Piekło ... nad kostką

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ast
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wita początkujący i kłania się serwisantom

W sobotę pod koniec "treningu" biegnąc czułem narastające pieczeniu powyżej kostki (tak dwa cm po zewnętrznej stronie). Z każdym krokiem ból narastał i czułem jak ... promieniuje przez nogę nad kolano do uda - nie po kościach, ale po tym miękkim obok kości - pieczenie tylko do połowy podudzia - dalej jakieś echo tylko

charakterystyczne było to narastające pieczenie z każdym krokiem - po 10 kroku musiałem się zatrzymać bo czułem, że zaraz noga spłonie

do dziś (5 dni) noga nie pozwala o sobie zapomnieć - nie boli, nie puchnie - właściwie nic się nie dzieje, ale to obok kostki ściąga uwagę i coś delikatnie daje znać w udzie - gdybym nie biegał, to uznałbym, że pewnie źle spałem - a tak odkładam bieganie z obawy, że przesadzę

smarować - czym? rozbiegać? dalej odpoczywać? czy może jednak do medyka?

zaczynam biegać - 3 dni w tygodniu - niestety po twardym - na butach nie oszczędzałem, ale bez szaleństw - podstawowy model podstawowej w branży firmy
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Smarować przeciwzapalną maśtygą- dostępnych pełno jest w aptece.
Schładzać lodem owiniętym szmatką co 2-3 godz, na 10-15min.
Raczej nie rozbiegać a rozchodzić lub góra roztruchtać.

Może supinujesz nadmiernie?
Albo biegałeś w kółko, po np: jakimś niewielkim parku.? I boli od zewnętrznej. Choć to raczej chyba powinno być w okolicy kolana.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ast
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki - kupiłem opaskę na kostkę i Diclac Lipogel - smarowanie pomaga - opaska również - jeszcze nie biegałem, ale w sobotę już potruchtam - może poszukam czegoś miękkiego - w ostateczności pomyślę o sztucznej bieżni.
ODPOWIEDZ