Twój pierwszy BG...

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Quote: from joycat on 10:54 am on July 9, 2003
A wracając do Letniego Biegu Piastów, to niestety nie udało mi się nic znaleźć. Na stronach Szklarskiej Poręby nie ma nawet informacji o dacie tego biegu w tym roku. Na stronie Biegu Piastów też nic nie ma.
Tak się składa, ze w pierwszej połowie sierpnia będę w Szklarskiej i wstępnie zastanawiałam się nad startem, chociaż nie wiem, czy nie porywam się na zbyt wiele.
Na stronie biegu Piastów była kiedyś ta informacja - widać ją usunęli, ale dlaczego?

Nie porywasz się na zbyt wiele jeśli już robiłaś z powowdzeniem wycieczki biegowe po okolicy. Ta trasa nie należy do ekstremalnych. Warto byłoby przemyśleć taktykę biegu i troszkę pod tym kątem potrenować. Np. ustalić, że od początku podbiegi pokonujesz w chodzie. Jeśli byś taki chód poćwiczyła (a także technikę zbiegu) oznaczałoby to różnorodną pracę mięśni, a w rezultacie taki półmaraton okazałby się łatwiejszy i przyjemniejszy od zwykłego "asfaltowca"...
New Balance but biegowy
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo chcia³abym sprawdziæ siê w takim biegu. Pomys³ we mnie zakie³kowa³.
Ours brun, wspomnia³e¶, ¿e Twój tata startowa³ tam w zesz³ym roku. Czy móg³by¶ napisaæ co¶ wiêcej o trasie, organizacji, jaka by³a frekwencja, czy sami górale-profesjonali¶ci tam biegaj±, czy debiutanci równie¿?
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szkoda by było jakby się nie odbył ten bieg, ale miejmy nadzieję, że się odbędzie... Muszę dać znać mojemu tacie, że musi się zapisać na forum i opisać bieg dla joycat ;) samo to, że wystartował w tym biegu świadczy o tym, że nie jest on zarezerwowany dla wąskiej grupy specjalistów (generalnie odmawia startów w BG). Zreszta nawet na trudniejszych biegach startuje sporo osób dla zabawy i atmosfera jest zazwyczaj bardzo dobra. O ile pamiętam to jest to łagodne wprowadzenie do tematu, trasa bardziej pagórkowata niż typowo górska i bardzo malownicza, co tez z pewnością pomaga. Dowiem się niebawem większej ilości szczegółów.

Ale widzę, że tu RobertD się kręci... do odpowiedzi! :)

(Edited by ours brun at 10:28 pm on July 9, 2003)
Awatar użytkownika
stary niedzwiedz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie! To ja na stare lata wylądowałem przy okazji górskiej włóczęgi na Biegu Piastów. Zatrzymałem się na Hali Szrenickiej i po godzinnym marszobiegu znalazłem się w Jakuszycach. Dzień był słoneczny i upalny. Biegło około 70 osób i było po 10 nagród w kategorii pań i panów. Stąd zebrała się silna stawka tak, że nawet warszawscy mocarze startujący obok mnie ( Jacek Gardener i Robert D.) z nagrodami niestety nie wyjechali.
Start na tyłach biatlonowej strzelnicy. Pełna gala; media, megafony, balonowy start i meta jednocześnie.
Ruszamy najpierw 500 metrów płaskich, potem wspinanie się na wysokie pokryte lasem wzgórze poprzez pokonanie 7-8 dość krótkich podbiegów i zbiegów okrążających szczyt. Szybko dochodzę do wniosku, że nie ma co strugać podstarzałego herosa tylko trzeba maszerować.
Trasa pięknie się wije , widać zbiegających a więc nadzieja , że i podbiegi sie kiedyś skończą. W końcu zbieg i dłuższy płaski odcinek na tyłach mety. Obiega się strzelnicę i znowu wpada się do lasu gdzie znajdują się też 2 łagodniejsze juz podbiegi. Jeszcze skok przez strumyczek i na otwartej przestrzeni kończy sie okrążenie( 5,25 km). Jest tu punkt odżywczy, woda, gąbki, pomiar czasu, doping. Okrążeń jest 4 , ale można też było biec 2. Nie wiem jak inni ale u mnie każde okrążenie było wolniejsze i w sumie miałem czas 2h 17 minut tj gorszy niż w tym samym roku w Hajnówce aż o 42 minuty. A po biegu też herbatka, baton, zupka, wcześniej gadżety ale niemedalowe.
I fajna atmosfera po biegu przy rozdaniu nagród a więc zachęcam!!!
Stary niedzwiedz
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ładnie to opisałeś Stary Niedźwiedziu, gratuluję udanego debiutu na forum i dobrej formy w górach (sądząc po logo to jeszcze nie jesteś znowu taki stary :hahaha:) ale skąd taka zbieżność z moim nickiem :niewiem:

(Edited by ours brun at 1:49 pm on July 10, 2003)
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

(Edited by ours brun at 1:47 pm on July 10, 2003)
Awatar użytkownika
stary niedzwiedz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ours Brun ! Jak stary jestem to Ty najlepiej wiesz. A dziś na wzgórzach szczęśliwickich ( były tylko 3 ze względu na późną porę) nie spisałem sie najlepiej tylko 32,23. Ale dzięki za miłe słowa i przesłane pliki.
Stary niedzwiedz
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moje pierwsze zawody w biegu gorskim , odbyly sie za granica . Nie powiem gdzie , bo sie bedziecie bali .
To byly zawody w stylu anglosaskim , a bieglismy czasem na czterech bo inaczej sie nie dalo .
Oto panorama trasy

Obrazek

(Edited by wojtek at 5:53 am on July 11, 2003)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czego się mamy bać :o :niewiem:. Mikulov
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stary nied¼wiedziu, bardzo dziêkujê za opis Letniego Biegu Piastów.
Mam coraz wiêksz± ochotê na ten bieg, chocia¿ perspektywa pokonania ok. 30 podbiegów sprawia, ¿e czujê du¿y respekt.
Czy ten bieg rozgrywany jest na jakim¶ konkretnym szlaku wokó³ Jakuszyc?
Awatar użytkownika
stary niedzwiedz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witaj Joycat! Przepraszam, że zapomniałem dodać iż bieg rozgrywany jest po trasie PKO ( nie wiem tylko czy całej). Biegnąc spokojnie dasz sobie radę zwłaszcza podobnie jak ja przeplatając bieg z marszem; a w razie czego mam nadzieję, że będzie tak jak w ub. roku - opcja 2 kółka.
Stary niedzwiedz
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A znasz mo¿e, Stary Nied¼wiedziu, termin tego biegu w tym roku?
Bo mam k³opot ze znalezieniem informacji na ten temat [je¿eli kto¶ mnie znowu ode¶le na Google ;) , to informujê zawczasu, ¿e zarówno na stronie Biegu Piastów, jak i na stronach Szklarskiej Porêby wzmianki na ten temat brak].
Awatar użytkownika
stary niedzwiedz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przykro mi Joycat, ale niestety na temat terminu tegorocznego biegu nic nie wiem.
Stary niedzwiedz
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No cóż Joycat,żebyś nie musiała szukać na stronie Szklarskiej to ułatwię
4 sierpnia "1" TERENOWY PÓŁMARATON GÓRSKI LETNI BIEG PIASTÓW
6 sierpnia Pokazy Karkonoskiej Grupy GOPR - godz. 16.30 "Krucze Skały"
przy ul. Sikorskiego
9-11 sierpnia MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ROWEROWY
- ŻYWIEC BIKE ACTION

szczegółowe informacje - Referat Promocji IT
ul. Jedności Narodowej 3
tel. (075) 717 24 49, 717 24 94;
e_mail : it@szklarskaporeba.pl www.szklarskaporeba.pl

Ja bym zatelefonował do tego referatu,bo na stronie jest tylko wzmianka o terminie.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Irko, znam tê stronê.
Wszystko siê zgadza. Ale: gdyby¶ spojrza³ uwa¿niej, to zauwa¿y³by¶ z pewno¶ci±, ¿e data 4 sierpnia dotyczy Letniego Biegu Piastów, ale w 2002 roku.
W kalendarium imprez na 2003 nie ma wzmianki o tym biegu.

Ju¿ ¿eby nie roztrz±saæ d³u¿ej tego tematu: zadzwoniê do Szklarskiej i mo¿e tzw. oficjalne czynniki bêd± co¶ wiedzia³y.
Wszystkim dziêkujê za pomoc, a szczególnie Irko :)
ODPOWIEDZ