Czy macie jakies DOBRE RADY
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
chcialbym w tym roku uczestniczyc w sudeckiej setce i prosil bym o jakies rady, nie chodzi mi jednak o to jak trenowac, tylko raczej o sugestie zwiazane z samym startem.
np. dowiedzialem sie, ze warto miec ciuchy i buty na ewentualna zmiane po czesci nocnej, co nie wpadlo mi do glowy, choc jest niewatpliwie logiczne.
np. dowiedzialem sie, ze warto miec ciuchy i buty na ewentualna zmiane po czesci nocnej, co nie wpadlo mi do glowy, choc jest niewatpliwie logiczne.
-
- Zaprawiony W Bojach
Bardzo fajna impreza. Jak uczy mnie historia, a startuję w Boguszowie od 97 roku, warto mieć coś przeciwdeszczowego i latarkę. Jaki czas planujesz?
wirek
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
planuje przezyc i dotrzec do mety, czas nie jest taki istotny, przynajmniej nie teraz, za pierwszym razem
-
- Zaprawiony W Bojach
To jest bardziej impreza turystyczna niż biegowa, bo i na cale 200 osób startujących w nocnym maratonie i setce tak naprawdę biegnie calość może 20. Wieeelu startuje z zalożenia w stroju wybitnie marszowym. Ja na przebycie calej trasy potryebuję z 15 godzin, przy czym przebiegam z 35 km najwyżej
wirek
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
ciekawe to co napisales
a co z oznaczeniem trasy, czy trzeba miec jakas swoja mapke, czy mozna w zupelnosci polegac na organizatorach?
a co z oznaczeniem trasy, czy trzeba miec jakas swoja mapke, czy mozna w zupelnosci polegac na organizatorach?
-
- Zaprawiony W Bojach
W zasadzie można polegać na organizatorach. Trasa przebiega w jakiś 80% znakowanymi szlakami turystycznymi, oprócz tego są oznaczenia setki: bialy trójkąt wskazujący wierzcholkiem kierunek i liczba 100. Są oczywiście takie miejsca, gdzie nie bylo na czym umieścić znaku i tam trzeba zachować czujność. Organizatorzy przygotowują opis trasy na kartce, który wypada przeczytać choćby z szacunku dla organizatorów, ale jest on taki trochę przewodnikowy. Ja już trasę znam na pamięć i biegam bez mapy i kompasu. Polecam mapę PPWK "Góry Kamienne i Walbrzyskie", a jeszcze bardziej wydawnictwa "Plan" o dość zawilym tytule: "Sudety Środkowe. Część Walbrzyska" albo jakoś tak. Parę tygodni temu Bennet zaproponowal mi, żebym coś dluższego na temat Sudeckiej Setki przygotowal na biegajznami.pl. Mam raczej problemy z beletrystyką, ale może teraz spróbuję stworzyć do końca marca jakieś wspomnienia polączone z w miarę dokladnym opisem trasy w kilku tomach. Jakby co to chętnie odpowiem na każde pytanie o tą imprezę. A w maju jest jeszcze Opolska Setka z Hakiem...
wirek
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
a co z noclegami, bo ja to bede biegl w nocy, ale czlonkowie mojego teamu (Zonka ) gdzies by sie zadekowala.
-
- Zaprawiony W Bojach
Organizatorzy oddają do dyspozycji salę gimnastyczną w szkole podstawowej. Zazwyczaj byly tam materace gimnastyczne i kanadyjki. Nie pamiętam czy byla jakaś odplatność. Ja jestam z Wroclawia więc nie mam takich problemów. W Boguszowie jest też hotel. Standard niski jak i ceny. Nie jest też specjalnie oblegany w sezonie.
wirek
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
a czy sa jakies punkty odzywcze na ktore mozna dawac swoje wikualy, czy raczej trzeba niesc zapasy ze soba?
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie pamiętam, bo nigdy nic na punkty sędziowskie nie przekazywalem, ale chyba taka możliwość istnieje. Ja na setkę potrzebuję ze dwa jablka, banana, dwie male chalwy, garść suszonych śliwek, czyli plecaka mi to raczej nie obciąży. Bardziej brakuje mi picia. Punkty sędziowskie są dobrze zaopatrzone w wodę, W Gostkowie i Lubominie jest coś na ząb (ciastko+banan), na pólmetku w Boguszowie jeszcze lepiej i ciepla herbata, na Mieroszowskich Ścianach też, potem w Andrzejówce polowa garkuchnia. Oprócz tego - nie wiem jak szybko zamierzasz pokonać setkę- po drodze jest kilka miejscowości, w których od rana można conieco nabyć. W przyszlym tygodniu, jak wrócę do domu, wyślę Ci majlem skan opisu aprowizacji na ubieglorocznych punktach kontrolnych. Ja dotychczas nigdy nie ucztowalem na Sudeckiej Setce, ale też i glodu nie cierpialem, co innego z pragnieniem. Często brakowalo mi picia pomiędzy punktami kontrolnymi.
wirek
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
dzieki za wiedze
chwilowo nie mam wiecej pytan, ale czekam na ewentualne DOBRE RADY
chwilowo nie mam wiecej pytan, ale czekam na ewentualne DOBRE RADY
-
- Zaprawiony W Bojach
Już na stronie http://www.boguszow-gorce.com.pl/ ukazał się aktualny komunikat startowy. Termin 18-19 czerwca, wpisowe 35 zł. Są ceny i namiary na nocleg. Poza tym reszta jak rok temu.
wirek
- meryt
- Stary Wyga
są dwa formularze zgłoszenia do maratonu i do setki,czy zgłaszając się do setki można ukończyć maraton jako ważny.Dekoracja zwycięzców jest 19 go ogodz.14 po 16 godzinach od startu ,jaki jest limit czasowy do maratonu a jaki do setki ,nie doczytałem się w regulaminie.Czy warto robić inwestycje w specjalne buty na jedną imprezę ,jak na takiej trasie sprawdzają się typowe buty do biegania po asfalcie i betonie.
Jaki można przyjąć przelicznik czasowy w biegu górskim o stopniu trudności takim jak setka w Boguszowicach-Gorcach.
Jaki można przyjąć przelicznik czasowy w biegu górskim o stopniu trudności takim jak setka w Boguszowicach-Gorcach.
grupa biegowa www biegajznami.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
Organizatorzy wymagają zadeklarowania się od razu, w której imprezie bierzesz udział. Ale jeśli po pierwszej pętli zrezygnujesz z udziału w setce, to nie słyszałem aby komukolwiek robiono jakieś wstręty, żeby go nie sklasyfikować w Nocnym Maratonie i odwrotnie: żeby nie pozwolono przedłużyć startu do pełnej setki. Z tym, że sklasyfikowanym można być tylko w jednej imprezie - jeden medal, jeden dyplom, jeden czas. Limit czasu: 10 h na maraton i 24 na setkę, plus limity otwarcia poszczególnych punktów kontrolnych. Tej informacji faktycznie, nie ma na stronie. Pojawia się dopiero na kartach startowych, które odbieramy przy rejestracji na starcie. Mogę ci wysłać skan którejś z lat ubiegłych. Co do obuwia, to ja nie polecałbym takich typowo maratońskich butów, o jakich się mówi w dziale "Sprzęt". Są raczej zbyt delikatne i to nie od strony podeszwy ale wierzchu. Asfaltu na trasie będzie z 25 % a reszta to drogi gruntowe, błotniste, ścieżki leśne, konary korzenie kamyczki itp. Raczej polecałbym letnie buty turystyczne, trekingowe, na tyle lekkie żeby można było w nich pobiec. Ja startuję w tanich butach z targowiska
wirek