Bieganie z rana!!!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tomciop
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem początkującym biegaczem, Chciałem sie dowiedzieć, czy wskazane jest spożywanie posiłku (śniadania) przed bieganiem?
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
zaglebiak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To w glownej mierze zalezy od tego, czy bieganie ma tobie posluzyc jako narzedzie do zrzucenia paru kilo, jesli tak, wtedy bieganie na czczo jest bardzo polecane, i przyczyni sie do szybszej utraty wagi, a jesli waga nie jest twoim celem, to raczej wiekszej roznicy nie ma, to jest kwestia bardzo subiektywna, niektorym na przyklad, nie sluzy bieg na czczo, i podczas takiego biegu odczuwaja dolegliwosci, np. zoladkowe, wiec sprawdz sam najlepiej jak ci pasuje
Pozdrawiam serdecznie,
Michal
tomciop
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuje za podpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
Rocky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jeżeli chce zrzucić pare kilo to lepiej właśnie z rana biegać, czy wieczorami?
Awatar użytkownika
Lukas85
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z rana, po okolo 10 min zaczynasz spalac tluszcz i jest to wskazane dla tych co chca sie go troche pozbyc, ale bieganie z rana ma swoje wady: nie wszystkim sie chce, jest bardziej kontuzyjne i nie zawsze nakreca na caly dzien. Ja wychodzę z zalozenia, ze jesli bede biegal systemaczycznie, nie wazne o jakiej porze, to i tak po jakims czasie waga spadnie
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja też tak sądzę, moja żona patrząc na mnie ma inne zdanie
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zacząłem biegać z rana, bo nie chciałem robić obciachu. Po prostu nie byłem pewien czy wytrwam i nie chciałem, aby ktoś np. sąsiedzi, byli świadkami mojej klęski. Wymykasz się z rana i biegasz sobie w kompletnej ciszy. Teraz, tj. po 3 miesiącach, tak mi to weszło w poranną rutynę, że nie ma z tym problemu. Byc może więc początkujący powinni zaczynać rankiem?
saki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Leo pisze:Ja zacząłem biegać z rana, bo nie chciałem robić obciachu. Po prostu nie byłem pewien czy wytrwam i nie chciałem, aby ktoś np. sąsiedzi, byli świadkami mojej klęski. Wymykasz się z rana i biegasz sobie w kompletnej ciszy. Teraz, tj. po 3 miesiącach, tak mi to weszło w poranną rutynę, że nie ma z tym problemu. Byc może więc początkujący powinni zaczynać rankiem?
obciachu? Rozumiem, że twoi sąsiedzi to doświadczeni maratończycy, którzy fachowym okiem mogliby cie krytykować :-)
nie ma przeznaczenia, są przypadki, a kto nie marzy, ten umiera
ka_rolca
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

saki pisze:
Leo pisze:Ja zacząłem biegać z rana, bo nie chciałem robić obciachu. Po prostu nie byłem pewien czy wytrwam i nie chciałem, aby ktoś np. sąsiedzi, byli świadkami mojej klęski. Wymykasz się z rana i biegasz sobie w kompletnej ciszy. Teraz, tj. po 3 miesiącach, tak mi to weszło w poranną rutynę, że nie ma z tym problemu. Byc może więc początkujący powinni zaczynać rankiem?
obciachu? Rozumiem, że twoi sąsiedzi to doświadczeni maratończycy, którzy fachowym okiem mogliby cie krytykować :-)
Wydaje mi się, że raczej chodzi o skłonność ludzi do wyśmiewania się ze wszystkiego, nawet tego o czym nie mają pojęcia ;)
Znam ten ból, chociaż jak się okazało moi sąsiedzi (oczywiście niektórzy) byli bardzo mili :)
A tak poza tym, to niech się śmieją, skoro nie mają nic innego do roboty. Ja takimi się nie przejmuję :)
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Saki, parę lat temu tez zacząłem biegać. Wytrzymałem tylko 3 tyg. Jak wychodziłem na przebieżki to spotykalem sąsiadów. Ka-rolca ma rację - sami się żadnym sportem nie zhańbią, ale chętnie patrzą na porażki innych. Taki polski styl. Jeden mi powiedział potem: "co juz nie biegamy?" Odparłem, że ja nie biegam, bo nie przypominam sobie, żeby pan ze mną biegał. To się obraził, hehe.
Saki, może powinienem napisać, że mam zdanie innych sąsiadów w d ..., że biegam dla siebie, że ćwiczę charakter - ale tak nie napiszę.
Zacząłem biegać z rana równiez z innego powodu: bo nie mam problemu z porannym wstawaniem, bo lubię wschody słońca i czuje się fajnie, że inni śpią, a ja tu juz wyginam, bo jest super cisza i ptaszki ćwierkają, bo z rana, na czczo ponoć się wiecej spala tłuszczu, a ja jestem grubaskiem.
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

.. nie jest hanba sie przerocic-tylko pozostac lezacym.... kochani -jesli swoje cele uzalezniacie od tego co powiedza ,pomysla sasiedzi ..to przegraliscie juz na poczatku !!
-ja mysle ,ze nawet gdybyscie 1000 razy zaczynali i przerywali ..ale znowu za jakis czas probowali ..to bedziecie zwyciezscami dla samych siebie !!
.. sport w kraju lezy na lopatkach,wychowanie poprzez sport rowniez !!,pewnie trzeba miec troche odwagi i samozaparcia zeby "plynac pod prad " ..ale zachecam Was wszystkich !!-i naprawde to nie jest wazne ,co powie sasiad..szkoda,ze sam nie sprobuje !!.i czy naprawde wszystko musi byc na pokaz !!
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest wątek o bieganiu z rana, ale zamienił się chyba w wątek o motywacji.
Speedy, nie wszystko musi być na pokaz, ale sposób motywacji każdy ma indywidualny. Najważniejsze, żeby biegać lub po prostu ruszać się. Motywacja: jeden chce zrzucić parę kilo, drugi potrenować tak, aby przebiec w przyszłości maraton, trzeci po prostu, aby zdrowiej żyć, czwarty aby mieć smukłą sylwetkę itd., itd. Myślę, że nieważny jest sposób motywowania samego siebie, ważne, aby był skuteczny.
Nie zgadzam się z Tobą, gdy piszesz można zaczynać nawet 1000 razy, ważne żeby za jakiś czas znowu próbować. Ja tak nie chcę. Może jestem za słaby psychicznie i fizycznie. Nie chcę zaczynać czegoś po 100 czy 1000 azy. Chcę zacząć i kontynuować. I każda motywacja jest dobra. Nawet jeśli ktoś zaczyna biegać bo zza okna wygląda ładna sąsiadka i kiwa ręką. Jeżeli po paru miesiącach przestanie pojawiać się w oknie to i tak będziesz wygrany, bo bieganie będzie już twoim dobrym nawykiem; będzie sprawą rutynową. Jak chleb na śniadanie i pacierz wieczorem.
Co niektórzy mogą przylepiać mi etykietkę gościa robiącego coś na pokaz. Jeśli nawet coś w tym jest to nie obrażam się. Swoje motywacje wyjaśniałem już w jednym z postów tutaj. Miałem nadwagę około 30 kg i spore problemy zdrowotne. Ten, kto nigdy nie był grubasem ten nie wie, że tłuścioch po prostu krępuje się biegać wśród ludzi, bo myśli uparcie, że wszyscy drwią z jego falujących pod koszulką zwałów tłuszczu. Może wtedy warto jednak biegać samotnie z rana i skupiać się na technice biegu, oddechu i przebieganym dystansie zamiast walczyć ze swymi kompleksami i patrzeć czy inni czasem nie naigrywają się z twego tłuszczu.
Niech będzie nawet motywacja "na sąsiada" (albo na sąsiadkę) jeśli jest skuteczna. Ja biegam od 3 miesięcy czego nie udało się nigdy wcześniej zrobić. Nawet nie zbliżyłem się porządnie do 1 miesiąca.
Pozdrawiam wszystkich początkujących, a grubasów w szczególności!!
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

..nie zrozumiales mnie!! ale ok.. odpuszcam..
ODPOWIEDZ