Jaką tanią szosówke wybrać?
- Krystian88
- Wyga
moze w giancie sa juz klamkomanetki?? a co do ram magnezowych to merida sie z nich powli wycofuje, a mroz jezdzil na cnc czy czyms takim
- Dawidek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W obu rowerach jest sporo słabych części, które nawet trudno porównać i ocenić.
Ja poleciłbym GIANTA, ma wieksze doswiadczenie w produkcji ram Compact Road, a takze że wzgledu na klamkomanetki.
Jesli jestes posiadaczem licencji kolarskiej lub triathlonowej, mozesz sie starać o 20 % zniżke w centrali GIANT Polska, ja tak zrobiłem i własnie czekam na TCR2.
Jesli chcesz ten rower miec juz na wiosne, to decyzje musisz podjac bardzo szybko, bo jest dosc długi czas oczekiwania na takie rowery.
Ja poleciłbym GIANTA, ma wieksze doswiadczenie w produkcji ram Compact Road, a takze że wzgledu na klamkomanetki.
Jesli jestes posiadaczem licencji kolarskiej lub triathlonowej, mozesz sie starać o 20 % zniżke w centrali GIANT Polska, ja tak zrobiłem i własnie czekam na TCR2.
Jesli chcesz ten rower miec juz na wiosne, to decyzje musisz podjac bardzo szybko, bo jest dosc długi czas oczekiwania na takie rowery.
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
( Iz 40, 30-31 )
( Iz 40, 30-31 )
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Jonderqind, nie zastanawiaj sie nad problemem ramy. Obie sa porownywalne, nie podajesz szczegolow ale zgadne ze obie sa aluminiowe. Wszystko jest w osprzecie. Jesli ktos oferuje dzwigienki montowane na ramie to to sa wyrzucone pieniadze. Bez STI (zintegrowanych dzwigni) nie warto roweru kupowac gdyz roznica latwosci operacji jest olbrzymia. Nastepna sprawa to czy cala grupa (dzwignie, hamulce, piasta, korby, przerzutka i tryby) jest Shimano czy Campagnolo ( mozesz sie spodziewac tylko najtanszych grup np shimano 2200 lub oczko lepiej Sora), czy tez jest innych producentow i jakich. Czy pedaly sa z noskami czy zatrzaskowe? Jakie kola- np te z obrabianymi powierzchniami hamowania daja lepsza efektywnosc hamulcow. Jak porownasz te rowery to sam znajdziesz odpowiedz.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
- Krystian88
- Wyga
czy mi sie wydaje czy gianty maja dziwny kształt ramy, taki jakby w góralach???
-
- Zaprawiony W Bojach
Compact roadQuote: from Krystian88 on 7:47 am on Feb. 21, 2004
czy mi sie wydaje czy gianty maja dziwny kształt ramy, taki jakby w góralach???
Zobacz tutaj jakie sa typy ram szosowych :
http://www.geocities.com/pganio/design.html
[i]swim - bike - run [/i]
- Dawidek
- Zaprawiony W Bojach
......"czy mi sie wydaje czy gianty maja dziwny kształt ramy, taki jakby w góralach"......
A nie wydaje Ci sie, ze wszystkie rowery maja podobny kształt ramy? Rama OCR jest typowo rama szosowa, nie ma sie czego doszukiwac i jej czepiac - to dobra rama dla turystów i amatorów kolarstwa, to własnie GIANT wprowadził na szose ramy typu Compact i było to chyba w '98 ( nie jestem pewny ) a Merida dopiero debiutuje z taka ramą.
....."Jonderqind, nie zastanawiaj sie nad problemem ramy" .....
Nie zgodze sie z tym - rama to serce roweru, osprzet wymienia sie w miare potrzeby a rama zostaje. Rama to podstwa.
...."Nastepna sprawa to czy cala grupa (dzwignie, hamulce, piasta, korby, przerzutka i tryby) jest Shimano czy Campagnolo ( mozesz sie spodziewac tylko najtanszych grup np shimano 2200 lub oczko lepiej Sora), czy tez jest innych producentow i jakich"....
Rowery o których tu mowa sa stosunkowo tanie i nie ma takiej mozliwosci aby były w nich pełne grupy osprzetu Shimano czy Campy. Pisałem o tym wczesniej, ze jest sporo czesci słabych, które nawet trudno porównać.
....."Czy pedaly sa z noskami czy zatrzaskowe".....
Szosówki sprzedaje sie zazwyczaj bez pedałow. Kazdy kolarz wybiera pedały osobno według przyzwyczajenia, badz to na system SPD, LOOK, lub TIME czy jeszcze inne.
Przyjżyjcie sie tym rowerom, bo chyba nie wszyscy tego zrobili.
GIANT OCR 3
MERIDA ROAD 880
Moze zainteresuje Cie jeszcze inne marki np:
FUJI FINEST AL
SCOTT EXPERT
TREk 1000
Wszystkie w/w są dostepne w naszym kraju
A nie wydaje Ci sie, ze wszystkie rowery maja podobny kształt ramy? Rama OCR jest typowo rama szosowa, nie ma sie czego doszukiwac i jej czepiac - to dobra rama dla turystów i amatorów kolarstwa, to własnie GIANT wprowadził na szose ramy typu Compact i było to chyba w '98 ( nie jestem pewny ) a Merida dopiero debiutuje z taka ramą.
....."Jonderqind, nie zastanawiaj sie nad problemem ramy" .....
Nie zgodze sie z tym - rama to serce roweru, osprzet wymienia sie w miare potrzeby a rama zostaje. Rama to podstwa.
...."Nastepna sprawa to czy cala grupa (dzwignie, hamulce, piasta, korby, przerzutka i tryby) jest Shimano czy Campagnolo ( mozesz sie spodziewac tylko najtanszych grup np shimano 2200 lub oczko lepiej Sora), czy tez jest innych producentow i jakich"....
Rowery o których tu mowa sa stosunkowo tanie i nie ma takiej mozliwosci aby były w nich pełne grupy osprzetu Shimano czy Campy. Pisałem o tym wczesniej, ze jest sporo czesci słabych, które nawet trudno porównać.
....."Czy pedaly sa z noskami czy zatrzaskowe".....
Szosówki sprzedaje sie zazwyczaj bez pedałow. Kazdy kolarz wybiera pedały osobno według przyzwyczajenia, badz to na system SPD, LOOK, lub TIME czy jeszcze inne.
Przyjżyjcie sie tym rowerom, bo chyba nie wszyscy tego zrobili.
GIANT OCR 3
MERIDA ROAD 880
Moze zainteresuje Cie jeszcze inne marki np:
FUJI FINEST AL
SCOTT EXPERT
TREk 1000
Wszystkie w/w są dostepne w naszym kraju
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
( Iz 40, 30-31 )
( Iz 40, 30-31 )
-
- Zaprawiony W Bojach
nie jestem ekspertem, ale wszystkie te rowery mają podobne paramentry. Dlatego ja bym się kierował ceną (ta zniżka 20% wygląda interesująco), ewentualnie opinią o serwisie, bo czasem zapominamy, że miło jest przyjść do serwisu, gdzie w okresie gwarancji zrobią szybko i bez zadawania pytań niż do serwisu, w którym mają cię z definicji za naciągacza i zaczną wmawiać, że rozwaliłeś coś sobie młotkiem, a teraz chcesz korzystać z gwarancji.
ENTRE.PL Team
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Dawidek, dzieki za link, moglem poczytac parametry, gdybym mial wybrac to Giant bez wahania (STI, wiecej czesci z grupy Sora). jesli chodzi o rame to zgadzam sie z tym ze jest to podstawa ale tu mowimy o najtanszym, podstawowym rowerze. Roznice sa naprawde niewielkie i dla wiekszosci niewyczuwalne. Inne sprawy, o ktorych pisalem to porownanie parametrow- np . jesli masz deal z pedalami to jest to watre brania pod uwage.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
- Dawidek
- Zaprawiony W Bojach
Wielu z nas próbowało doradzić i wypowiedziało swoje opinie - a gdzie sam zainteresowany - jonderqind, gdzie jestes, na co sie zdecydowałeś??
( Iz 40, 30-31 )
( Iz 40, 30-31 )
-
- Rozgrzewający Się
Po kilku przechadzkach do sklepów zdecydowałem się na gianta ale poczekamm, aż gościu ze sklepu sprawdzi w jakiej cenie będzie Scott EXPERT, TREK jest troche za drogi, do najbliższego sklepu z rowerami FUJI mam ponad 30 km i nadal nie wiem w jakiej jest cenie (jakoś wielu sklepom nie chce się odpowiadać na e-maile), a Merida trochę słabszy osprzęt od reszty. Tak więc zostaje tylko Giant i Scott. Dam znać na co się zdecydowałem.
(Edited by jonderqind at 11:15 pm on Feb. 24, 2004)
(Edited by jonderqind at 11:15 pm on Feb. 24, 2004)
- Cipollini
- Rozgrzewający Się
Za te pieniądze nie radze kupować nic nowego...to bedzie zupełny shit..najwieksza tandeta.
Proponuje kupic 500Euro i wybrac sie na wycieczke do Berlina. Popytać sie sprzedawcow o uzywany sprzet..dobrych sklepow jest duzo, a Berlin blisko.Pociagi kursuja. Widziałem juz okazje typu Stevens Vuelta najwyzszy model 2003rok na pełnym Dura- Ace , ITM Millenium, Bez kół za 999Euro, ale w super stanie. Moj kumpel go kupil i jest happy.
Kupowanie tandety w Polsce w sklepie za 2000-2500 zeta to pomyłka, sadze ze mozna trafic cos lekko uzywanego na 105 i alu ramie...moze nawet z jakims karbonem z przodu.
Proponuje kupic 500Euro i wybrac sie na wycieczke do Berlina. Popytać sie sprzedawcow o uzywany sprzet..dobrych sklepow jest duzo, a Berlin blisko.Pociagi kursuja. Widziałem juz okazje typu Stevens Vuelta najwyzszy model 2003rok na pełnym Dura- Ace , ITM Millenium, Bez kół za 999Euro, ale w super stanie. Moj kumpel go kupil i jest happy.
Kupowanie tandety w Polsce w sklepie za 2000-2500 zeta to pomyłka, sadze ze mozna trafic cos lekko uzywanego na 105 i alu ramie...moze nawet z jakims karbonem z przodu.
Ride or die...
- BoL
- Wyga
A ile razy musisz zaliczyć wycieczkę do Berlina by takową okazję trafić? Nie, że jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania. Po prostu się pytam bo jestem zainteresowany.
BoL (GG 1209329)
- Cipollini
- Rozgrzewający Się
Jak sama nazwa wskazuje to jest to okazja...czyli cos co trafia sie raz na jakis czas. Ja ze swojego doswiadczenia wiem ze kazdy wyjazd to dobra inwestycja. Polecam tez sklep w Frankfurcie nad Odra przy torze kolarskim. Czesto zawodnicy Frankfurtera oddawali tam swoje maszyny w komis, teraz jest nowy sezon, nowe rowery wiec duza szansa.
Ja mam osobiscie do sprzedania wyczynowa przelajowke VanTuyl- rower kadry Polski, przygotowany przez trenera kadry J.Antkowiaka. Rama 58 Alu wzmacniana, stery zintegrowane Cane Creek , Dura-Ace, Frogglegs, ITM Millenium, Deda,Ritchey na kolach DT onyx,
Rower w bdb stanie. Mozliwosc zakupu z nowymi kolami Mavica Ksyrium SSC Sl 2004 nigdy nie jezdzonymi. Cena 6tys z DT, 9 tys z KSYRIUM.
Ja mam osobiscie do sprzedania wyczynowa przelajowke VanTuyl- rower kadry Polski, przygotowany przez trenera kadry J.Antkowiaka. Rama 58 Alu wzmacniana, stery zintegrowane Cane Creek , Dura-Ace, Frogglegs, ITM Millenium, Deda,Ritchey na kolach DT onyx,
Rower w bdb stanie. Mozliwosc zakupu z nowymi kolami Mavica Ksyrium SSC Sl 2004 nigdy nie jezdzonymi. Cena 6tys z DT, 9 tys z KSYRIUM.
Ride or die...
-
- Zaprawiony W Bojach
Cippolini, ja to tak się z grubsza już orientuję o czym mówisz, ale o zakupie roweru mówią tutaj ludzie, którzy nigdy nie mieli roweru szosowego i 105 może dla nich oznaczać to camo co 112, a Dura Ace tyle samo co Ace Ventura.
Dla takiej osoby, które w dodatku nie chce/nie potrafi serwisować roweru to zakup w sklepie daje komfort, którego nie będzie miała kupując rower używany. Moim zdaniem wręcz należy pierwszy rower kupić uzywany na stalowej ramie za najwyzej 800 zł i jeździć, powoli ucząc się kolarstwa i o sprzęcie. A po roku, czy dwóch kupić nową maszynę średniej klasy, może używany.
Dla takiej osoby, które w dodatku nie chce/nie potrafi serwisować roweru to zakup w sklepie daje komfort, którego nie będzie miała kupując rower używany. Moim zdaniem wręcz należy pierwszy rower kupić uzywany na stalowej ramie za najwyzej 800 zł i jeździć, powoli ucząc się kolarstwa i o sprzęcie. A po roku, czy dwóch kupić nową maszynę średniej klasy, może używany.
ENTRE.PL Team
- Cipollini
- Rozgrzewający Się
To kwestia tylko zasobności portfela. Jezeli ktos mysli zeby przejechac sie w tygodniu dwa - trzy razy po godzince, to jasne ,że kupowanie taczanki za gruba kase mija się z celem. No ale jeśli ktoś chce podnieść swój poziom wytrenowania w znaczący sposób, to radze pomyśleć o czymś dobrym jakościowo- oczywiste jest ,że droższym. Zawsze jak wszystko działa jak należy to można poświęcić się treningowi w 100% a nie walczyć tandetnymi klamkami czy strzelającym wkładem suportu.
Ride or die...