Co powiecie o takim treningu WT?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W Minsku poszlo mi kiepsko, straszliwy kryzys złapał mnie od 2 tygodni. Już tydzień temu na treningu w 3 zakresie, czulem straszliwa duchote w gardle. W Mińsku sa 4 pętle po 3750m. Perwsza pokonalem w 12.37 tj. 3.21/km, drugą w 13.30, a potem to już bieg na straszliwym zmeczeniu. ostatnie dwa kolka pobieglem tragicznie, srednio po 3.45/km. uzyskalem wynik podobny jak w tamtym roku-54.09, choć na komunikacie dodano mi kilkadziesiat sekund (bylem tak zmeczony, ze oddalem karte biegu z lekkim opuznieniem). Co sie stalo, chyba za mocne tempo. Czy ten niesamowity kryzys jest winowajcom tego. Moje treningi - masz racje Outsider- byly za mocne. Za bardzo chcialem. Jak uwazasz, czy wczesniejsze trenigi pilkarskie i kolarskie mozna liczyc do doswiadczenia biegowego. Uwazasz, ze moj niewieli staz treningowy, odpowiada za obciazenia, ze trzeba je stopniowac. Czy te treningi byly na marne.
ROBERTO
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na marne to nie.
Nie wiadomo gdzie dokładnie został popełniony błąd. Być może nieco inne obciążenia- wolniejsze tempówki, mniejszy kilometraż a może wyluzowanie w porę przed startem i wynik byłby inny.

W temacie obok- "prośba do Pana Ryszarda" jest link to testu- zrób go i spytaj się Ryszarda.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Outsider u mnie 2 zakres pżrzy 160-3.50/km, przy 170-3.40. powiedz jak to wb2 biegac rownym tempem czy zroznicowanym.
ROBERTO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RÓWNYM.
Zróżnicowanym, pi razy oko, to może sobie biegać taki człapak jak ja.

Więcej o bieganiu poniżej progu czyli WB2 tutaj
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Outsider u mnie 2 zakres przy 160-3.50/km, przy 170-3.40. Powiedz na jaki wynik mnie stac w maratonie
ROBERTO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem. Nie jestem Jerzym Skarżyńskim. :nienie:

W wynik w maratonie zależy od wielu czynników także np od równego rozłożenia tempa.

Gdybyś w Mińsku zaczął wolniej np 3:30/km, nie miałbyś na mecie lepszego wyniku?

Co znaczy:" 2 zakres przy 160-3.50/km, przy 170-3.40"

Cytat z artykułu, do którego link był powyżej:

"Próg mleczanowy najczęściej będzie się zawierał pomiędzy 85% a 75% wartości tętna maksymalnego.

W myśl zasady "po pierwsze nie szkodzić" proponuję przyjąć wartość 80% HRmax jako lactate threshold. Określenie progu za wysoko może przeszacować zawodnika i w konsekwencji doprowadzić do przetrenowania. Przyjęcie progu za nisko może spowodować, że bodźce będą mało skuteczne."
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chciałbym kupić takie ksiązki, nawet mogą być w formie elektronicznej.
ROBERTO
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ