Test Żołądzia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Zorza2
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja przygotowywuje się do biegów na 1000m-1500m w Styczniu na hali AWF w Gdańsku będą jakieś zawody (chyba halowe mistrzostwa wojewódzkie) stanąć na podium w nich to mój pierwszy cel :oczko:

Z racji tej że trenuje piłke nożną i przygotowywuje się pod tak krótkie dystanse nie biegam tyle co inni (przygotowywujący się pod maraton) w tym miesiącu jak do tej pory zrobiłem zaledwie 102km :ble: w Grudniu planuje znacznie więcej :hej:

Mam pytanie...czy pod 1000-1500m jest sens biegać tyle OWB1?? czy powinienem coś innego potrenować??

Ps. Nie interesuje mnie trening dla początkującego :bleble:
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

Szkoda, że nie zrobiłeś ostatniej intensywności. 1500m to głównie ponad 90% się liczy.

Wyraźnie widać, że dużo biegasz na prędkościach progowych i ponad progowych. Słabo udoskonalona lipoliza.
Zorza2
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co dałoby mi gdybym ulepszył lipolize i jak ją ulepszyć?? OWB1 rośnie w siłe :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

Dałoby Ci to usprawnienie procsu wykorzystania wolnych kwasów tłuszczowych jako źródła energii.
Czyli na polepszenie się wyników na niższych prędkościach. W skrócie = wytrzymałość tlenowa.
trolek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czesc Michal

pewnie ze kojarze, studiowalem rowniez na awf.

ale nie rozumiem dlaczego ostro przesadzilem z 136 podczas przerwy, myslalem ze to ma byc owb czyli 70-75%. 136 to jest 72,5% hrmax.

mozesz to wyjasnic?

pozdrawiam i dzieki
Zorza2
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeśli ja mam słabą lipolize :lalala: ...
153-70%-1160m 5.10/km...a teraz biegam już lepiej :ble: (wczoraj 4.52/km)

To jak to się ma do Twoich wyników?? :ble:
150-70% - 920m 6:31/km
tomasz

Nieprzeczytany post

Zorza2 - co mają moje wyniki z Twoimi wspólnego? NIC.
Co ma moje wytrenowanie stref z Twoimi - NIC.

Masz słabą lipolizę. Tutaj nie chodzi o wartości względne. Co z tego, że ja mam teraz około 6`/km (bo myślę, że tyle mam) ważne są proporcje pomiędzy strefami.

Po przekrocznieu progu uruchamiają się mieszane procesy energetyczne. Glikogen ma większy udział. Zatem zazwyczaj notuje się skok pomiędzy 80 a 85%. Jeśli miałbyś dobrą lipolizę wówczas proporcje dystansu pomiędzy strefami 80-85 a 70-75-80 byłyby o wiele mniejsze.

Test przykładowego maratończyka przy progu 3:40
140 - 140,4 -74% -1300m - 4:37/km 1,8
150 - 148,5 -78% -1469m -169m 4:05/km1,9
160 - 160,4 -84% -1636m -167m 3:40/km1,7
170 - 170,1 -90% -1809m -173m 3:19/km 3,3
180 - 180,1 -95% -1949m -140m 3:05/km 6,9
Kolejno: planowane tętno, średnie tętno, %HRmax, dystans, różnice odległości, prędkość, stężenie mleczanu.

Spójrz na proporcje u niego:
169
167
173
A u Ciebie jest
165
205
205

O to chodzi.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo to jest taki trening ktory ze tak powiem o dupe rozbic. Najpierw cisniesz wb2 a potem luzujesz do pelnego odpoczynku. to troche tak jakbys zrobil tempo a potem 3 dni odpoczywal lezac w lozku bo czulbys sie zmeczny. Przerwy powinny byc intensywne.Np. Jezli biegniesz 10minutowki na progu to odpoczynek powininen byc 15 uderzen pod progiem u poczontkujacego to moze byc 30 ale u kolesia ktory ma juz za soba pare lat to troche za duza roznica. Byc moze tu lezy problem dlaczego twoj trening nie przyniosl ostatnio zadnej poprawy, o czym swiadczy test zoladzia ktory robiles ostatnio.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Szkoda, że nie zrobiłeś ostatniej intensywności. 1500m to głównie ponad 90% się liczy.

Wyraźnie widać, że dużo biegasz na prędkościach progowych i ponad progowych. Słabo udoskonalona lipoliza.
Można się zastanawiąć, po co człowiekowi trenującemu pod 1500m doskonała lipoliza? Oczywiście, pewien stopień wydolności tlenowej jest potrzebny, bo na niej opierają się procesy restytucji powysiłkowej. Ale sam wysiłek opiera się na glikogenie, lipoliza tam jest marginalna. Zatem trening powinien skupiać się na usprawnianiu procesów energetycznych opierających się na glikogenie. Ostatnio nawet kombinuje się ze środkami hamującymi działanie karnityny, aby upośledzić wykorzystywanie lipidów, a tym samym zmusić organizm to szybszego i szerszego korzystania z glikogenu.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Deck pisze: Można się zastanawiąć, po co człowiekowi trenującemu pod 1500m doskonała lipoliza?
Można - tylko po co?
Ja tylko napisałem, że lipoliza jest słaba - nie proponowałem doskonalenia jej :nienie:

I oczywiście z całą resztą Decku zgadzam się w 100% :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ