przy moim zwykłym owb1.
Mam nadzieję, że choróbsko odejdzie bezpowrotnie!!
ZDROWYCH i radosnych Świąt :-)
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pikonrad pisze:licznik kalorii to takie wróżenie z fusów na podstawie tętna. Ponieważ w drodze powrotnej byłeś już trochę zmęczony utrzymanie tempa pociągało za sobą wyższe tętno. polar nie widzi jak biegniesz tylko jakie masz tętno i na podstawie tego szacuje kalorie. Czy rzeczywiście w takiej sytuacji spala się ich więcej? to pytanie do fizjologa.
Poza tym jest druga sprawa pomijana przez kalkulatory kalorii. Regularny wysiłek wpływa na przemianę materii nie tylko podczas biegu. W efekcie wzrasta również, a może przede wszystkim tzw. spalanie bierne. Objawia się ono (poza ubytkami cennej tkanki tłuszczowej) tym, że jest nam cieplej i mamy więcej sił witalnych. Chce się działać itd. itp. Różnica zapotrzebowania na kalorie biernego spalania jest znacznie większa niż ilość kalorii spalonych podczas wysiłku.
Wniosek płynący z tych rozważań jest prosty - licznik kalorii używany przy wysiłku to gadżet mający niewiele wspólnego z globalnym bilansem energetycznym naszego organizmu - a to on jest istotny w walce z "oponką"
Dzieki, teraz wszystko mi sie zgadza.
Dzisiaj przebiegłem 15km w niskim owb1 (tempo baaardzo niskie) i czuje sie lżejszy :oczko:
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Leo pisze:ZDROWYCH i radosnych Świąt :-)
Wzajemnie i miłego BIEGANIA w Święta :hejhej: .
jer-zy7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej :nienie:
Chciałbym wam pogratulować chęci i wytrwałości w bieganiu!!! :hejhej:
Zawsze byłem pod wrażeniem tego co robicie?
Mimo waszej wagi wychodzicie na treningi i coś robicie żeby w waszym życiu coś się zmieniło :ble: godne polecenia dla wszystich nie tylko dla tych z problemem wagowym!
Życze wytrwałości i satysfakcji z biegania :jatylko:
ODPOWIEDZ