Bieg z 5000m na 1000m...prosze o porade

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
strazak1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!
Znalazłem się na tym forum ponieważ chciałbym sie doradzic co do treningu na 1000m i bardzo bym prosił o jakąś porade, a wiec przejde do rzeczy: Mam 18 lat, biegam juz od dosyc dawna (od ok 2 lat czasami codziennie, a czasami w odstepie 1-2 tygodniowym) na dystansie 5km. Cały czas biegam ta samą trasą...nie wiem czy jest to ważne ale najlepszy czas to 15min i 15 sek. Chciałbym robić jakies postepy w bieganiu tylko nie mam pojecia jak stworzyć własny trening :( Chciałbym sie przezucic na dystans 1 kilometra ponieaż trzeba przebiec taki dystans w jak najlepszym czasie na testach kwalifikacyjnych skoly do ktorej bede strartował...mam jeszcze na to ok rok ale chcialbym juz trenować zeby puzniej nie było za puźno...;).
Jeżeli ktoś zechce mi pomóc to prosze wziąść pod uwage to, ze mam jeszcze szkołe (klasa maturalna) i nie wiem czy zdołam kazdego dnia sie wyrwać do biegania ;(. Zależałoby mi na tym zeby treningi nie były dłuższe niz godzine...poniewaz dotychczas poświecałem na to ok 20 minut.
bardzo prosze o odpowiedź pozdrawiam
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

18 lat
15:15 na 5km
2 lata treinngu (czasami w odstępnie 1-2 tygdniowym)
Poświęcałeś na treinng 20`

To albo Ty jesteś talent nieprzeciętny, albo źle mierzysz tą trasę.
strazak1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hehe hmmm moze powiem tak...ta trasa nie ma dokładnie 5 kilometrów tylko gdzies ok 4800m...co do czasu to był mój NAJLEPSZY czas, ktorego juz nie powtorzylem...teraz biegam w granicach 17minut. Moj trening dotychczas polegał na tym, ze wybiegałem z domu, biegłem do okoła jeziorka i z powrotem do domu...nigdy nie ćwiczyłem przed bieganiem. Bardzo prosze o jakaś porade jak mam sie przestwaić na 1000m zeby wytrzymać tą trase w dosyć szybkim biegu. Jak mam trenować?? prosze o pomoc
pozdrawiam
tomasz

Nieprzeczytany post

Jak 4800 to i tak wychodzi około 16` na 5km, czyli nadal jest to wynik bardzo dobry.
Wiesz... o słynnym tysiącu było już dużo na forum. Proponuję wejść w wyszukirarkę forum i poszukać.
strazak1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ok dzięki za odpowiedź wiec bede czytał dalej...bo juz troche sie naczytalem o tych biegach na 1000m ;)
pozdrawiam

a co do tego czasu to naprawde udało mi sie taki wycisnąc...ale wtedy był wielki zapał i motywacja...niestety teraz juz mi tego pomału brakuje-ale sie nie poddaje <lol>

pozdorffki
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jezelli jest to prawda ze przebiegles ta trase w takim czasie i rzeczywiscie ma ona dokladnie taki dystans jak podale. to masz zadatki na to zeby byc gwiazda swiatowego formatu bo naprawde osobiscie nie znam takiej osoby która na takim treningu pobiegla by taki wynik. Probonuje ci zglosic sie do jakiego klubu sportowego, chyba ze nie jara ci bycie sportowcem.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
strazak1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmm nie wydaje mi sie żeby to był dobry czas...przypomne, ze biegałem juz od dłużeszego czsu praktycznie codziennie (przypomne, ze od ok 2 lat)...ale dobra mniejsza o to...mam jeszcze jedno małe pytanie wiem, ze jest to forum tylko o bieganiu ale chciałbym sie jeszcze zoriętować jak pobogdzić właśnie owe bieganie z podciąganiem na drązku??jakie treningiu musiałbym wykonywać zeby mieć dosyć dobre wyniki w bieganiu i owym podciąganiu na drażku ?( wiem, ze są to dwie całkiem inne rzeczy ale pytam się, bo takie są wymagania do SA PSP i bardzo mi na tym zalezy...)...proszę o odpowiedź
pozdrawiam.
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

odnosnie tego drazka i biegania

mysle ze te dwa treningi niemaja nic do siebie wiec mozesz trenowac oby dwie rzeczy nieszkodzac jednej trenujac druga takze spokojnie.

na 1000 metrow mozesz trenowac interwałowo.
np. 6-8x1000m na treningu z przerwami na 500m trucht

wieczorem gimnastyka siłowa z wyszczegolnieniem owego podciagania na drazku, ale nie tylko to - trenuj tez inne partie miesni ale oczywiscie skup sie na tym drazku przedewszystkim.

co o tym sadzicie? (pytanie do doswiadczonych ;) )
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
strazak1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam ponownie!!

czytałem te wszystkie tematy o treningach na bieganie itd ale niestety nie znalazłem nic odpowiedniego dla siebie :( wiec postanowilem stworzyć własny trening....tylko nie wiem czy bedzie on dobry, a wiec proszę o rady, a więc:

zaczne od poniedziałku ;)

poniedziałek:
trening na mieśnie:

5x 10 pąpek (przerwy 3 minutow)
4x podziąganie na drazku (jeszcze nie wiem po ile razy;) )
5x zginanie sprężyny(pewnie wiecie jak to wygląda...takie 2 rurki z raczkami, a na srodku spręzyna;p )

Wtorek:
bieganie na stadionie:

rozgrzewka 1000m wolnym truchtem
ćwiczenia na rozciaganie,skiping a,b,c itd
4x60m sprint (odpoczynki 3 minutowe- w tym rozciąganie)
1000m-szybkie tępo

środa:
to samo co w poniedziałek (trening na mieśnie)

czwartek:
odpoczynek ;p ;p

piątek:
to samo co we wtorek (bieganie na stadionie)

sobota:
trening na miesnie (to samo co w poniedziałek)

niedziela:
5-10km biegania po lesie

bardzo prosze o opinie na temat tego treningu.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak chcesz biegać tylko trzy dni w tygodniu to zrób:

Jeden dzień tempówki

W dwa pozostałe OWB1. Jednego znacznie krótsze i dorzuć wtedy siłę biegową, także podbiegi (chyba że nie masz pod ręką (nogami) płaskawej górki)

Ps. Żadnego 1000m w szybkim tempie, tylko tempówki.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
tomasz

Nieprzeczytany post

Outsaider Ci doradził w bieganiu, to ja Ci doradzę w ćwieczeniach siłowych ;-) (no... może dodam, że ten skip B coś mi tutaj nie pasuje :-))

--- --- ---
Jaki masze cel w robieniu pompek, sprężyn i podciągnięć?
Ciwczenia siłowe mogą mieć na celu:
- Budowanie masy.
- Tworzenie definicji - tzw. rzeźby.
- Separacji - ładnego odznacznia mieśnia jednego od drugiego.
- Jego gętości - głównie diata, czyli to, żeby nie był jak napompowany balon ale wyglądał jak z żelaza, lub inaczej - był twardszy przy skurczu.
- Siłę.
- Szybkość.
- Wytrzmałość.

Więc musisz precyzyjniej określić jaki masz cel przy swoich ćwieczeniach. Bo takie na przykład 5x10 pompek na przerwie 3` to sensu nie ma.
3` przerwa to w ćwiczeniach na masę bądź siłę. Jednak do tego treningu stosuje się duże obciążenia. Z kolei małe obciążenia, takie jak u Ciebie stosuje się na definicję i wytrzymałość mieśnia - no ale wóczas wykonuje się bardzo dużo powtórzeń na przerwch max 45-60 sekund a nawet krótszych. I nie jest to 10 powtórzń lecz 90% tego co możesz na początku, a później na maxa - do wyczeprania.

Drążek jest trudny technicznie, poza tym może służyć do treningów do rozwijania różnych grup mieśniowych - w zależności od tego jak szeroki stosujesz nachwyt/podchwyt. Z drążkiem jest jednak tak, że jeśli nie wykonujesz 15 powtórzeń na raz, to każda seria jest do wyczeprania.

A może Ty poprostu chcesz sobie tylko "pomachać" a ja się niepotrzebnie produkuję? :echech:
strazak1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziękuje bardzo za odopiwedzi
Napewno te porady bardzi mi pomogą...
,a więc odpoiwadam na pytanie zadane przez "tomasz-a"- nie zależy mi na kształtowaniu mięśni i rzeźby ciała tylko na wytrzymałości więc dostosuje się do Twojej porady...będe robić pompki i podciągnięcia do wykończenia w odstępach nie większych niż 1 minuta. Jeszcze chce rozwiać Twoje wątpliwości co do tego "machania" :) :) gdyby tak było to nie fatygowałbym się wtedy aby prosić Was o porady dotyczace ćwiczeń. Zalezy mi na tym aby robić postępy w tym kierunku... :)

co do biegania...według zalecień przez "outsider-a" w jeden dzień będe robić tempówki (tylko jeszcze napisz mi proszę na jakim dystansie?)...a w następne OWB1...i jeszcze jedno...zwiększe sobie to bieganie do 4 dni-wtorek,sroda,piątek,niedziela, a przez kolejne 3 ćwiczenia na "ręce" :) :)

dziękuje jeszcze raz i o ile jest to możliwe odpowiedź na moje następne pytanie ktore jest wyżej.

pozdrawiam i życze miłego dnia :)
tomasz

Nieprzeczytany post

Wytrzymałość mieśnia - dużo powtórzeń, małe obciążenie, krótka przerwa miedzy seriami. Musisz poczuć dotkliwie pieczenie w mieśniach, wówczas będziesz wiedzał, że trneing "działa".
polacoloco
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

strazak1988 pisze:trening na mieśnie:

5x 10 pąpek (przerwy 3 minutow)
4x podziąganie na drazku (jeszcze nie wiem po ile razy;) )
5x zginanie sprężyny(pewnie wiecie jak to wygląda...takie 2 rurki z raczkami, a na srodku spręzyna;p )
a gdzie brzuch i prostowniki?
podstawa w kazdym sporcie.
na zmiane brzuch i grzbiet.

co do pompek.
kilka wskazowek. lokcie przy ciele, glowa przed siebie. nie patrz w ziemie.
mozesz je tez robic na palcach i nadgarstkach.

zamiast sprezyny wrzucilbym stanie na rekach.

pozdrawiam
Antek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ