Budowanie szybkosci na bazie duzej liczby km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem aby zaczac biegac wyzsze intens. nalezy najpierw zapoznac sie z ogolnym wybieganiem, biegac duzo z niewielka liczba wiekszych int. jest to tzw baza km pod dalsza kariere. Dopiero potem mozna wlaczac coraz wiecej int. Uwazam dletego, gdyz tak zaczynalem biegac, zaliczajac niekiedy po 150 km/tydz. a w wiekszosci 120-140 km. wypowiedzcie sie na ten temat, gdyz ja jestem jescze mozna powiedziec dopiero poczatkujacym, biegam zaledwie 17 mies. Wasza wiedza jest znacznie wieksza niz moja, dlatego pztam.
ROBERTO
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co napisałeś to jest chyba we wszystkich planach treningowych dla długasów.

Nie wiem tylko czy ten kilometraż nie jest za duży dla kogoś kto trenuje od 17miesięcy
Takie obciążenia powinny być robione pod opieką trenera klubowego. Czyli kogoś kto ma nie tylko swoje własne doświadczenie.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gdzies czytalem, ze treningi do 60 km tygodniowo, sa nieszkodliwe dla organizmu ( nie przeciazaja zabardzo itd )... powyzej,sa to treningi tzw wysokiego ryzyka, i moga sie skonczyc kontuzja jezeli nie beda przeprowadzane umiejetnie... ale oczywiscie moge sie mylic :)

ale zgadzam sie co do poczatku... jezeli ktos chce poprawiac czasy np na 10 km, to powinien w tepie OBW1 przebiegac te 20 km lekko... zeby miec zapas... stawy oraz miesnie musza byc wytrzymale.... inaczej bedzie po zabawie ;)
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Te km to zaden przypadek, wczesniej trenowalem troche kolarstwa, a po kryzysie przerzucilem sie na bieganie, przebieglem nawet maraton po niecalym roku trenowania.
ROBERTO
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

takie duze km to nie przpadek w ostatnim roku nie zlapalem zadnek nontuzji ucze sie na wlasnych bledow staram sie sluchac wlasnego organizmu mam znajomosci z zawodnikami ktorzy osiagneli b. dobre wyniki. oni podpowiadaja jak mam trenowac dla mnie przebiec w wolnym tempie 20 km to pestka, tak robilem w tamtym roku praktycznie nie stosujac intensywnosc-trenowalem zle ale mimo to osiagnalem wyniki niezle biorac pod uwage taki trening i niewielki staz. obecnie przy zastosowaniu ciezkich treningow a znacznie mniej km biegam sporo lepiej, a wiec ten trening jest skuteczny. teraz biegam ok 16km na dzien, przy wybieganiach po 4.15/20 km i tetnie 140/145 przy max 200 nie czuje zadnych dolegliwosci nawet potem troche grywam z kolegami w pilke.
ROBERTO
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja miałem w lutym kontuzję, która wykluczyła mnie z biegania na prawie dwa miesiące. Powód? Co tydzień dokładałem sobie 10km, i kiedy bigałem już po 100km w tygodniu w 6 jednostkach z jedną wb 30km...

Fajnie jest bigeać dużo, ale to ryzykowne.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Robertzwola mas zpo prostu wytrenowanie po uprawianiun kolarstwa i organzim dobrze ci reaguje na duzę obciążenia ino sie cieszyć. A te twoje 145 przy hr max 200 tos trefa tlenowa i tyle czyli po kolarsku baza.
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Robertzwola mas zpo prostu wytrenowanie po uprawianiun kolarstwa i organzim dobrze ci reaguje na duzę obciążenia ino sie cieszyć. A te twoje 145 przy hr max 200 tos trefa tlenowa i tyle czyli po kolarsku baza.
Tompoz
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest pytanie co to jest szybkosc, i czy szybkośc na róznorakich dystansach to ta sama szybkośc czy juz coś innego i czy bieg na zyciówke robimy dzieki szybkosci?
Problem jest w definiowaniu pojec i dlatego nie wiem do końca co myslec o tym temacie.
Ale powiem tak- co do biegów długich to uwazam że szybkosc uzyskuje sie dzieki obciążeniu kilomerami w zakresach wykorzystywanych podczas zawodów w objetosci któraą nazwałbym optymalną. :hejhej:
ROBERTOZWOLA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tompoz masz racje ze to baza km. co mozesz powiedziec o codziennym treningu na sr. pr. 32-35 moj kolega jeszcze trenuje i jesli mozesz podpowiedz jakis trening dla zawodnika ktory srednio trenuje ok 2 lat. jego wiek to 18 lat.
ROBERTO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam inne pytanie - co to znaczy biegac x kilometrow ?

Rownie dobrze mozna napisac , ze biega sie w butach ( od klapek, przez kalosze do obuwia sportowego )
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ