Garmin ForeRunner 305
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich
Mam zamiar kupic z USA Garmin Forerunner 305 i naszly nie watplowosci. Czy i ewentualnie jak mozna przelaczyc go na system metryczny. Przeczytalem manuala ze stron garmina i nie ma tam nigdzie napisane wprost, ze jest taka opcja. Czy moze ktos mial doczynienia z takim sprzetem kupionym na rynku USA. Czy to jest ten sam sprzet to u europejskiego dealera czy jakies specjalne wykonanie na rynek EU. A moze tylko tzreba wyniemic oprogramowanie. Ewentualnie gdzie jest dostepne ?
=petrol=[/list][/code]
Mam zamiar kupic z USA Garmin Forerunner 305 i naszly nie watplowosci. Czy i ewentualnie jak mozna przelaczyc go na system metryczny. Przeczytalem manuala ze stron garmina i nie ma tam nigdzie napisane wprost, ze jest taka opcja. Czy moze ktos mial doczynienia z takim sprzetem kupionym na rynku USA. Czy to jest ten sam sprzet to u europejskiego dealera czy jakies specjalne wykonanie na rynek EU. A moze tylko tzreba wyniemic oprogramowanie. Ewentualnie gdzie jest dostepne ?
=petrol=[/list][/code]
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
http://www.sportus.com.pl/index.php?id=garmin_fr305 napisz do nich to ci powiedza ale jestem raczej w 100% przekonany ze musi byc zmiana na km.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Ja swego czasu kupiłem 101-kę w Stanach. Dało się bez problemu ustawić jednostki metryczne i w dodatku język polski menu. W 305-ce powinno być tak samo (te które oglądałem w tym roku na CeBIT-ie miały takie możliwości).
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie dostałem 305-kę i jutro będę z nią biegł na 28MW. Jednostki metryczne można ustawić bez problemu. Menu jest po polsku w jakichś 90% a to co jest po angielsku da się bez problemu zrozumieć. Zobaczymy jak ten sprzęt sprawdzi sie w "boju".
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Daj znac na forum jak dziala bo tez jestem na kupnie trzeba wymienic polara, chodzi mi najbardziej o to czy pasek jest kodowany tak jak w polarze(czyli biegnac z kims kto tez ma pulsometr czy nie ma zaklocen) no i jaka jest dokladnosc mierzonego dystansu. Z gory dziekuje
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Sorry, że nie odpowiedziałem od razu. Na maratonie sprawował się przyzwoicie do tunelu. Po wybiegnięciu z tunelu nie mógł się zalogować do systemu. Prawdopodobnie spowodowane było to tym, ze przed zawodami nie miałem czasu (jeden wieczór) zbyt dokładnie przeczytać instrukcji i ustawić wszystko jak należy. Po maratonie dopiero jutro planuję pierwszy trening w lesie na mojej stałej trasie i tam zacznę go dokładnie testować. Mam zamiar napisać o moich wrażeniach z testów bo proszą mnie o to inni Koledzy.
- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Pierwsze wrażenia z teningu w lesie (na trasie tylko 3km w dniu dzisiejszym). Odbiornik GPS działał bez zarzutu. Dokładność w stosunku do trasy zmierzonej licznikiem rowerowym +/- 5m
. W dniu jutrzejszym planuję pokonanie 10km. Porównam wskazania tempa z międzyczasmi na poszczególnych kilometrach no i oczywiście dokładność SiRF'a III na dłuższej trasie.

- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Przedwczoraj przebiegłem z 305-ką swoją regularną trasę w Parku Leśnym Bemowo (popularnie zwanym Łosiowymi Błotami) z kilometrarzem odmierzonym i oznaczonym (zieloną farbą
) na drzewach rosnących w pobliżu trasy. Odbiornik podczas biegu odmierzył odległości z dokładnością +/- 5m - co ciekawe gdy na oprogramowaniu zainstalowanym na PC-ie chciałem odczytać dokładną w-ść kilometrów na zapisanym track-u to oprogramowanie pokazało odcinek pomiędzy dwoma punktami a nie punkt - a więc "bez ściemy" informuje o swojej dokładności (wartość +/- pomiędzy dwoma odczytami z satelity - spodobało mi się to bo jest uczciwe) - ale najważniejsze oczywiście że NIE GUBI ŚLADU (z dobrze zapisanymi danymi można potem przy pomocy odpowiedniego softu zrobić cuda). Jesli chodzi o wskazania tempa to dokładność była trochę mniesza ale prawdopodobnie dlatego, że dałem za krótkie czasy na uśrednienia - muszę jeszcze pozmieniać parę ustawień.
Dla porównania 101-ka na tej trasie gubiła sygnał nawet zimą, a 60-kaCS dawała radę ale tylko zimą gdy trzymałem ją podczas biegu cały czas w ręce - postęp w czułości odbiornika w SiRF-ie III jest więc znaczny ( działa nawet w mieszkaniu) - obecnie testowaną 305-kę przed treningiem loguję już w domu
.

Dla porównania 101-ka na tej trasie gubiła sygnał nawet zimą, a 60-kaCS dawała radę ale tylko zimą gdy trzymałem ją podczas biegu cały czas w ręce - postęp w czułości odbiornika w SiRF-ie III jest więc znaczny ( działa nawet w mieszkaniu) - obecnie testowaną 305-kę przed treningiem loguję już w domu

- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
dzieki wielkie za te sprawozdania i jak mozesz opisz jeszcze jakies swoje spostrzezenia. Ja chyba juz jestem zdecydowany i kupuje 305 

Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Mam jeszcze pytanie. czy transmisja w zegarku jest kodowana tak jak w polarach. Chodzi mi o to czy jak biegna obok siebie 2 osoby to czy nie nakladaja sie tetna
Dzieki
Dzieki
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Próbowałem głownie w lesie - sprawuje się bez zrzutu. Jak wspomniałem w którymś z poprzednich postów działa nawet w mieszkaniu - przed wyjściem na bieg można włączyć odbiornik już w chacie nie czekając na zewnątrz aż się "zaloguje" (zasługa nawego chipset-a).Latro pisze:A próbowałeś biegać z 305 w zalesionym terenie, jak się wtedy sprawuje
- dargch
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem ale jak biegłem ostatnio w RunWarsaw i wcześniej w 28MW to nic sie nie nakładało. Sprawdzę to przy okazji podczas któregoś z biegów z biegaczami wyposażonymi w pulsometry Polara.MichalJ pisze:Mam jeszcze pytanie. czy transmisja w zegarku jest kodowana tak jak w polarach. Chodzi mi o to czy jak biegna obok siebie 2 osoby to czy nie nakladaja sie tetna
Dzieki
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
dzieki
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl