Następny krok, pulsometr :)

ka_rolca
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, wiele się naczytałam o bieganiu z pulsometrem i myślę, że warto spróbować. Mam tylko problem, gdyż moja wiedza na ich temat jest zerowa. Proszę ładnie o wytłumaczenie do czego, oprócz mierzenia tętna, służy pulsometr i jaki (w miarę niedrogi) byłbyodpowiedni dla mnie, czyliosoby która w życiu z czymś takim nie biegała. Czy są pulsometry, które mierzą także przebyty dystans?
Przepraszam za naiwne pytania i dzięki za odpowiedzi :)
PKO
amatorka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich na forum :hejhej: ,

Też jestem zainteresowana pulsometrem i też nie mam o tym pojęcia. Zaczęłam niedawno trening 10-cio tygodniowy i chciałabym się dowiedzieć czy pulsometrem można sobie ustawiać czasy biegu /marszu np 2min/4min/2min....,żeby ciągle nie patrzeć na stoper tylko na przyrodę :hej: ?

Wiem tylko, że pulsometry mierzą dystans, kroki, kalorie - ale to pewnie zależy od modelu i ceny.
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to ja tez dodam kilka swoich - amatorskich pytani na tem funkcjonowania pulsometru. mnie natomiast interesuje uzycie tego nadajnika, czyli tej opaski, nie myle sie prawda? gdzie to sie zakłada w czasie biegu? czy to nieprzeszkadza? bardzo ciekawia mnie odopwiedzi na te pytania, poniewaz przez dluzszy okres czas myslalem ze pulsometr to taki zegarek i to wszystko, a mierzy puls na nadgarstku :ble: - niesmiejcie sie tylko :ble: ja naprawde mam male pojecie o pulsometrze... dolaczam sie do prosb dziewczyn, proszac tym samym o odpowiedzi :) z gory dziekuje :)
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Otrzymują skrzydła jak orły,
Biegna bez zmęczenia..."
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jako stary wyga od uzywania pulsometru bo juz niebawem bedzie prawie 10lat powiem tak. Pulsometr moze przeszkadzac na poczatku a potem to juz nie mozna sie bez nigo obejsc. Pasek zaklada sie na klatke piersiowa i tyle. czasami moze nie lapac tetna wtedy musimy lekko zwilzyc pasek od wewnetrznej strony lub zwilzyc cialo tam gdzie przylega pasek. Polecam wam zakup a jak juz zakupicie to poczytajcie stare posty z forum, jak wyznaczyc zakresy tetna, i jeszcze tylko odpowiednie podejscie do treningu i z amatora przeradzacie sie w profesjonaliste :) Jezeli chodzi o ustawienie pulsometra to to wszystko zalezy od modelu moze byc najprostszy z samym tylko tetnem a mozecie tez kupic model gdzie nawet jest GPS. Ale w kazdym razie ustawienia ktore was satysfakcjonuja znajdziecie juz w pulsometrze za 200zl. Proponuje wejsc na allegro i w wyszukiwarce wpisac pulsometr ustawic cene do 200zl i ogladnac modele firmy "sigma" sa w miare dobre w dostepnej cenie i maja wiele funkcji. W dziale trening na forum wkleilem linki do pulsometrow
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no to jak biegniesz, to ten pasek naprawe cie nie uwiera ani nic? on jest jakos polaczony z tym 'zegarkiem'? niewiem jak to nazwac bo jak sie okazuje pulsometr to jest to całosc :)
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Otrzymują skrzydła jak orły,
Biegna bez zmęczenia..."
polacoloco
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KuBuS pisze:no to jak biegniesz, to ten pasek naprawe cie nie uwiera ani nic? on jest jakos polaczony z tym 'zegarkiem'? niewiem jak to nazwac bo jak sie okazuje pulsometr to jest to całosc :)
w tym pasku sa elektrody, ktore gdy nawilzysz beda wsluchiwac sie w bicie twojego serca :)
i droga radiowa beda przesylac dane do zegarka, w ktorym ukryty jest maly komputerek, zbierajacy wszystkie informacje o twoim biegu.

pasek nie uwiera. przynajmniej mnie nie.

pozdrawiam,
Antek
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pasek wysyla sygnal droga radiowa wiec nie jest w zaden sposob polaczony z zegarkiem. A pasek mnie nie uwiera(na poczatku tylko sie czuje ze cos sie ma na klacie ale to nie przeszkadza) i malo znam osob ktore by uwieral. Chlopie nie mysl tyle tylko kupuj bo szukasz dziury w calym, miliony ludzi uzywaja na swiecie pulsometrow i naprawde ze swieczka szukac tych których uwiera.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
amatorka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za pomoc. Już myślałam, że będę skazana na siebie i sprzedawców w sklepach, którzy czasem chcą sprzedać to co im zalega.
Mam jeszcze prośbę - jak nazywa się ta funkcja, która pozwala na ustawienie sobie czasów np 5min biegu 1min marszu itd ?

Pozdrawiam biegaczy :-)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pasek wysyla sygnal droga radiowa wiec nie jest w zaden sposob polaczony z zegarkiem. A pasek mnie nie uwiera(na poczatku tylko sie czuje ze cos sie ma na klacie ale to nie przeszkadza) i malo znam osob ktore by uwieral. Chlopie nie mysl tyle tylko kupuj bo szukasz dziury w calym, miliony ludzi uzywaja na swiecie pulsometrow i naprawde ze swieczka szukac tych których uwiera.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
amatorka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:hej:

Dziękuję bardzo za pomoc. Już myślałam, że będę skazana na siebie i sprzedawców w sklepach, którzy czasem chcą sprzedać to co im zalega.
Mam jeszcze prośbę - jak nazywa się ta funkcja, która pozwala na ustawienie sobie czasów np 5min biegu 1min marszu itd ?

Pozdrawiam biegaczy
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zalezy od zegarka ale przewaznie "timer" a najlepej zapytaj czy jest mozliwosc ustawienia wielu timerow lub interwalow
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

nie to ze szukam dziury w calym, tylko poprostu ja niechce wydac forsy na marne, rozumiesz? to nie sa male pieniadze zeby o tak bez niczego je sobie wydac, chce wiedziec wszystko na temat tego co chce kupic, to samo tyczy sie butow... ale to juz inna historia
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

polecam ci buty firmy woolf sa tanie i dobre
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzieki michal za polecienie tej firmy jest naprawde tania i dobra, teraz tylko wybiore jakis model :D i kupuje :D kurde super ze znalazles i podales na forum ta firme :D
tomjaz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

witam
mam takie pytanie co sadzicie o polarze RS200.
Czy jest on wystarczający do profesjonalnego treningu?
Jesli ktos uzywa tego modelu to bardzo prosze o komentarze. A doswiadczonych zawodników prosze o odpowiedz czy ten model wystarczy do treningu wyczynowego oraz o wskazówki co do optymalnego wykorzystania tego sprzetu :)
z Góry Dziękuje za pomoc. pozdrawiam wszystkich.
GG 3464813
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ