ŁYDKI
-
- Rozgrzewający Się
Mam już dla mnie coraz bardziej normalny(dla mnie) problem z łydkami strasznie bolą jak biegam podbiegi stają się twarde i strasznie bolą. Może coś o tym wiecie jeśli tak to proszę o pomoc.
PS ja myślę że mam za mało treningu siłowego Co wy na to?
PS ja myślę że mam za mało treningu siłowego Co wy na to?
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przerwa, przeciwzapalna maśtyga, lód (owinięty gałgankiem aby nie podrażniać skóry) co 2-3 godz, na 10-15min. Plus automasaż. Ten ostatni także, po treningach w przyszłości, jeśli masz skłonność do takich problemów.
Rozciąganie
Może powodem być płaskostopie wówczas wkładki na platfusa ale miękkie- amortyzujące aby uniknąć innych problemów.
może buty ze sztywną podeszwą- stopa nie pracuje normalnie (nie zgina się)- idzie obciążenie na staw skokowy i dalej na łydki.
Wątpię czy trening siłowy coś by dał.
Rozciąganie
Może powodem być płaskostopie wówczas wkładki na platfusa ale miękkie- amortyzujące aby uniknąć innych problemów.
może buty ze sztywną podeszwą- stopa nie pracuje normalnie (nie zgina się)- idzie obciążenie na staw skokowy i dalej na łydki.
Wątpię czy trening siłowy coś by dał.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- Acid
- Zaprawiony W Bojach
Ja niestety chyba ponownie nabawiłem się urazu łydki, najlepsze jest to, ze to to samo miejsce, no po prostu jestem tak wkur
że głowa mała. Łydka boli aż miło. Zrobiłem tydzień przerwy ale nadal boli, na razie się łudzę że to tylko naciągniecie a dodatkowo ścięgno achillesa też daje. Jutro ide do apteki po venoruton i smarowanie 2 razy dziennie + wit C. O matko, chwilami mam tego dość.

Greg
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Tam jest zapewne blizna, która się ciągle odnawia. Maścią jej raczej nie wyleczysz.
Jeśli sprawa ciągle się odnawia, to tylko jakaś sensownie dobrana fizykoterapia mogłaby pomóc.
Chciałbym się mylić.
Jeśli sprawa ciągle się odnawia, to tylko jakaś sensownie dobrana fizykoterapia mogłaby pomóc.
Chciałbym się mylić.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Nie narzekaj.
Dwie rzeczy smaruję i schładzam.
Chcesz się zamienić.?
Dwie rzeczy smaruję i schładzam.
Chcesz się zamienić.?
- Acid
- Zaprawiony W Bojach
Ale jaja USG narządu ruchu nic nie wykazało a lydka tak jakby wydobrzała, we wtorek kolejna wizyta u dr. Scińskiego na skrze w Warszawie, ale mu szczęka opadnie jak mu pakaże wyniki 

Greg
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Z tymi badaniami to różnie bywa. Jakoś często lubią medycy wysyłać ludzi na usg, rtg, na których nic nie wychodzi.
Ale w sumie to dobrze, że Sciński i ja się myliliśmy.
Ale w sumie to dobrze, że Sciński i ja się myliliśmy.
- diana
- Rozgrzewający Się
Ja też miałam problemy z bolącymi łydkami...a zaczęło się to wtedy, kiedy przesadziłam z podbiegami, czyli za dużo (biegając 18 km z czego 5 km to były podbiegi) i za strome...a oprócz tego niedokładnie się rozciągałam po biegu, tzn. zbyt mało czasu poświęcałam na streching mięśni łydek, które, bądź co bądź, dość intensywnie pracowały. Teraz mądrzej, tak myślę, dobieram trasy, bardziej się przykładam do rozciągania mięśni po biegu...i... już nic nie boli. 

diana