10 kilometrów

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
orzel1956
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam wszystkich,
mam 18 lat biegac zaczalem okolo 3 tygodnie temu (wczesniej plywalem, gralem w pilke, chodzilem na silownie) wiec jestem laikiem w tym sporcie i mam 3 pytania:
-czy 55 min na 10 km to jest w miare "przyzwoity" czas czy raczej dno? (chodzi bardziej o rekreacyjne bieganie by polepszyc wytrzymalosc i kondycje a nie zawodowo)
-jak uzupelniacie plyny podczas biegu? bo nie wyobrazam sobie zeby ktos biegl z bidonem w rece a zwlaszcza teraz zima.
-jakie jest mniej wiecej tempo biegu maratonskiego?

narazie tyle jak jeszcze cos mnie bedzie niepokoilo to zpaytam. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

"Przyzwoity czas na 10 km" ?
To zalezy jak szybko starasz się biec.
Ja wielokrotnie ze znajomymi biegałem wolniej, robić 10 km pewnie w 65 minut ale jak sie wysiłałem ;) (na zawodach) to schodziłem poniżej 40 minut - wiec powtarzam - to zależy od tego jak intensywny to jest bieg.

Co do płynów - nie uzupełniam. Chyba że jest upał i bieg ponad 2 godziny. W innych przypadkach piję dopiero po biegu.

Z tempem biegu maratońskiego - to podobnie jak pytanie pierwsze. Jak jesteś mocny - to pobiegniesz to w 2:30 (rekord świata 2:05) a jak słabszy - to nawet i 6 godzin.
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

orzel1956 pisze:-czy 55 min na 10 km to jest w miare "przyzwoity" czas czy raczej dno? (chodzi bardziej o rekreacyjne bieganie by polepszyc wytrzymalosc i kondycje a nie zawodowo).
według mnie dla początkującego biegacza jest to czas przyzwoity - jeśli będziesz biegał w miarę reguralnie to w naturalny sposób poprawisz ten wynik - ale oczywiście nic na siłę (poprawa czasów w bieganiu nie powinna być, wg. mnie, głównym celem biegania)
orzel1956 pisze:-jak uzupelniacie plyny podczas biegu? bo nie wyobrazam sobie zeby ktos biegl z bidonem w rece a zwlaszcza teraz zima.
podczas zawodów na dłuższych dystansach o uzupełnianie płynów dbają organizatorzy, podczas treningów przeważnie biega się dystanse, na których nie ma potrzeby uzupełniania płynów - jeśli biega się długie trasy lub jeśli np. jest bardzo gorąco zabiera się jakieś niewielkie ilości płynów np. w biegowych pasach technicznych
orzel1956 pisze:-jakie jest mniej wiecej tempo biegu maratonskiego?
to zależy od wytrenowania - sprawdż tutaj: http://www.bieganie.pl/trening/kalkulatory/index.html w jakim tempie możesz przebiec maraton jeśli np. dyszkę jesteś w stanie przebiec w 55 minut

zyczę przyjemnego biegania
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie zima nie musisz sie przejmowac piciem. Staraj sie w ogole pic duzo woda, zeby caly czas byc dobrze nawodnionym.
Nie biegaj tez tylko 10km coraz szybciej, urozmaicaj dystanse i tempo
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jezeli chodzi o twoj czas to jak na poczatek jest bardzo dobry . a jeżeli chodzi o picie to ja np biegam na stadionie wiec co 5 kulko dopelniam sie :) a ty np mozesz miec wode w plecaku albo czyms innym
gg 1175002
ODPOWIEDZ