Dziwne Hrmax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jacekzX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Polar fitness test pokazuje 180 , wg wieku powinienem miec 175 a w rzeczywistosci wychodzi 169.

Owb1 biegam 128 - 135 (4:40 - 4:30 / km) i wiem,ze to jest owb1 poniwaz moge podczas biegu swobodnie rozmawiac.
Wb2 robie 148 - 155 (4:00/km) i tak naprawde to nie wiem czy to jest wb2.
Najciekawsze jest to, ze niezaleznie czy biegne 5 km po 3:24/ km czy 10 km po 3:35 to srednie tetno jest sto szescdziesiat kilka a maksymalne 167.
Test na Hrmax - 169.
Jak myslicie, ktore tetno jest moim tetnem maksymalnym i skad ta dziwna relacja predkosci do tetna w gornym zakresie?
PKO
Zorza2
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wow wogóle pierwszy raz czytam o osbie która na tętnie 120pare robi po 4.40/km wydaje mi się że prawdziwe HrMax to 169 jeśli w trzecim zakresie masz max 167 :bum: U Ciebie to wszystko ma sens bo różnic nie masz aż tak wielkch jak ja...

U mnie wygląda to tak że OWB1 -138-155 5.00/km(dziś)
OWB2 -156-177 3.55/km na średnim 174
OWB3 -177-199 3.27km na średnim 185
Wszystko to przy tetnie HrMax 221

W razie czego zrób sobie test na Hrmax...test praktyczny jest ważniejszy niż jakieś obliczenia z kalkulatorów. Każdy ma swoje indywidulane możliwości, Mi np z obliczeń wychodzi HrMax 205 :ble:
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak robiłeś test w którym wyszło ci HRMAX 169? Jeśli OBW1 biegasz na 135 to tak jakbyś HRMAX miał 180. Co pokazuje polar fitness
jacekzX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bieglem 3 km z finiszem.Polar fitness pokazuje 180 hrmax i 58 tylko nie wiem czego.
tomasz

Nieprzeczytany post

Tętno maksymalne jest cechą osobniczą, żaden wzór nie jest adekwatnym jego wykładnikiem.
Skoro pulsometr pokazuje Ci 180 to tą wartość przyjmij za HRmax.
Dla pewności zrób sobie test raz jeszcze.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

220 to HR max, average niemowlecia, z wiekiem Hr max spada śr. o 1
stąd powstał ten jakże popularny wzór, Jest on przydatny jezeli juz to dla zupelnych laikow zeby jakos sie orientowali w strefach.
wynik Hr max, licz tylko z testow terenowych, nie z kilku danych wprowadzonych do pulsometru czy jakiegos kalkulatora. Moze tez 1.5-2km yblyby lepsze zamiast 3km na sprawdzianie
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Słuchajcie. :)
Który z was, "doradców" biega 10 km poniżej 36 minut mając 45 lat ?
Tak biega Jacek.
Więc zanim zaczniemy mu tutaj coś radzić zastanówmy się, czy nie robi sobie z nas żartów, nie wiedząc jakie ma Hrmax tak biegając.

:)
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Byc moze, chociaz bardziej stawiam na fakt, że Jacek biega od lat, treningi stosowane do tej pory nie przynoszą juz rozwoju, naczytał się o treningach sterowanych pulsometrem, kupił go i teraz zeby zastosować nowe teorie potrzebuje wyznaczyć HRMAX
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dorzuce swoje pare groszy.
Cos mi tu nie gra.
Nie znam osoby ktora by biegala owb3 2 uderzenia ponizej HRmax.
Proponuje ci zrobic jeszcze raz test na Hrmax ale przed tym luzno pobiegac tydzien bo byc moze jestes przemeczony skoro nie potrafisz osiagnac tetna maksymalnego.

Jako test na Hrmax sproboj pobiec 1500 zakonczone fniszem, a nie 3km.
Pozatym mam pytania do ciebie.

Wg jakich zasada ustalasz strefy, ile trwaja u ciebie przygotowania do szczytu formy, jaki dystans biegasz, czy przypadkiem nie trenujesz wg zasady naszych obecnych dlugasow i maratonczykow(caly rok w łeb a potem po sezonie zastanawiaja sie dlaczego z treningowy wychodzi ze moga przebiec maraton po 3min a okazuje sie ze biegna po 3.20.Nie zebym w nich nie wierzyl tylko uwarzam ze nasi chlopacy sa w stanie spokojnie biegac po 2.08,a z nieznanch im i ich trenerom powodow maja forme nie wiadomo tak naprawde kiedy no i pobiegna 2.11 albo 2.12 )
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:pobiegna 2.11 albo 2.12
Oby... to i tak wersja optymistyczna :hej:
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michał, czy tej wiedzy brakuje tez trenerom kadr chodu ?Grzegorz S, Roman M,Benek, Rafal A, Kali, Killer wydaje mi sie ze rowniez trafiaja z formą nie wtedy kiedy trzeba. Moze celuja głównie w uzyskanie minimów?
Zazwyczaj szczyt przypada na kwiecień (Zaniemyśl), maj srednio (wyj. Kiler Miskolc??), czerwiec, lipiec rozumiem obozy wysokogórskie, (Rumia 2005 b.dobrze, ciebie wyniki pewnie nie ucieszyly), ale w Helsinkach i Goeteborgu jzu jest daleko od oczekiwan. W Erfurcie i Izmirze (2005)
tez chyba z zyciowek wychodzilo lepiej
W 70% wynikiem tego sa na pewno niskie stypendia, malo sponsorów, ogolnie brak kasy i zla pogoda w Polsce.
Mateusz
Dare for more!
jacekzX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tym ustalaniem stref to mam wlasnie problem. OWB1 wyznaczam wg zasady jak moge biec i swobodnie rozmawiac to znaczy,ze to jest OWB1.
Maraton biegam po 4min/km to przyjmuje, ze to jest OWB2 a OBW3 to u mnie zwyke x razy 1 km lub x razy 400m w zaleznosci czy szykuje sie do maratonu czy do 10 km ,tempo - ile fabryka dala, czasem 3:10/km czasem 3:30/km. Niewatpliwie odczuwam, ze brakuje mi czegos zeby wydusic z siebie wyzsze tetno, moze powinienem robic wiecej sily biegowej a moze wiecej OWB2 bo wiecej OWB3 to juz probowalem i skonczylo sie tym, ze bylem odrobinke zajechany a efektow zero.
Przygotowania do sezonu robie tradycyjnie czyli w zimie dlugie wybiegania, sila biegowa i raz w tygodniu OWB2 z drobnymi przerwami na leczenie anginy. Wiosna zaczynam wlaczac szybsze treningi i szczyt formy mam na koniec kwietnia na maratonie we Wroclawiu.
Jak nie przesadze na maratonie to trzymam forme do konca czerwca potem ladowanie akumulatorow w lipcu i sierpniu i na jesien jest tez dobrze.
Wlasnie dowiedzialem sie,ze we Wroclawiu na AWFie robia badania wydolnosci i zastanawiam sie czy sobie nie zrobic. Jedynie cena 300 pln troche mnie zniecheca.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2006, 22:22 przez jacekzX, łącznie zmieniany 1 raz.
jacekzX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

FREDZIO,
bywasz jeszcze czasem w Szklarskiej ?
tomasz

Nieprzeczytany post

jacekzX - chaos.

owb1 to 70-75% i nie ma to nic wspólnego z tym czy Ci się dobrze rozmawia czy źle.
wb2 to intensywność 2-3ud pod progiem LT
wb3 jest powyżej progu LT do około 88-90% później jest już beztlen.

Jeśli biegasz interwały pod maraton na 2:50 "ile fabryka dała" to nie ma to żadnego sensu.
Pod 10km też nie biega się "ile fabryka dała" - tylko biegasz WT.

Biegasz maraton po 4:00, a gdybyś biegał mądrze biegałbyś może i po 3:50 a może i szybciej.
jacekzX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I wlasnie dlatego zeby biegac madrze probuje dojsc do tego jakie mam to hrmax.A ta swobodna rozmowa wg moich kalkulacji mialaby swiadczyc o tym , ze organizm ma pod dostatkiem tlenu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ