Obuwie do diegania dobre dla kolan

Aranka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Od 3 tygodni zaczelam biegac codziennie po 6km. Niestety mam problem z kolanami. Nie wiem jak to nazwac, ale mam za malo mazi w kolaniach, zwlaszcza w prawym. Ale kocham biegac. Pomyslalam, ze mogloby mi pomoc dobre obuwie, ktore amortyzuje uderzenia. Prosilabym o podanie konkretnych modeli, bo sam opis juz znam.
PKO
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj

Mam ten sam problem co Ty, to znaczy może nie ten sam bo nie wiem nic o mazi w kolanach ale prawda jest taka, że kolana czasami mnie pobolewają. Biegam piąty tydzień i najbardziej nierozsądną rzeczą jaką zrobiłem to to, że rozpocząłem biegi w zwykłych "adidasach" za 30zł. Szukam zatem odpowiednich butów - neutralnych o dobrej amortyzacji. Obecnie robię rozpoznanie w sklepach, niestety tylko telefoniczne bo u mnie w mieście nie ma dobrze wyposażonych sklepów z butami sportowymi.
Ludzie polecili mi następujące modele:

asics 1100
asics 2100
new balance 857 (chociaz tu mam pewne wątpliwości bo jestem do nich nie aż tak ciężki)
Saucony Grid Omni 4 (lub 5)

natomiast odradzili mi te, które wydawały mi się dla mnie dobre

asics cumulus
nike pegassus
mizuno atlantis

Oczywiście nie polecam i nie odradzam Ci wprost tych butów, ponieważ są to modele dobrane pod kątem:

męski czy damski
rodzaju stopy a raczej jej stawiania (pronująca, normalna, supinująca)
masy i wzrostu
rodzaju podłoża, po jakim się biega
ilości bieganych kilometrów
trwałości
celu biegu (czy pod kątem osiągania konkretnych wyników czasowych czy rekreacyjnie)

Wspólnym mianownikiem tych butów, jak wywnioskowałem, jest dobra amortyzacja.

Polecam podzwonić po sklepach z obuwiem sportowym (namiary podane w tym dziale) naprawdę warto, ludzie chętnie udzielają rad. Można też napisać maila, ale ja osobiście wolę dzwonić bo szybciej, konkretniej, przy okazji można się dowiedzieć czegoś o co nie przyszłoby nam na myśl zapytać.

I mam trz rady dla Ciebie jak początkujacy dla poczatkującej:

1. Nie biegaj codziennie!
2. Opracuj sobie plan biegów lub znajdź gotowy plan, który będzie dla Ciebie realny do wykonania (ja robię dziesięciotygodniowy)
3. Jak biegasz w jakichś kiepskich butach typu pseudo adidasy za kilkadziesiąt złotych to przestań biegać, dopóki nie kupisz sobie porządnych butów lub znajdź sobie jakieś miękkie podłoże do biegania dopóki nie kupisz dobrych butów (oczywście to rozwiązanie doraźne i krótkoterminowe, dobre buty musisz po prostu mieć).

Powodzenia!
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a to ciekawie ci polecili-skoro jestes neutralny -to okurat powinno byc odwrtnie-wiec czegos tu nie rozumiem-asicsy1 i 2 -ki -maja wzocnienia dla pronujacych-wiec dopiero dasz kolanom popalcic-a cumulusy -sa wlasnie nautralne..
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Speedy 62:

Kontaktowałem się z przedstawicielami pięciu czy sześciu sklepów, w których jest możliwe nabycie obuwia przeznaczonego do biegania i wszędzie opinie te były mniej więcej zgodne co do doboru obuwia do mojej stopy i warunków, w jakich biegam. Co najmniej dwie z osób, z którymi rozmawiałem zajmują się zawodowo bieganiem. Szczególnie cenna była dla mnie opinia człowieka, który, jak powiedział, biega od 20 lat, w tym maratony a obecnie prowadzi grupę lekkoatletyczną.

Podsumowując: z tymi New Balance 857 to było przekłamanie a raczej niezrozumienie z mojej strony, buty te nie nadają się dla osób neutralnych. Nike, wszelkie modele, odradzono mi jako buty o niskiej trwałości. Mizuno Atlantis odradzono mi z powodu ideii amortyzacji stosowanej u tego producenta - te buty stawiają głównie na sprężystość a nie na rozproszenie energii, polecane są zatem zawodnikom, których interesuje osiąganie konkretnych wyników. Saucony odpuszczę sobie ze względu na to, że może to jest i porządna marka, ale jest za krótko obecna na naszym rynku i stosunkowo mało użytkowników wypowiadało się o niej.

Po wszystkich przeprowadzonych rozmowach zdecyduję się chyba na Asics 2100. Jako tańszą alternatywę upatrzyłem sobie terenowe buty New Balans M809GY, ale chyba padnie na te pierwsze.

Speedy 62: w tym temacie koleżanka poszukuje butów dla siebie. Jeżeli miałbyś jakieś cenne uwagi lub rady związane z moimi poszukiwaniami to proszę, abyś zamieścił je w temacie założonym przeze mnie - "dobór butów po raz kolejny"

Wszystkim natomiast gorąco polecam kontakt telefoniczny z obsługa sklepu www.4energy.pl
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

..hmm-a ty wiesz z iloma sklepami ja sie kontaktowalem -i to nie telefonicznie-a przemierzanie,probowanie,bierznia itd (zreszta gdzies to tutaj pobieznie obisalem)...ja wiem jedno PODSTAWA-to najpierw WLASIWE ustalenie-jaki rodzaj buta potrzebuje-czyli -czy pronuje ,neutralny itd-z twego opisu -to chyba powinienes miec buty cushion- ? -tak mysle - do tego najlepiej amortyzowane to mysle ze nimbus-ale ok-tak tylko mysle-ja juz swoje doswiadczenia -kolanowo-butowe zrobilem-WIEM -jedno -nie ufam nikomu-oprocz -tego co widze -czyli jak scinam buty,jaki mam ksztalt nog i co "mowia" moje nogi..
pozdrowionka
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ostatecznie wybrałem Asics 2100.
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

.buty z serii support.maja-ISG,SpEVA/Twist-Gel,SPEVA/Gel,Space Trusstic,PHF-przeznaczone dla lekkich i srednociezkich biegaczy z PRONACJA (Duomax)-twoje kolana ,twoja decyzja
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Speede62:

Buty Asics 2100 w kilku wiarygodnych źródłach polecono mi jako buty odpowiednie do opisanych przeze mnie warunków, jednym z których była stopa normalna z minimalną ale to minimalną skłonnością do supinacji.

Buty są już u mnie, odbyłem już w nich cztery sesje biegowe. W porównaniu do "adidasów", w których biegałem dotychczas to tak, jakby z malucha przesiąść się do mercedesa. Niesamowity komfort, amortyzacja na najwyższym poziomie, lekkie i przewiewne.

Nie bolą mnie po biegu w tych butach kolana, stopy w czasie biegu stwaiam naturalnie, żadnych nacisków, skręceń, skrzywień, odcisków, otarć i tym podobnych rzeczy, praktycznie jakbym biegł boso po miękkim i jednocześne w pewnym stopniu sprężystym podłożu.

Nie rozumiem zatem skąd w Twoich postach silnie przeze mnie odczuwalna chęc udowodnienia Twojego zdania, że buty te są nieodpowiednie dla mnie. Podejrzewam, że przyczyn może być kilka:

1. Jesteś teoretykiem w kwestii doboru butów biegowych, wyczytałeś coś gdzieś o tym konkretnym modelu Asicsa i silnie się tego trzymasz.
2. Masz złe doświadczenia z tym modelem
3.Masz jakiś ogólny żal do obuwia marki Asics

Oczywiście Twoje zdanie w tej kwestii jest dla mnie mało znaczące ponieważ doświadczenie pokazało, że nie masz racji jednakże może być szkodliwe dla innych użytkowników tego forum, ponieważ wprowadza w ich błąd.

Jedyne w czym mogę przyznać Ci rację, to fakt, że buty najlepiej kupować w zwykłym sklepie, gdzie można je przymierzyć. Powstaje jednak pytanie, co mają zrobić ludzie, którzy nie mają takiej możliwości?
Ja w pewnym stopniu zaryzykowałem i trafiłem w sam raz, łącznie z doborem rozmiaru.
Poza tym ostatecznie stopień ryzyka nie jest wielki, ponieważ dowolny towar zakupiony za pośrednictwem internetu można zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Oczywiscie jeżeli chodzi o buty, nie mogą one być używane. Jedyna zatem strata, jaką ponosimy, to strata paru złotych na opłacenie kosztów wysyłki. Ale ostatecznie lepiej chyba stracić te kilka złotych niz zmuszać się do biegania w butach nieodpowiednio dobranych.
Ale to wariant najmniej optymistyczny ponieważ rozważny dobór butów, polegający na wysłuchaniu i zweryfikowaniu rad z kilku wiarygodnych źródeł musi zakończyś się sukcesem.
I na koniec mała dygresja - Asics "trzyma rozmiary", to znaczy, że jeżeli jakiś rozmiar odpowiada długości stopy podanej w tabeli rozmiarów, to tak jest w rzeczywistości. Oczywiście buty należy kupować z odpowiednim naddatkiem. U mnie konkretnie było tak: stopa 27cm, dodałem do tego 0,5cm i wybrałem buty o rozmiarze 9,5 US. pasują
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

sadze ,ze jestem zel odbierany.. nie ma zamiaru -ani sie wymadrzac ani udawadniac swojej (czy tym bardziej jakis butow wyzszosci)-teoretykim tym bardziej nie jestem-bo mam za soba -aktywne bieganie i calkiem niezle czasy -a i ostanio koana prawie na stole operacyjynm itd..
numeracji tez sie nie czepiam..
faktem jest i to mozesz zobaczyc w swoich butach ,ze maja na podeszwie w wenertznej stronie buta taka szara wkladke -wzmocnienie -ktore ma w jakis sposob zapobiegac pronacji-jesli jestes neutralny lub subinujacy -to twoja subinacja jeszcze sie tylko powiekszy i odbije sie to na kolanach- te bity to seria support -czyli z taka wlasnie wkladka -a normalni i subinatorzy -potrzebuja bez
-sam biegalem w Kayano -i oczywiscie wsapaniale buty (i byle domny i zadowolny) -ale niestety nie dla mnie i kolanka zaplacily -bo powinienem biegac np - nobusach czy cumulusac
-nie preferuja zadnefgoi modelu bo to sprawea indywidualna -ale uwazam ,ze dobor buta powinien byc ospowiedni -tym bardziej jesz przygre ,ze tak dobieraja wiarygodne zrodla -bo moje doswiadczenia raczej polegaja na ich "odwiarygdowaniul"-- mam nadzieje ,ze zostane w odopwiedni sposob zrozumiany

http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8158
tu kiedys opisalem jak to wyglada (tak w skrocie )
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ