DZIAŁ - SPRZĘT

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak wiecie ma ruszyć nowa wersja bieganie.pl.
Jednym z modułów będzie katalog sprzętu sportowego-biegowego.
Aby móc to wdrożyć - potrzebujemy opisów-recenzji różnych rzeczy - poczynając od butów czy zegarków kończąc na czapeczkach czy innych drobiazgach.
Jeśli byście mogli napisać recenzję na temat dowolnego artykułu, który używacie, kupionego w sezonie 2006 (ewentulnie pod koniec 2005 chyba, że dotyczy to naprzykład modeli zegarków, które nie zmieniły się przez ostatnie lata a wtedy moga być i starsze) to bedziemy bardzo wdzięczni.
Będziemy dosyć ściśle współpracować z producentami sprzętu sportowego oraz sklepami.
Jedyne co możemy w tym momencie obiecać w zamian za ciekawe recencję to perspektywa otrzymywania nowych artykułów do testowania i używania w przyszłosci bo przecież sami wszystkiego nie przetestujemy.
Taka recenzja nie powinna zawierac stricte tecznicznych opisów które i tak będą się znajdowały w specyfikacji danego artykułu w naszym katalogu, ale wasze odczucia i doświadczenia - pozytywne lub negatywne z jego użytkowania.
Jeśli ktoś chciałby coś napisać to może wpisywać tutaj lub wysyłać na maila, np: fredzio@sbbp.pl

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Jednym z modułów będzie katalog sprzętu sportowego-biegowego.
Czy ten moduł będzie dostosowywał "bieganie" do "pewnych reguł rynku" :niewiem: ?

Czy moduł to może pierwszy szczegół z zapowiadanego "nowego produktu" :niewiem: ?

(jeśli "reguły marketingu" nie pozwalają jeszcze odpowiedzieć na te pytania to poczekamy lub domyślimy się ;) ).
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
pichotnik

Nieprzeczytany post

No, słowo 'katalog' jest uniwersalne. Ja bym zapytał ile można zarobić na pisaniu recenzji. Bo rozumiem, ze Fredziu, jesteś przedstawicielem biznesmanów, którym takie pytania nie są obce.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Przeczytaj najpierw uwaznie to co napisałem.
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pichotnik pisze:Ja bym zapytał ile można zarobić na pisaniu recenzji.
Jeśli będzie za to kasabubu to prawdopodobnie będzie to "tajemnica handlowa" (zgodnie z "regułami rynku" :hejhej: ).
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
tomasz

Nieprzeczytany post

Wiedzę, że nikomu nie spieszno do zajęcia merytorycznego stanowiska odnośnie tematu.

Około miesiąc temu kupiłem Ascic Gel Mojave.
But przeznaczony dla pronatorów, rozpoczęcie kroku z głównym akcentem na śródstopiu, but przeznaczony na nawierzchnię krosową, cena z wysyłką u Benderka 320zł.

Buty kupiłem głównie ze względu na przeznaczenie jakim jest trudna, agresywna nawierzchnia. Buty rewelacyjnie spisują się na śliskich błotnistych łąkach, w lasach w których leży mnóstwo liści (często mokrych), gdzie często tereny są podmokłe, nierówne i nierówno ukształtowane.

Oczywiście miałem na uwadze również korektę pronacji jaką te Asicy posiadają, oraz sposób rozpoczęcia kroku.

Na asfalcie i twarych nawierzchniach komfort jest również duży, lecz oczywiśćie nie taki, jak w butach przeznaczonych wyłącznie na asfalt. Nie ma jednak najmniejszych obaw, że na twardym będzie nieprzyjmnie - lecz wrażenia biegania w "poduszkach" uświadczyć nie można.

Zajęcia na sali gimnastycznej również należą do dużej przyjeności. But się nie ślizga i nie jest nadmiernie sztywny.

Polacm wszystkim tym, którzy mają do dyspozycji las, łąki i dzikie tereny do treingów. Osobiście jestem bardzo zadowolony.

Oto moje Asicsy:

Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Akurat też mam Mojave, więc myslałem że jak nikt nie opisze to ja opiszę. Ale widzę, ze nie jestem sam :)

Ale moje zdanie w jednej kwestii trochę sie różni od Twojego.
Też jestem pronatorem
Kupiłem te buty, mimo, że wg mnie wg oficjalnej wykładni producenta ten but NIE jest dedykowany pronatorom.
To o pronatorach to gdzieś przeczytałeś czy ktoś Ci powiedział?
Ja zawsze sprawdzam na jakichś amerykańskich stronach do których mam zaufanie. Na Roadrunnersports Mojave ma kategorię - Neutral. Czyli - poprostu "Amortyzujące".
Ci z runnersworld wprowadzili pewna modyfikację w swojej klasyfikacji - u nich są to: Neutralne, Stabilizujace, Motion Control (już bez tłumaczenia). To ma sens. Bo przecież każde z tych butów amortyzuje a u niektórych mogło to budzic skojarzenie, zę stabilizujący nie amortyzuje tylko stabilizuje. Więc pomysł jest niezły.
Tak czy inaczej - wg nich Mojave to Neutral, czyli dawne Cushioning.

Kupując jednak ten but przyjrzałem mu sie.
Część podeszwy od środka jest gęstsza (to ten Duomax) plus jest ten stabilizujący łacznik spajajacy tył i przód (Trusstic).
Jak by nie było - obydwa te gadżety wpływają na zwiekszona stabilizajce - na szczęście dla nas, pronatorów.
Zreszta rzadko sie zdarza, żeby producent produkował but Trailowy dedykowany pronatorom zakładając, że but będzie uzywany raczej w nierównym, miękkim terenie i stopa nie będzie narażona na ciągle to samo napręzenie do środka.
To tyle teorii - moje wrażenia z biegania w Mojave.
W skrócie: bardzo dobre :)

Tak się zastanawiam, że jak zrobimy ten katalog i recenzje będą w samych superlatywach to będzie to trochę niesolidne i mozęmy zostac uznani przez użytkowników za jakichś ściemniaczy którzy piszą pod producenta żeby mieć z nim dobre układy.
(Ostatnio słyszałem w radiu dwóch kolesi którzy opisywali swoje wrażenia z testowej jazdy jakimś megawypasionym Mercedesem. Widać było, ze nie mają się do czego przyczepić, zresztą należało się spodziewać tego po samochodzie za prawie pół miliona złotych. Ale w końcu znaleźli - że podobno szyny na których jest mocowany szyberdach troche trzeszczały na wybojach :) ). Więc my też może będziemy musieli być na siłę krytyczni ;) )
Więc wracając do Mojave, wersję dłuższą sobie narazie odpuszczę, bo muszę wyjść z żoną na przedświąteczne zakupy.
tomasz

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze: To o pronatorach to gdzieś przeczytałeś czy ktoś Ci powiedział?
Na tej stronie znajduje się numer gg (7136238) - człowiek jest niezwykle żadko jednak miałem na tyle szczęście iż porozmawiałem sobie z nim o tych butach. On właśnie mi powidzieł, że są dla pronnatorów.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Może o Asics Mojave w odcinkach ;)

Pierwszą cechą tego buta jaka oczywiście rzuciła mi się w oczy - było połaczenie języka z całym butem, jego "skorupą" a właściwie brak języka. But wkłada się trochę jak do skarpetki. Ma to tą dobrą cechę, że jest dzięki temu dobrze dopasowany w kostce a język nie przesuwa się tak jak to jest czasem w innych butach i nie trzeba go poprawiać. Tak naprawdę - pewnei można by było w nich biegac bez sznurowania któe ma chyba za zadanie tylko utrzymać stopę ściślej w bucie.
Robię w nich całkiem długie treningi ale nigdy w trakcie biegu nie myślę jak się but sprawuje - jełśi o nim nie myślę, to chyba dobry znak.
Ale jutro - postaram sie pomyśleć. Zaspałem na bieg który organizował Ours Brun, miałem tam przebiec 35 km ale ...nie ustawiłęm chyba budzika.
Jutro spróbuję to nadrobić jakimś podobnym dystansem myśląc jednocześnie czasem o bucie.
No i jedna dobra cecha o któej chyba do tej pory nic nie było - te buty kupiłem naprawdę tanio. W Decthlonie. Już nie pamiętam ile zapłaciłem bo było to kilka miesięcy temu, ale pamiętam że cena była wtedy głównym atutem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Niestety zaspałem i nie pobiegłem w biegu w którym chciałem przetestować to Mojave.
Postaram sie w najbliższym czasie.
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym był za tym, żeby jednak publikować więcej opinii (jeśli oczywiście będą) na temat nawet jednego modelu. Będą wtedy rózne spojrzenia, a czytelnik sobie oceni na podstwie większej ilości danych.
Oczywiście opinie musiałyby mieć jakiś charakter i nadawać się do czytania :hej: czyli w miarę językowo i stylistycznie poprawne.

Ale jeśli się da, to wolałbym czytać więcej opinii użytkowników danego buta niż tylko jedną, wybraną.
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zgodnie z zaplanowaną budową katalogu - taka konstrukcja jest własnie wdrażana.
To znaczy - jedna sprawa to opis/recenzja będący dostarcząonym przez bieganie.pl tekstem a druga - Komentarze użytkowników.
Każdy będzie mógł dany model ocenić i opisać - z tym, że od tej Oficjalnej Opinii będziemy po prostu więcej wymagali - ona ma dostarczyc możliwie kompletnego słownego opisu danego artykułu.
ODPOWIEDZ