![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Kiedyś, przy dyskusji na temat tegorocznego filmu z AT WiechoR zasugerował mi abym powiedzał jaki powinien być (wg. mnie) film z rajdu AR a nie tylko krytykował. Proponuje nowy temat, zobaczymy czy tylko ja marudzę.
Myślę, żę dyskusję od razu trzeba prowadzić dwu-wątkowo:
- Jak powinien wyglądać idealny film z AR (puśćmy wodze fantazji)
- jakie filmy da się w tej chwili realizować z polskich AR
1. Dla mnie dobry film z AR powinien (kolejność nie istotna):
-pamiątką dla uczestników rajdu (do oglądania ze znajomymi w długie zimowe wieczory:))
-dObrym dokumentem, tj. oddającym realia rajdu
-dobrym filmem czyli takim, który z chęcią obejży ktoś kto nigdy wcześniej nie słyszał o AR (może się zachęci)
-dobrym filmem komercyjnym, czyli takim który może przyciągnąć sponsorów lub być przez nich wykorzystywany (być może do niecnych celów ale to już nie nasz problem
Tak wiem 4 sroki za ogon. Jeden produkt końcowy może mieć trudności ze spełnieniem wszystkich tychwytycznych, ale powiedzmy że piszę tu o tym jaki materiał trzeba przygotować, a montażyści niech zrobią z tego dobry użytek.
2. Przejdźmy do realiów. Ustalmy na początek, że szanuję wysiłek organizatorów, którzy ładują sobie jeszcze na głowę problem ekipy filmowej. Nie zmienia to jednak faktu, że mogę być niezadowolony z rezultatów jakie te ekipy nam przedstawiają. Oczywiście nie ma kasy (tego problemu nie rozwiążę dopóki nie wygram w totka
takie mam wrażenie gdy oglądam te filmy jako widz. Może ci ludzie ciężko pracują, ale w takim razie rezultaty mają niewspółmierne. Może jednak trzeba zrobić inaczej. Wynająć profesjonalna agencję filmową (jest ich teraz na rynku sporo, a ich produkty są na poziomie dużo przewyższającym TVP), przedstawić co się chce otrzymać i zlećić realizację filmu (-ów), a potem uzyskać produkt zgodny z oczekiwaniami. I co z nim ? Np. sprzedać telewizji. Nie realne ? Jakoś ludzie kręcą różne rzeczy, sprzedają i z tego żyja.
A swoją drogą może zrobimy ranking najlepszych polskich filmów z AR. Może na napieraj.pl, ale już tu zacznę. Moim zdaniem najlepszy do tej pory film z AR to film z SAlomona 2000 W Kotlinie.