Co jest grane
-
- Rozgrzewający Się
Siema wszystkim jestem tu nowy i mam pytanie.Mam 15 lat i biegam na ok.2 km i podczas dobiegania na linie mety jestem caly blade a szyscy cali czerwoni co dobiegli czemu tak jest,raz zdażyło mi się że prawie zemdlałem oraz mam 2 pytanie podczas biegu jak najlepiej oddychać ustami czy nosem i w jakim tępie(szybko wolno).Jeszcze żeby niepisać 2 tematu niewiem czy to robi dużą rużnice ale mam astme (nieprzeszkadza mi wogule ale mam )czy przy astmie moge biegac jak inni??.
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Oddychać- ustami
Intesywność oddechu jest zależna od szybkości biegu. Czym szybciej biegniesz, tym szybciej oddychasz.
Można w uproszczeniu mówić o 3 zakresach:
OWB1-wolny bieg, nieco szybszy od truchtu, spokojny równomierny oddech, możesz w trakcie biegu swobodnie rozmawiać. Biegniesz na luzie
WB2-bieg pełnym krokiem, oddech przyspieszony ale równomierny. Choć biegniesz szybciej to jednak masz poczucie komfortu, rytmu biegu. W pewnym sensie,czujesz że mógłbyś tak biec dosyć długo, może nawet w nieskończoność.
WB3- Szybki bieg. Ale to nie jest sprint. Oddech nasilony, doprowadzający do zadyszki. Intensywny wysiłek, brak tego wcześniejszego uczucia komfortu. Tak nie da się biec non stop.
Wielu amatorów, tak na dobrą sprawę nie jest w stanie biec na zawodach WB3.
Zobacz jeszcze tutaj
W Twoim wieku jeszcze się rośnie. Być może serce nie nadąża ze wzrostem za resztą ciała ztąd takie problemy ale to diagnoza przez internet. Generalnie jak są jakieś niepokojące sygnały od organizmu należy skontaktować się z lekarzem.
Intesywność oddechu jest zależna od szybkości biegu. Czym szybciej biegniesz, tym szybciej oddychasz.
Można w uproszczeniu mówić o 3 zakresach:
OWB1-wolny bieg, nieco szybszy od truchtu, spokojny równomierny oddech, możesz w trakcie biegu swobodnie rozmawiać. Biegniesz na luzie
WB2-bieg pełnym krokiem, oddech przyspieszony ale równomierny. Choć biegniesz szybciej to jednak masz poczucie komfortu, rytmu biegu. W pewnym sensie,czujesz że mógłbyś tak biec dosyć długo, może nawet w nieskończoność.
WB3- Szybki bieg. Ale to nie jest sprint. Oddech nasilony, doprowadzający do zadyszki. Intensywny wysiłek, brak tego wcześniejszego uczucia komfortu. Tak nie da się biec non stop.
Wielu amatorów, tak na dobrą sprawę nie jest w stanie biec na zawodach WB3.
Zobacz jeszcze tutaj
W Twoim wieku jeszcze się rośnie. Być może serce nie nadąża ze wzrostem za resztą ciała ztąd takie problemy ale to diagnoza przez internet. Generalnie jak są jakieś niepokojące sygnały od organizmu należy skontaktować się z lekarzem.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.