Dobór butów

kicek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio rozglądam się za butami do biegania, przeczytałem sporo publikacji na ten temat, brak u mnie krzywiania stopy podczas biegu, stope stawiam naturalnie i prosto... biegam po nawierzchniach asfaltowych , wyczytałem ze do takich najlepsza jest twarda powierzchnia i jak najabrdziej gładka, dzisiaj byłem w kilku sklepach mi.n nike, adidas i doszedłem do wniosku że bieżniki w podeszwie mają podobną twardość...

Więc jak mam ocenić czy twarde czy miękkie, "na palec" można ocenić tylko podeszwa wyadje się "taka sama", prosze o informacje na temat zagłębień czy są potrzebne i jak ocenić jakość i twardość podeszwy

Na buty mam przeznaczone 200zł-240zł
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystkie butki- treningowe mają bieżnik z tworzywa w miarę mało ścieralnego.
Jedne może bardziej inne mniej.

Wolę butki z "zagłębieniami". Asfalt asfaltem ale błoto można zawsze po deszczu znaleźć, trawa też bywa śliska, jak nie ma breji śnieżnej w zimę można biegać w "zwykłch" biegówkach ale można natrafić na lód itd.

Jak ocenić twardość podeszwy?
Tym przejmowałbym się mniej. Istotne jest dla mnie bardziej jaka jest amortyzacja. I tutaj pozostaje tylko przepisać nazwy butów ze sklepu i szukać info w necie.

Z tego co piszesz- to treningówka-stability.
Lepiej nie kupuj traili czy lyte.

Cenowo pewnie będzie problem. Letnie wyprzedaże jeszcze się nie zaczęły.
Może będzie na jakiś zawodach biegowych na Śląsku- Bednarek albo Gardener?
Nie wiem- może coś z tańszych modeli NB.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
kicek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

http://www.allegro.pl/item101028341_miz ... 60_mm.html

a co myślisz o tych butach? jeśli nie te to czy coś na ten wzór byłby dla mnie odpowiedni....
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To są motion control
http://www.runningtimes.com/rt/articles/?id=7168&c=258

http://www.roadrunnersports.com/cgi-bin ... ecfeedgg.0

Czyli dla osób, które biegają "krzywo"- kolana do siebie, w trakcie biegu iksują.
Mają te butki jakieś zabezpieczenia, które mają temu zapobiegać. Jak to podziała na Ciebie biegającego prosto- to nie wiem.
Lepiej unikaj skrajności.
Neutralne to stability, supportive cushioning czy structured cushioning.

A to jest w ogóle Twój rozmiar?
Coś kiedyś, chyba pisałeś, że jesteś wysoki. Wysocy ludzie mają "wysokie" stopy.
Tak sobie przypomniałem bo obok ktoś skarży się na problemy z kupnem butów a też ma niemałą stopę.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
kicek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam 193cm wzrostu...

No i nabyłem buty, są to New Balance 641 http://www.sportmart.ca/store/images/pr ... G_41lg.jpg)

Bardzo mnie zdziwiły ceny butów nike, jesczze 2 lata temu gdy kupowałem w tym sklepie buty tej firmy , to buty do biegania kosztowały maks.300zł teraz to 350zł to dolny przedział.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

NB 641
To starszy model. Mam nadzieję że policzyli go tanio.
Następca NB 642 nie jest drogi.

Ma to, co powinien mieć but. Nie wiem tylko czy Abzorb nie jest tylko w pięcie a z przodu jest tylko C-CAP.
No i kiedy zacznie siadać amortyzacja. Ona zawsze niestety siada, niezależnie jaki model i za ile.

Co do Nike'ów- pewnie sprowadzili droższe modele. Droższy to marża większa. Większość klienteli kupuje butki do chodzenia i pod kątem wyglądu. Więc takie sprowadzają sklepikarze.
kicek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pisze na pięcie Abzorb, ale jak biegłem w nich dzisiaj to nie czułem tak tej amortyzajci przedniej częsci stopy... Ale może jak sie wyrobią, bo to 1 raz był jak w nich biegłem

Za buty zapłaciłem 130zł
ref
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:47:32

Nieprzeczytany post

Siemka biegacze!
Piszę w tym dziale, bo mam pytanie, które już wcześniej zadałem gdzie indziej. Mianowicie chodzi o dobór butów. Jak kupić dobre buty do biegania? Jak się do tego zabrać? Czy warto szukać np. na allegro - jest tam tego multum:D
Chę biegać po asfalcie, chodnikach - ogólnie tereny miastowe, pozamiastowe , teren równy. Mam lekkie płaskostopie - jak to dokładnie sprawdzić, idzie to zmierzyć? I prosiłbym też o pomoc z tymi wszystkimi systemami chroniącymi, amortyzującymi. Np, jaki model Mizuno jest idealny dla poczatkującego. Mam 180 cm wzrostu i ważę 60 kg. Mógłbym pocztyać o tych systemach, ale ktoś mnie musi nakierować na dobre tory:D liczę na was:P Pozdrawiam
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kicek pisze: Za buty zapłaciłem 130zł
Uczciwie policzyli.
ref pisze:Siemka biegacze!
Piszę w tym dziale, bo mam pytanie, które już wcześniej zadałem gdzie indziej. Mianowicie chodzi o dobór butów. Jak kupić dobre buty do biegania? Jak się do tego zabrać? Czy warto szukać np. na allegro - jest tam tego multum:D
Chę biegać po asfalcie, chodnikach - ogólnie tereny miastowe, pozamiastowe , teren równy. Mam lekkie płaskostopie - jak to dokładnie sprawdzić, idzie to zmierzyć? I prosiłbym też o pomoc z tymi wszystkimi systemami chroniącymi, amortyzującymi. Np, jaki model Mizuno jest idealny dla poczatkującego. Mam 180 cm wzrostu i ważę 60 kg. Mógłbym pocztyać o tych systemach, ale ktoś mnie musi nakierować na dobre tory:D liczę na was:P Pozdrawiam
Jak kupić?

Trzeba liczyć na szczęście. Niestety.

Jak zabrać?

Najpierw ustalić swój sposób stawiania stopy.
Następnie zobaczyć co jest w sklepach realnych i wirtualnych
Później to co jest akceptowalne cenowo sprawdzać w necie, czy na pewno do biegania i jaki konkretnie jest to model.
Linki tutaj

Buty dla Ciebie to jakieś treningówki.

Płaskostopiem się nie przejmuj. Co najwyżej włóż w buty wkładki na platfusa, ale miękkie-amortyzujące (standardowe kosztują kilkanaście złotych) aby nie mieś innych problemów.

Systemami się nie zajmuj bo skończysz w wariatkowie. Prawie każdy but jest nieco inny.
Przejmuj się typem, kategorią. Czy cushioned,czy stability,czy motion -control.

Teoretycznie jeśli zaczynasz i nie zamierzasz biegać po kilkaset kilometrów miesięcznie to możesz kupić jakiś tańszy model byleby tylko miał amortyzację. No i nie był startówkami, czy kolcami (niektóre są stosunkowo tanie) albo jakiś Twoim biegowym przeciwieństwem. Także lepiej nie kupować lyte czy trail. Niektóre by może były OK. Ale to które tak a które nie, to szukaj w necie całymi dniami.
kicek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wiesz ref, wpisz sobie w wyszukiwarce na forum cos o butach, ja osobiscie przeczytałem sporo artukułów na temat butów ....coś kolo 10 ;)

Miałem wybór, albo puma albo new balance, wybrałem marke i kupiłem new balance, nie żałuje kupna tych butów, poczytaj na forum o tym...

Opierałem się głównie na artykułach które dał ci outsider, tam jest jeszcze ich kilka
ref
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:47:32

Nieprzeczytany post

Dzięki serdeczne za wsparcie. W miarę możliwości i wątpliwości będę pytać. Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ