Napuchnięta noga po złym skoku podczas siatkówki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
netmajor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
Tydzień temu miałem zajęcia wf-u.
Zawsze przez 1 h robimy ćwiczenia,a potem gramy 15 min.Gdy juz było prawie po meczu i zejęciach,podczas jednej z akcji gdy stałem pod siatką podskoczyłem i gdy opadałem moje kolano[od prawej nogi która pierwsza opadała] przesuneło sie troche w prawo tzn,stopa z noga ne byłą pod katem prostym tylko troche przesunieta i chyba kostka sie troche optarła o stope czy jakos tak podczas upadku.:bleble: :
Wfista dał mi noge pod zimna wode,aby jak on to mówił,zeby ropa sie nie wylała czy jakos tak.Mnie noga tak to wogóle nie boli,tylko moze jak wejde na bardzo krzywa powierzchnie troche boli przy kostce.Czyli jakos mi nic nie przeszkadza.
Ale zmartwiło mnie jedynie to że troche jest napuchniete przy kostce.ojoj: Nie widze zadnych specjalnych zaczerwienien itp.

Czy powinienem sie martwic??Czy sama zejdzie opuchlizna?? :niewiem:
New Balance but biegowy
PP
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wfista dał mi noge pod zimna wode,aby jak on to mówił,zeby ropa sie nie wylała czy jakos tak
I bardzo dobrze, przy takich urazach najwazniejsze to szybko schłodzić, żeby zmniejszyć opuchliznę....
Ale zmartwiło mnie jedynie to że troche jest napuchniete przy kostce.ojoj: Nie widze zadnych specjalnych zaczerwienien itp.
Czy powinienem sie martwic??Czy sama zejdzie opuchlizna??
A czemu to skóra miała by być zaczerwieniona?
Rozwaliłeś sobie leciutko staw, stąd opuchlizna,
Daj nodze tydzień, dwa luzu, to zejdzie
netmajor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tnx za pomoc.Dobrze ze obejdzie siebez problemow;p
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co jest spuchnięte?
Kolano czy staw skokowy?

W zasadzie w jednym i drugim wypadku należy udać się do kopytologa. Skierowanie od zwykłego lekarza ewentualnie prywatnie.
Do czasu wizyty schładzać nogę lodem (owiniętym gałgankiem aby nie podrażniać skóry) co 2-3godz, na 10-15min.
Opuchlizna zejdzie sama, natomiast kompletnie nie wiem co stało się w stawie. Tego przez internet nikt nie jest w stanie ocenić.
Pewnie nic specjalnego ale jeśli medyk da jakieś pastylki albo jeszcze lepiej skierowanie na fizykoterapię to przyspieszy się w ten sposób regenerację stawu.
Zawsze przy urazie tego typu istnieje jakieś niewielkie ryzyko, że mogło coś się naderwać, mocniej naciągnąć. Dlatego lepiej żeby ktoś to zobaczył w realu.
Jeśli jest to skręcenie stawu. To po wyleczeniu, radziłbym spróbować takich ćwiczeń:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=3139
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ