W temacie obok PR-owiec uchyla kolejne rąbki konspiracyjnej tajemnicy. A ponieważ tam wypada pisać konstruktywnie to sobie popiszę tutaj. Zwłaszcza, że i tytuł jest ciekawszy.
PR-owiec kazał Pichotnikowi uważnie przeczytać.
No to czytajmy.
FREDZIO pisze:Będziemy dosyć ściśle współpracować z producentami sprzętu sportowego oraz sklepami.
Gdzieś już to czytałem!
Czy to nie jest plagiat?
FREDZIO pisze:Jednym z modułów będzie katalog sprzętu sportowego-biegowego.
Aby móc to wdrożyć - potrzebujemy opisów-recenzji różnych rzeczy - poczynając od butów czy zegarków kończąc na czapeczkach czy innych drobiazgach.
Jeśli byście mogli napisać recenzję na temat dowolnego artykułu, który używacie, kupionego w sezonie 2006 (ewentulnie pod koniec 2005 chyba, że dotyczy to naprzykład modeli zegarków, które nie zmieniły się przez ostatnie lata a wtedy moga być i starsze) to bedziemy bardzo wdzięczni.
Czyżby kolejna lipa jaką wciskał już parokrotnie PR-owiec, twierdząc, że forumowicze mają cokolwiek do powiedzenia.
Wszakże wzywał:
FREDZIO pisze:Ale to pewnie zalezy od tego co taki Administrator miałby robić?
Czego byście oczekiwali od niego? (...)
Wyartykułujcie to.
A właściciel sie na pewno odezwie.
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8909
Aby parę tygodniu później wyznać jaki był faktyczny cel jego wcześniejszego"szczerego" apelu:
FREDZIO pisze:Skoro Tomasz zaczał dyskusję o zmianie Admina, chyba takze Tomasz o koszulkach - no to uznałem, że skoro zmiany się zbliżają to dobrze będzie chocby napomknąć o tym użytkownikom żeby się wstrzymali ze swoimi pomysłami.
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8897
---------------------
Następnie dawał rzekomo temat do dyskusji:
FREDZIO pisze:Pozostaje pytanie - jak traktować różne wolne dyskusje w dziale melanż - skoro melanż to melanż. Chyba, żeby melanż był melanżem biegowym a wszystkie inne dyskusje były ucinane. No, ale nie wiem czy to jest dobre - i oto mamy temat do dyskusji.
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8780
Aby innym razem wyznać:
FREDZIO pisze:A'propos zmian.
Takie tematy, nawet w melanżu, będą w nowym bieganie.pl usuwane.
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8842
FREDZIO pisze:Jeśłi napisałem gdzies że na nowym bieganiu.pl wątki w stylu Poznam Panią /Poznam Pana będa kasowane - to to akurat nie jest osobiste tylko merytoryczne.
Właściciel chce zrobić to forum merytorycznym - nawet Melanż moze być merytorycznym bo dyskusja o PZLA, filmie o bieganiu czy nowym stadionie - mieści się w ramach biegowego melanżu
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8780
------------------------------
Myślę, że tym razem nie jest to PR-owska ściema, o rzekomym szacunku do forumowiczów.
Forumowicze naprawdę są do tego potrzebni. Bo przecież "strona musi na siebie zarabiać."
A po co jakiemuś sklepikarzowi czy producentowi, opłacana współpraca jak nie będzie zarabiać?
A teraz będzie niekonstruktywnie:
1.Jak się chce zarabiać na reklamach i współpracy z producentami i sprzedawcami to trzeba mieć rozgadane forum. Najbardziej postopłodnym działem był melanż, w czasach gdy pisano tam o wszystkim, czyli o niczym.
Był także działem najbardziej odwiedzanym.
Rzeczywistość jest taka, że większość ludzi interesują rozmowy o d...e Maryny.
Reklamodawcę interesuje czy strona ma oglądalność, czym ma większą tym jest bardziej dla niego atrakcyjna.
Wcześniej wspomniałem o plagiacie.
Pomysł na stronę, która będzie współpracować ze sprzedawcami i producentami to miał Big Brother. Jak mu wyszło tak wyszło. Coś tłumy producentów, reklamodawców nie walą do niego drzwiami i oknami.
Tylko, że on postawił na rozgadane forum. Tutaj najbardziej postopłodny dział ma być gwałtownie ograniczony.
A pomysł podziemnego kierownictwa na stronę, przynajmniej w tym segmencie wygląda na małpowanie Big Brothera.
W tym kontekście nieco inaczej widzę oburzenie pana Fredzia na moje wypowiedzi, w zamkniętym temacie, na temat biegajzwami. Myślałem, że on oburzał się przez sympatię do nich, teraz widzę to inaczej.
2.Do tej pory o sprzęcie pisaliśmy na forum. Pisaliśmy nie o sobie, a dla drugiego człowieka, który miał jakiś problem, wątpliwości, pytanie.
Teraz ma być moduł pisania o sobie.
Bez obrazy dla Tomasza, który pośpieszył z recenzją ale czy takie wypowiedzi mogą dużo pomóc komuś kto szuka butów?
Ocena butów i nie tylko ich, jest często sprawą dosyć subiektywną. Co innego ktoś mający 60kg co innego 89kg.
Co innego ktoś biegający na treningach poniżej 4min/km. Co innego ktoś nie mogący zejść na zawodach poniżej 5min/km.
Obcieranie skóry przez różne materiały to sprawa przede wszystkim, jaką ktoś ma skórę.
Jaką recenzję pulsometru może podać kto, kto nie wykorzystuje wszystkich jego funkcji a może ledwo powyżej połowy?
Podstawowy miernik oceny danego sprzętu to nawet nie subiektywne odczucia ale doświadczenie w używaniu wielu modelów w krótkim okresie czasu.
Czyli żeby ocenić, oczywiście subiektywnie, jakość np danej pary butów, to trzeba by biegać w kilku, kilkunastu parach butów na przemian, danej kategorii. I wtedy można by sobie wyrobić obiektywną ale zarazem subiektywną, ocenę danego modelu.
3.Więc po co jest ten pomysł z recenzjami i przyszłym testowaniem?
Reklama producenta choćby nie wiadomo jak była ładna, zawsze będzie reklamą. Katalog nawet jak wytnie się z niego sformułowania typowo reklamowe i tak będzie miał piętno producenta. Ale wypowiedź zwykłego użytkownika, to już co innego.
A najlepiej, jak da się sprzęt do testowania.
Klasycznego przykładu nie trzeba szukać daleko. Wystarczy kliknąć na
podpis PR-owca.
A następnie znaleźć nazwę pewnego producenta z prawej strony i jeszcze raz kliknąć.
Czy jest coś złego w tym że ludzie biegają w butach i o nich piszą? Nie!
Ale skutki tego są takie, że nawet jak ktoś w nich nie biega, tylko jego kumpelki i kumple, to jak później widzi bluzę za z....stą kasę, to ją kupuje. Nawet pisze o tym na forum. Jakoś musi zredukować dyskomfort. Zdrowy rozsądek jeszcze zupełnie mu nie przygasł.
Czy kupiłby ją, gdyby nie było tych butów do testowania?
Moim zdaniem, więcej się zarobi kupując na wyprzedażach, w sklepach gdzie są końcówki serii, szukając w necie (jest trochę sklepów, których właściciele za bardzo nie wiedzą, co sprzedają i potrafią mieć tanio biegówki).
Ps1
FREDZIO pisze:Tak się zastanawiam, że jak zrobimy ten katalog i recenzje będą w samych superlatywach to będzie to trochę niesolidne i mozęmy zostac uznani przez użytkowników za jakichś ściemniaczy którzy piszą pod producenta żeby mieć z nim dobre układy.
Myślę, że wypowiedzi negatywne jeśli będą się ukazywać, mogą narazić na uwagi ze strony reklamodawców, że mogą dać reklamę gdzie indziej a firmy współpracujące mogą zastanawiać się nad sensem kontynuowania współpracy.
Ps2
Spam nadal nie został w całości usunięty.
Dawno temu był tu na forum użytkownik CENZOR.
Napisał wówczas taki post:
CENZOR pisze:Pozwoliłem sobie 'ocenzurować' jedną wypowiedź w 'Zacznij biegać', gdyż ... jeden link miał niepotrzebnie wklejoną informację o sesji, co powodowało, że pierwsza strona wątku nie mieściła sie w rozdzielczości 800x600.
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=7125
Teraz zauważyłem, że nie tylko w rozdzielczości 800x600.
Nie pochwalam hakerstwa, ale to był chyba ostatni administrator na tym forum.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.