Dziennik Biegacza - Dla potrzebujących dodatkowej motywacji

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A czy podobał by się Wam temat - Dziennik Biegacza???
Już tłumaczę po co to. Więc nie wiem jak Wy ale ja czasami potrzebuje dodatkowego bodźca ażeby wyjść z domu i pobiegać np. w deszczowy dzień. NIe potrafię się nieraz zmusić i tyle. Pomyślałem więc, że jak by był taki Dziennik na necie i widzieli by go inni to głupio by było nie trenować no i miałbym wyrzuty sumienia że inni zrobili trening a ja nie.
Nie chodzi tu przecież o chwalenie się kto ile przebiegł i w jakim czasie. Ważne, że biegał i już.  
Może dobrze by było to zrobić w postaci tabelki, a może macie jeszcze lepszy pomysł??? Jeżeli tak to jaki?
Na początek -  ja przebiegłem dzisiaj (04-lipiec) 7km a wy?

(Edited by Bartek Sz at 12:18 am on July 5, 2001)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mysle , ze to byloby dobre chociazby ze wzgledu na przyswajanie nowych koncepcji biegowych lub wspomagajacych bieganie .
Nie tak dawno Janusz biadolil nad wlasnym charakterem , ktory popycha Go destrukcyjnie do coraz wiekszych klopotow zdrowotnych mimo iz Jego wlasna dociekliwosc nakazuje dowiadywac sie jak zdrowo i efektywnie trenowac .
Jak do tej pory nazbieralo sie wiele dobrego materialu do doskonalenia wlasnego biegania . Pora aby zaczac to wcielac w zycie . W przeciwnym wypadku biegacze zostana okresleni jako bardzo dziwne , nieuleczalne typy i to w pejoratywnym znaczeniu . Na dodatek sam napisales jak to Cie trener bez przerwy poprawial " na zywo " .
A co ma zrobic biegacz amator , ktory nie dosc , ze nie ma zywego kontaktu z trenerem to korzysta z niedoskonalosci przekazu internetowego ? - To prawdziwe dziecko we mgle , ze uzyje okreslenia Olka .
Z braku wyczerpujacego porozumienia rodza sie tylko problemy .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślałem o tym kiedyś. Ale zarzuciłem pomysł sądząc, że nie będzie atrakcyjny - wydawało mi się że mało kto zdecydowałby się prowadzić sieciowy dziennik ze względu na problemy techniczne... na przykład PAweł ostatnio nie miał dostępu do sieci przez tydzień - miałby wtedy nie notować treningów? Hmm...

Myślicie że warto wrócić do tego pomysłu?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jestem jak najbardziej za. Jeżeli ktoś będzie miał problem techniczny z zapisywaniem treningu codziennie to jedynym wyjściem jest wpisanie treningów z opóźnieniem.  Lepiej tak niż wcale.
A co Wy o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A dzisiaj przebiegłem tj. 6lipca tylko 6,5km
Kurcze, może się ktoś dołączy bo inczej idea ta umrze śmiercią naturalną (mowa o dzienniku oczywiście).
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

małe sprostowanie - 5lipiec nie 6.
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale co? Mamy codziennie podawać co trenowalismy? A może na koniec tygodnia za cały tydzień? Może tak:
so 24 luz
nie 10 3x800
po -
wt 16 GP Warszawy
sr 7 s.b.
cz 9 luz
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba źle mnie zrozumieliście - nie chodziło mi o podawanie treningów na łamach forum.

Moje wyobrażenie było takie, że w serwisie jest tworzona nowa usługa: dziennik biegowy - w jego ramach każdy użytkownik może zapisywać swoje treningi i są one zapamiętywane. Z czasem możnaby taki dziennik rozbudować o tworzenie różnych raportów, np. takich jak rozkład prędkości biegowych w miesiącu (tzn. ile dystansu dany użytkownik przebiegł z jaką prędkością) itede...

Jest to dość duże przedsięwzięcie jak na moje możliwości i stworzenie go kosztowałoby sporo pracy więc nie zabieram się za nie dopóki nie będę miał pewności że będzie przydatne.

Jakieś sugestie?

P.S. A temat "Dziennik biegacza", lub może mniej myląco - "Mój dzisiejszy trening" - można wystartować tak czy inaczej... nie bójcie się startować nowych tematów, jeśli nie będzie zainteresowania po prostu spadną powoli na koniec forum i nikomu nie będą przeszkadzać
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

też chciałem to zasugerować. trzeba by tylko ustalić formatkę. mi najlepiej podoba się ta, która jest w dziale trening orienteringu.
Awatar użytkownika
Kuba
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Można by przygotować applikację do rejestracji treningów offline, po czym raz w tygodniu, lub częściej klubowicze przesyłali by wyniki na serwer w celu ich zarchiwizowania. Zamiennie dostępna by była rejestracja wyników online.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, to wydaje się być najlepszym wyjściem. Sam jednak tego nie zrobię, w każdym razie nie w ciągu najbliższego czasu... przydałaby się pomoc...
Awatar użytkownika
Kuba
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Myślałem, że mogła by to być aplikacja która zapisywała by do pliku tekstowego dane z tygodniowego treningu do pliku tekstowego, po czym plik ten uploadowany by był do skryptu, gdzie byłby parsowany i odpowiednio interpretowany.

Czy na tym koncie masz dostęp do bazy danych i php?
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest PHP, CGI, dostępu do bazy danych nie ma ale może być (za dopłatą).
Awatar użytkownika
Kuba
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bez bazki będzie "nieco" sprawa utrudniona. Można spróbować załatwić dostęp do bazki za ew. notkę o firmie udostępniającej nam tą usługę (zrobię skromne rozeznanie) spowolni to jednak dostęp do tej bazy. W wolnej chwili - (ok tygodnia) postaram się coś "wydziergać". :)
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Coś się dzieje w tym kierunku i bardzo mnie to cieszy - oby tak dalej.  :)  :)  :)  :)  :)  :)
ODPOWIEDZ