Siłownia + bieganie ?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Giewont90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam na forum . Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z bieganiem.Chcę popracować nad swoją kondycją i głównie zwiększyć wytrzymałość i poprawić swoje wyniki na dłuższe dystanse.Dotychczas moj czas na 1000m wynosił 3:44 więc słabiutko. Idę teraz do nowej szkole która jest znana w okolicy ze sportu , swojego czasu była 2 w województwie jeśli chodzi o wyniki sportowe więc chciałbym tez dobrze pod tym względem w niej wystartować. Zacząłem już trening 10 tyg który jest na tej stronie. Na razie jestem w tygodniu 0 czyli przygotowaniu w formie codziennych energicznych spacerów.Mam jednak dylemat ponieważ jednocześnie ćwicze na siłowni. ćwiczę 4 razy w tygodniu ( Pon klatka +ramiona ,śro biceps+triceps , pią plecy ) do tego robię Aerobiczną 6 Weidera (ćwiczenia na wzmocnienie brzucha ) . Czy powinienem odrzucić te ćwiczenia i skupić się tylko na bieganiu ?? Nie chcę żeby przez to że trenuję i to i to któryś trening ma być mniej efektywny...
Mam 16 lat , 186 cm i 66 kg więc BMI ok.19 czyli niedowaga. Jednak tym się nie martwię aż tak bardzo bo 3 i 2 lata temu intensywnie roslem , teraz od roku urosłem tylko coś ok.1 cm i wagi tez mi systematycznie przybywa , staram się jeść 5 posiłków. Więc czy to dobre dla mojego zdrowia i czy będzie miało efekty tyle treningu na raz ? Jeśli miałbym odrzucic któryś zdecydował bym zrezygnować z siłowni . Bieganie jest czymś nowym w moim życuy i bardziej mnie "pociąga" :)
PKO
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bieganie z siłownią można połączyć. Ja robie tak:
Poniedziałek: bieganie (wieczorem ćwiczenia na mięśnie brzucha)
Wtorek: biore ciężarki i ostro jade ( biceps, itp)
Środa: bieganie (wieczorem ćwiczenia na mięśnie brzucha)
ITD

Warzne żeby między bieganiem a siłownią była jakaś przerwa. Jak chcesz biegać codziennie to biegaj rano a na siłownie idz wieczorem.

Pamętaj o regeneracji.
gg 1175002
Giewont90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tym treningu 10 tyg. trzeba biegać 4 razy w tygodniu. Więc będę robił tak :
Poniedziałek : siłka
Wtorek : Bieg
środa : siłka
Czwartek : bieg
Piątek : siłka
Sobota : bieg
Niedziela : bieg
Wszystko będę robił rano , a brzuch codziennie wieczorem więc myślę że niepowinno to kolidować . Dzięki za radę .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ