Czas na zmiany

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
admin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bieganie.pl - najstarszy polski serwis biegowy wkrótce znowu ożyje! Wszystko to za sprawą nowego grona redakcyjnego, które zadba o to żeby znów warto było tu zaglądać.

Chętnie dowiemy się jakie są Wasze oczekiwania, co byście chcieli znaleźć na naszych stronach, co najbardziej Was interesuje. Wszelkie Wasze pomysły możecie przekazać pisząc tutaj.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W. Sz. Pani/Panie (*) "admin" - chętnie dowiedziałbym się, na początek, czegoś o tym "nowym gronie redakcyjnym" :oczko: .

(*) - niepotrzebne skreślić
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Gdyby Admin mógł to by napisał. Skoro nie napisał to znaczy że ma swoje powody.

Zapytacie sie po co wogóle napisał ? Żeby nie było watpliwości że zmiany nadchodzą.
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mam nadzieje tylko ze to nie jest jakis zartownis ;p dobrze by bylo poprostu miec admina zeby rzadzil jakos... no wiecie...
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Otrzymują skrzydła jak orły,
Biegna bez zmęczenia..."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Admin jest, natomiast my możemy wyartykułować, co chcemy zmienić, do czego sami możemy się zaangażować itd.
Tomasz pisał w innym wątku, żeby mianować Outsidera Adminenm. Ale czego się od niego oczekuje ?
Admin wszystkiego nie załatwi.
Bieganie.pl to nie tylko forum ale i serwis. Na razie jeszcze martwy.
Ktoś z was (chyba Bartosh w watku koszulkowym) powiedział, że to nie poważne żeby tak traktować dorosłych ludzi, że właściciele powini zająć jakieś stanowisko.
Weźcie pod uwagę, że z jednej strony jesteśmy MY - forumowicze, a z drugiej strony kryteria z których nie zdajemy sobie sprawy.
To znaczy forumowicze chcą od razu ujawnienia wszystkich kart - przedstawienia się Admina i jego Zespołu a z drugiej strony Zespół ma jakieś swoje przyczyny dla których uważa, że teraz tego jeszcze robić nie może. Musimy przyjąć, że Zespół ma swoje powody.
I nie wynika to z jakiegoś braku szacunku tylko z obiektywnych przyczyn.
Każdy z was gdyby je znał zrozumiałby że inaczej nie można.
No i teraz - musimy się zastanowić, czy wiedząc, że jest ten tajemniczy Zespół i coś tam robi - mimo wszystko chcemy się zastanowić co chcielibyśmy od Zespołu uzyskać, czy czekamy kilka tygodni lub miesięcy na ujawnienie przez Zespół wszystkich kart i dopiero wtedy będziemy z nimi rozmawiali.
Każdy oczywiście musi tą decyzję podjąć indywidualnie.
pichotnik

Nieprzeczytany post

FREDZIO, nie wysilaj się, jako animator tu raczej nie zabłyśniesz. Jeśli jest jakieś grono, ale to grono nie ma nic do powiedzenia, tylko pyta o kierunek zmian nas, szarych klikaczy, to niech to grono może zrezygnuje i oda swoje funkcje osobom, ktore mają do tego powołanie. W tym wypadku proponowałbym Outsidera (na redaktora serwisu, a nie administratora). Jak na razie dla mnie ten nowy serwis to falstart i blamaż.
Do admina, jeśli chcesz wiedzieć jakie są potrzeby serwisu to czytaj go uważnie i analizuj konkurencje. Nic się samo nie zrobi.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

:hejhej:

Zawsze wiedziałem że mozna liczyc na konstruktywizm Pichotnika.
Admin i Grono mają swoje pomysły które realizują i wprowadzą w życie.
Natomiast przy okazji Admin się pyta czy forumowicze mają jakies propozycje, bo może się okazać że będą mieli jakiś ciekawy pomysł.

Zupełnie poważnie teraz zastanawiam się nad tym, do czego zainspirował mnie Pichotnik.
Czy nie zrobić gdzies takiej listy "anonsów" biegowych jak na NYRR.
Tylko trzeba by to było przemyśleć - czy ma to być lista czy baza.
Baza ma ta zaletę, że jest bardziej przeszukiwalna.
Ale może być tam wiele mocno nieaktualnych anonsów a przeciez chodzi nam o aktualnosć.
Na NYRR maja politykę, zę każda wiadomość jest wyświetlana przez około 2 miesiace a potem znika. Pomijając to, jest to na pewno łatwiejsze do zrobienia niż baza.
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze: Natomiast przy okazji Admin się pyta czy forumowicze mają jakies propozycje, bo może się okazać że będą mieli jakiś ciekawy pomysł.
Kurde - zeby się to nie skończyło jakimś rozpadem jaźni albo inną, tfu, tfu... schizofremią :ech: .
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam pytanie czy będzie moderacja i jaka ona będzie.

Bo jawi mi się następujący problem: jeśli serwis i forum ma się rozwijać, to wiązać się to będzie z większą ilością użytkowników - wtedy ujawnią się i tendencje do "odpływania z tematów".
Teraz tego problemu w zasadzie nie ma, bo i ruch użytkowników co b nie było - niewielki.

"Mocna" moderacja może takiemu "dryfowaniiu" zapobiec.
Któż jak Bóg!
admin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, forum będzie moderowane. Zależy nam na tym żeby dyskusje były merytoryczne.
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W. Sz. Pani/Panie (*) "admin" - czy zawiązało się już "nowe grono redakcyjne" za sprawą którego "serwis wkrótce znowu ożyje" i "które zadba o to żeby znów warto było tu zaglądać"?

(*) - niepotrzebne skreślić
admin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, grono redakcyjne już powstało i pracuje nad zmianami w serwisie. Do prowadzenia serwisu potrzeba jednak więcej osób, które znają się na wielu zagadnieniach i takich osób szukamy.
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A kto już wchodzi w skład "nowego grona redakcyjnego"?
pichotnik

Nieprzeczytany post

dargch pisze:A kto już wchodzi w skład "nowego grona redakcyjnego"?
... dlaczego nie ma tam Outsidera?

EDIT: I czy moglibyśmy liczyć na coś w rodzaju expose nowego admina, właściciela i innych władnych osób? Bo na razie wiadomo tylko, że forum ma być merytoryczne (bez urazy, ale to nic nie znaczy i łatwo tak napisać). Po dziwnych komunikatach przemycanych przez Fredzia należy sie nam trochę prostych faktów, takich na przyład jak: witajcie, właśnie nabyłem prawa do domeny i serwisu bieganie.pl i w ciągu 6 miesięcy zamierzam nadać mu rentowność ekonomiczną za pomocą sprzedaży reklam (tu typy by się przydały) oraz promowania artykułów oraz zamieszczania tekstów sponsorowanych, z zachowaniem wszelkiej dbałości o wiarygodnośc i przejrzystość przekazu. Bo ja uważam, że skoro jest jakieś grono i coś robi to te rzeczy, które napisałem już zna, a na ogólnym poziomie może sobie pozwolić na krótką notkę bez ujawniania tajemnic redakcyjnych i biznesowych.
A jak już sie przywitamy (i polubimy) to będzie nam łatwiej artykułować nasze oddolne pomysły i sugestie.
tomasz

Nieprzeczytany post

Czasami na forum toczą się dyskusje gdzie forumowicze mają skrajnie odmiemnne zdanie na pewne zagadnienia. Jak chociażby dyskusja o spalaniu tłuszczu. Ja twierdzę, że bieganie szybko jest bezsensu a takie rady są heresją - moi oponenci z kolei zarzucają mi archaizm, bo wg nich wolne bieganie jest mitem jeśli chodzi o spalanie tłuszczu.
Moja propozycja brzmi:
Niech współpracuje z forum fizjolog czy dietetyk, który będzie rozwiewał takie mini-spory. Więc gorąco głosuję za wzbogaceniem działu na serwisowej stronie o dietyce. Warto byłoby również przy współpracy najlepiej z ortopedą odpowiedzieć na kikla często nurtujących pytań odnoście kontuzji.

Toczą się dyskusje również o progach, o mleczanie, strefach wysiłku, czy nowopowstałe dysputy o Teście Żołądzia.
Moja propozycja jest taka:
Na głównej stronie serwisu warto byłoby ogólnie zarysować te zagadnienia aby wszytsko było jasne i przejżyste. W posób naukowy, ale i pragmatycznie uzyteczny co będzie maiało bezpośredni wpływ na wykorzystanie teorii w praktyce.

I tak:
Otstanio popularny Test Żołądzia powinien być wg mnie zanaliowany na stronie głównej. Konkretniej powinny znajdować się tak wskazówki odnośnie nauczenia nas forumowiczów jak samemu go analizować i wyciągać wnioski.

O mleczanie warto byłoby napisać również kilka słów.
O energetycznych strefach wysiłku też.
Jednak przychylałbym się do bardzo proktycznego podejścia do tematu. Gdzie każdy po przeczytaniu będzie wiedział że strafa mieszana jest od ok tylu %HRmax do tylu. A zakwaszenie będzie od tylu mmoli do tylu. Że w strefie miszeanej czerpie się energię z takich a takich substratów energetycznych w takiej a takiej proporcji. Że trening ten poprawia to, a osłabia tamto.
Biegacz oczekuje odpowiedzi praktycznej, kórej uzasadnienie będzie mieściło się w naukowym podejściu w oparcu o fizjologię. Odpowiedz, kótra mu da wskazówkę jak trenować.

Kolejna sprawa.
Pojawiają się czesto te sama pytania. Głównie chodzi o plany trneingowe. Warto byłoby zamieścić "schematy". Czyli przykładowe rady i szkielety jak biegać. To nie jest duży problem napisać jak się trenuje pod 1, 5,10,21,42km. Chodzi o ogólnych zarys metodyczny.

Zauważyłem, że nie ma nic o treningu pod 100km. Zdaję sobie sprawę z tego, że tylko nieliczni biegają "stówy" i ze znacznym stażem, który swoje wybiegali. Lecz chyba każdego to interesuje.

Następna propozyja.
Chciałbym aby na forum co jakiś czas wypowiedział się jakiś znany sportowiec - np maratończyk.

I najważniejsze - współpraca. To ktoś "u góry" powinien obserwować jakie pytania są popularne, jakie dyskusje są najciekawsze, co przyciąga forumowiczów. Wychwytywanie tego powinno zaowocować w postaci kolejnej rzetelnej informacji na stronie serwisowej.

Mam nadzieję, że sprawa koszulek jest nadal aktualna.

Tyle ode mnie - jak coś mi przyjdzie do głowy to napiszę.
ODPOWIEDZ