[pierwsze buty] czy dobrze dobrałem rozmiar

tattooman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
To moja pierwsza wizyta na forum. Wczoraj kupiłem pierwsze buty do biegania new balance M719SB. Zgodnie z poradami kupiłem rozmiar nieco większy. Niestety podczas chodzenia (podczas biegania mniej) pięta delikatnie przesuwa się w bucie w górę i w dół. Czy to normalne czy jednak żle dopasowałem buty.
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

- w butach do biegania się nie chodzi.
- buty
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o jej ale ten outsider pisze :D:D:D , chcialbym se poczytac ale czasu mnie goni ....
gg 1175002
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dopóki nie masz obtartych pięt i dziur w skarpetach to nie musisz się martwić.

Mierzyłeś buta na większą stopę?
Nie ma się idelanie równych, trzeba mierzyć na tą nieco większą.

I ze względu na pomieszanie w numeracji radziłbym trzymać się amerykańskiej US, bo z pozostałymi to różni producenci różnie dobierają cyferki.

Nie sprzedano chyba Tobie butów z szerokością 2E? Bo w nich ten sam rozmiar (w porównaniu z szer. D) jest nieco większy.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
tattooman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

- Buty NIGDZIE mnie nie obcierają choć pięta lekko przemieszcza się w górę i w dół,
- rozmiar mimo, że większy wydaje się ok bo przy zeskokach i biegu z górki palce przemieszczają potrafią delikatnie dotykać czubka buta do przodu,
- szerokość rzeczywiście jest 2E ale sprzedawca zwrócił na to uwagę i ta szerokość mi najlepiej pasowała,
- pięta jest dość dobrze osadzone chociaż lekko się przemieszcza przy "ostrzejszych" skrętach,
- wyczuwam (nieduży) ucisk w miejscu wiązania,
- jak w trakcie biegu myślę o butach to mam wrażenie, że cały czas coś mnie uciska i obciera, gdy o nich nie myślę to tak jakby ich nie było,
- może jestem zbytnio przewrażliwiony - w końcu to moje pierwsze buty do biegania.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jesteś przewrażliwiony tylko mieszkasz w kraju, gdzie kupuje się to co jest, a bogactwo wyboru jest tylko pozorne.
Możesz jeszcze zrobić jedną rzecz. Załóż buty, zawiąż sznurowadła (na ostanią dziurkę) i spróbuj je zdjąć. Ja zawiązany but prawie schodzi to są chyba za luźne.
I jeszcze- przy zawiązanych butach powinieneś móc włożyć z tyłu palec dłoni ale z kciukiem to już powinien być problem.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
tattooman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki outsider za wszystkie rady i wskazówki. Pomogły mnie utwierdzić w tym że dokonałem jednak dobrego wyboru. Potwierdza to również fakt, że powoli się przyzwyczajam do nowych bucików i coraz wygodniej mi się w nich biega.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ