Jak dużo biegać?
- Strip
- Rozgrzewający Się
Moje pytanie brzmi: Ile kilometrów (a może lepiej: ile godzin) maksymalnie tygodniowo mogę biegać, aby nie narazić się na żadne kontuzje czy inne świnśtwa? Biegam po asfalcie, realizując plan 10-tygodniowy. Z góry dzięki za odpowiedzi
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na kontuzję zawsze możesz się narazić. Zdecydowana większość pacjentów ortopedów to nie biegacze.
Sprawa bardzo indywidualna. Jedni mogą biegać w biegach 24-godz, ultramaratonach, dwu, trój pięciomaratonach i nic im nie jest, inni mają problemy jak dobiegną do tramwaju.
Podobno bieg powyżej dwóch godzin treningowo nic nie daje a zwiększa się ryzyko kontuzji. To dotyczy jednego dnia a nie tygodnia.
Sprawa bardzo indywidualna. Jedni mogą biegać w biegach 24-godz, ultramaratonach, dwu, trój pięciomaratonach i nic im nie jest, inni mają problemy jak dobiegną do tramwaju.
Podobno bieg powyżej dwóch godzin treningowo nic nie daje a zwiększa się ryzyko kontuzji. To dotyczy jednego dnia a nie tygodnia.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.