JAK ZROBIC (ZOLADZ TEST) test żołądzia,

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jako ze ciezko znalezc przez wyszukiwarke naszego forum "jak wykonac test zoladzia" podaje dokladnie co i jak.

Otóż po wyznaczeniu hrmax metodą pośrednią(wyliczamy) lub bezpośrednią(biegamy) mozemy wykonac test zoladzia

Potrzebne przyrzady
dlugopis i kartka na ktorej robimy tabelke w rubryce pionowej zapisujemy tetno(HR), w rubrykach poziomych dystans, predkosc na kilometr oraz Poziom mleczanu(oczywiscie jezeli ktos ma dostep do takiego sprzetu, jezeli nie, to poprostu tej rubryki nie wypelniamy

A robi się to tak biegamy odcinki 5x6 min na przerwie 2min(najlepiej na biezni chyba ze ktos ma dokladny GPS w zegarku to moze to robic na rownej drodze) pierwszy odcinek zaczynamy na intesywności mniejszej o 60 uderzeń od tetna maxymalnego np ktos ma max 200 to pierwszy odcinek biegnie na 140) po skonczonym odcinku mierzymy mleczan oraz zapisujemy dystans i po 2min marszu zaczynamy kolejny odcinek na tetnie o 10 wyższym znowu zapisujemy dystans mierzymy mleczan, 2min przerwy i kolejny odcinek(caly czas zwiekszamy tetno o 10), po wykonaniu calego testu wysylamy go na forum i czekamy az laskawie go ktos zinterpretuje :) , oczywiscie musimy podac do jakiego dystansu chcemy sie przygotowywac bo od tego zalezy interpretacja testu.

Jezeli mierzymy mleczany to prog mleczanowy wystepuje na predkosci poprzedzajacej wzrost mleczanu o 0,5mmole( prosze o niekomentowanie togo dlaczego to jest 0,5 a nie wiecej bo o tym na forum bylo juz milion razy wiec nie ma sensu tego roztrzasa jak ktos chce to niech poczyta stare posty)
np.
hr 140- 1,4
150- 1,6
160- 1,6 prog mleczanowy
170- 2,4[/url]
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
PKO
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michal...
A myslisz, ze tu jeszcze zaglada ten-ktos-kto-interpretuje-test-Zoladzia?

Dzieki za opis. Faktycznie ciezko sie do niego dokopac na forum.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na razie nie ma czasu ale mysle ze zagladnie a jak nie to ja sie postaram cos pomoc przynajmniej jezeli chodzi o maraton
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ale ten test niejest konieczny, prawda? a na co pozwala interpretacja tego testu?
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest konieczny a interpretacja sluzy do okreslenia tego co masz wytrenowane a co nie i tyle chcesz robisz nie chcesz nie robisz. To moze ci tylko pomoc i to bardzo
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
pichotnik

Nieprzeczytany post

A miałbyś ochotę może napisać jak wybiegtać Hrmax? Wylicza to się z tego co widziałem w jakimś artykule jak:
210 - (wiek_biegacza)*0,65 (czyli na przykład jak mam 34 lata to 210-,65*34~=188 ud/min) .
Ale niestety nie znalazłem nigdzie jak sprawdzić to podczas biegu (coś na 1500m?).
Andrzej_
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

MichalJ, co to znaczy że 1 odcinek biegniemy na 140. Czy chodzi o to że najpierw rozpedzam się do tego tętna i dopiero wtedy robię kreskę na bieżni i włączam stoper. Pozostałe odcinki tak samo?
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znalazłem takie zalecenia (autorem jest Ryszard Szul)

"Pobiegnij na stadionie (najlepiej tartanowym) 5 x 6 minut w następujący sposób:
1 wysiłek do tętna 140 sk/min, zapisz dystans jaki przebiegłeś, przerwa 2 minuty, powrót na linię startu i 2 wysiłek z intensywnością do 150 sk/min, zapisz, przerwa 2min, 3 wysiłek do 160, czwarty do 170 i piąty do 180.
Podaj dystanse jakie przebiegłeś. Do dystansów przyporządkuj średnie tętno z drugich 3 minut każdego wysiłku."

całość pod adresem:
http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... 18&start=0

Może się przyda...
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

biegniemy tylko 6min i od razu robimy "kreske na biezni" i musimy sie w miare szybko rozpedzic do tetna 140 a srednie tetno wyliczamy z ostatnich 3min jezlei oczywiscie mamy funkcje pamieci w pulsometrze bo inaczej nie uda nam sie wyliczyc sredniego tetna. Zapomnialem dodac ze przed testem robimy rozgrzewke 10min na tetnie 70 uderzen nizszym od maxymalnego i do tego trzeba sie chwile porozciagac.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zobacz w temacie ktory zaczalem Jak wyznaczyc HRmax
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
pelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jako że to mój pierwszy post witam wszystkich biegaczy.

Michał, ten pierwszy odcinek powinno się biegać z tętnem Hr max minus 50 uderzeń. Prawda?
Osoba z Hr max 200 ud. robi:
150
160
170
180
190

Ten przykład, który był w linku dotyczył osoby z Hr max 191, dlatego on pierwszy stopień biegał na 140 ud.

Nie żebym się czepiał, pewnie pisałeś w pośpiechu itp. i stąd błąd.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie, nie pomylilem sie pierwszy odcinek robimy na tetnie o 60 uderzen nizszym niz maxymalne
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
trolek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czesc

Moje Hrmax 193
podaje kolejno dystans A(przebiegnietyw 6 min) na tetnie B, oraz tetno sr z ostatnich 3 min kazdych 6 min biegu:
1080m - HR do 140, sr HR 141
1180m - HR do 150, sr HR 150
1310m - HR do 160, sr HR 160
1460m - HR do 170, sr HR 172
1690m - HR do 180, sr HR 180

staram sie przygotowac do maratonu tak aby zlamac 3 godz. Jest to jednak tylko element treningowy i cel czesciowy, zasadniczy cel to Triatlon Half Iron Man a potem Iron Man. Moja zyciowka w maratonie to 3:03:34 w zeszlym roku.
Obecnie mam monotonny trening. Biegam co 2-3 dni 10-12km ale staram sie biegac na tetnie 80%HRmax tj. 154HR
Wiem ze powinienem robic troche sily rowniez jak i szybkosci ale jakos tak wciaz mi nie po drodze. Teraz znalazlem fajne miejsce z pomierzonymi odcinkami i plaskie (mieszkam w gorach to troche ciezko o to) to mam zamiar pobiegac cos innego.
Ok- MichalJ - bardzo uprzejmie prosze o interpretacje o ile to mozliwe. Pozdrawiam
bartek
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mysle ze najbardziej moglby tu pomoc pan ryszard ale z tego co widze to prawdopodobnie twoj prog mleczanowy bedzie na tetnie 150, widac z tego ze duzo biegasz na tetnie 160 bo ta intensywnosc jest dosyc dobrze wytrenowana. Napewno musisz zrobic dlugie wolne wybiegania na tetnie 135-140 i nie przekraczac no i oczywiscie nie zapominac o progu, maraton w 3h nie mowiac juz o ironmanie to tylko i wylacznie praca na przemianach tluszczowych wiec nie potrzebne sa ci mocne treningi na intensywnosciach ponad progowych bo zmineniasz w ten sposob charakter treningu, oczywiscie mozesz zrobic czasem jakas lekka zabawe biegowa ale nic wiecej, pozatym napewno powinnienes popracowac tez na progu i metoda zmienna,
Pozdrawiam
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A jezeli chodzi o sile biegowa to jest ona rowniez bardzo wazna ale niestety nie wiem jak sie to ma do treningu triatlonisty i czy jest mu to rzeczywiscie potrzebne a jezeli tak to napewno warto bo to zaoowocuje w okresie startowym.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ