Adventure Trophy 2003

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
gawel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie dotyczące regulaminu:
Czy można mieć własne wiosła? Zapis w regulaminie mówi: "Zakazuje się używania innego napędu, niż przydzielone przez organizatorów wiosła np. żagiel, silnik itp. "
Jeżeli nie można, to czy wiosła dostarczone przez organizatorów będą skręcone czy proste?
[url]http://www.napieraj.pl[/url]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kri
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już nieakutalne - udało mi się dołączyć do GiA :)

(Edited by kri at 4:00 pm on April 17, 2003)
hiubi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam małą wątpliwość czy jest sens w zezwoleniu na używanie podczas rajdów GPS. Taki gadżet kosztuje ok. 1000 zł. Jeżeli ktos dysponuje takim urządzeniem może orientować dużo lepiej od czlowieka bez. Trochę to wypacza rywalizację. Czy jest sens dozwalać na taką sytuację gdy uprawiamy i tak już dość drogą dyscypline sportu będąc prawie wszyscy amatorami? I jak ma się to do jej popularyzacji?
Osoba która startuje pierwszy raz w rajdzie musi zdobyć kask, uprząż, zaciski, rower .... itd i jeszcze GPS. Mnożenie gadżetów nie przysporzy zawodom nowych uczestników, a ja wolałbym powalczyć z ludżmi a nie drogimi technologiami.
Hiubi
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tam nie sądzę, żeby dopuszczenie GPS było jakimś strasznym wypaczeniem rywalizacji. Bo GPS nie wybierze za ciebie optymalnej trasy, a na rajdzie w terenie takim jak AT to jest znacznie istotniejsze niż samo odnalezienie punktu. Poza tym musisz sam wpisać z mapy współrzędne punktu (pomijając dokładność takiego wpisu, nie szkoda czasu?). A przede wszystkim, to GPS nie jest obowiązkowy i ciekaw jestem ile zespołów będzie tego szpeju używać...

(Edited by krzycho at 2:35 pm on April 14, 2003)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
gawel
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miałem GPS na zawodach GEZNO - było pochmurno i GPS działał tylko czasami (czyt. prawie wcale!). Nie jest to urządzenie które zastąpi kompas, mapę i dobrego orientalistę.
Nie sądzę żeby dopuszczenie GPSów wypaczyło tą imprezę! Tym bardziej, że tak jak powiedział Krzysiek - nie ma koordytan pkt kontrolnych!
Awatar użytkownika
matejko
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from gawel on 2:51 pm on April 14, 2003
Nie sądzę żeby dopuszczenie GPSów wypaczyło tą imprezę!
Dla mnie tylko mapa, kompas (ale nie ten z Gdańska), głowa i duza łydka....
Pozdrawiam
[b]matejko[/b]
[i][b]S[/b]zybka [b]P[/b]aczka [b]T[/b]eam[i]
Fuder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zgłaszam ofertę uzupełnienia baź wzmocnienia zespołu na  Adventure Trophy 2003.
Najbardziej interesuje mnie ukończenie rajdu w pierwszej dziesiątce.

Moje ostatnie osiągnięcia w rajdach ekstremalnych
rok 2001
Salomon Trophy 2002 - 10 miejsce
X-Triathlon - 4 miejsce
Orzeł Bielik - 7 miejsce
rok 2002
Lion Winter Challenge - 7 miejsce
Winter Adventure Trophy - 20 miejsce

Startowałem w zespołach "Stare Wino" oraz "Tera bez Gajera"

Jestem członkiem szczecińskiego kluby wysokogórskiego
od 15 lat wspinaczka górska i wysokogórska do stopnia trudniości VI +
ostatnio: zdobycie Mt McKinley na Alasce maj-czerwiec 2002r

Uczestnik marszy długodystansowych
Najlepszy wynik w 2002 w marszu na 100 km "szczecińska setka" 16 godz. 30 min.

Stały uczestnik zawodów na orientację rangi ogólnopolskiej, pucharu Polski i Mistrzostw Polski dotychczasowy udział w 350 zawodach przez 20 lat
w cyklu marszy na orientację "Pucharu Polski" w 2002r skłasyfikowany na  19 miejscu

Biegacz długodystansowy  od 20 lat (150 startów na dystansach 10 - 42 km)
Najlepszy wynik w maratonie 2 godz 56 min.

Kontakt
tel. (091)3177359
601887465
efudro@zchpolice.com
edfudro@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
gawel
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Uwaga, Uwaga,
zgodnie z informacjami na stronie AT dzisiaj kończy się termin zgłoszeń! Jak na razie na liście jest tylko 15 zespołów - coś skromnie. Mam nadzieję że jeszcze trochę się zgłosi!
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pewnie będzie wysyp w ostatniej chwili. Z plotek, jakie do mnie dochodzą, brakuje jeszcze _przynajmniej_ trzech zespołów...
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
Adan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jak tam :spoko: tajni agenci z Wisły i okolic Żywca

Wiela tam jeszcze tego śniegu Panocku...
RomanT
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
nie ma szans, żeby wszystkich zadowolić. Jedni chcą GPS inni nie. Zgoda na używanie GPS wynika z chęci dania możliwości ukończenia rajdu tym, którzy nie są w stanie poradzić sobie z nawigacją. Każdy , kto choć trochę zna się na mapie i potrafi z niej korzystać wie, że używanie GPS w tradycyjnej nawigacji nie stwarza żadnej przewagi. Zaręczam, że ci, którzy będą odnajdywać punkty przy użyciu GPS na pewno nie będą odgrywać znaczącej roli. Odbiornik może co najwyżej "uratować im życie", a przecież jest ogólne oczekiwanie, aby jak najwięcej zespołów dotarło do mety.GPS-y nie wypaczą rywalizacji a może komuś umożliwią ukończenie rajdu.
Z tymi wiosłami to wkradł się taki nieszczęśliwy zapis. Ponieważ jak zwykle są kłopoty ze zgromadzeniem odpowiedniej liczby kajaków, dopuszczamy używanie własnych kajaków a tym bardziej wioseł. Na pytania, jakie będą wiosła: składane czy długie nie odpowiem, bo wszystkie ośrodki kajaki mają jeszcze schowane głęboko w magazynach i ja ich nie widziałem.
Roman Trzmielewski
Awatar użytkownika
GabiB
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak myslicie dlaczego zglosilo sie tylko 20 zespolow, w tym 6 z zagranicy??
Gabi
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from GabiB on 9:39 am on April 16, 2003
Jak myslicie dlaczego zglosilo sie tylko 20 zespolow, w tym 6 z zagranicy??
Bo niektóre drużyny są niekompletne i część członków tych drużyn uważa się za niegotowych i niegodnych AT...
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
WiechoR
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trasa rajdu, etapy trasy, etap II płynięcie kajakiem:

4. Każdy zawodnik zobowiązany jest do ubrania kamizelki asekuracyjnej (kapoka),

Ubrać kapok czy mieć go ubranym na całym etapie kajakowym podczas płynięcia po zalewie? Przepisy mówią, że osoby pełnoletnie nie mają obowiązku pływania w ubranym kapoku. Obowiązkowe jest posiadanie na jednostce takiej samej ilości kapoków jak ilość osób na kajaku. Rozumiem, że organizator może wprowadzić obowiązek pływania w kapoku. Aktualny zapis stwarza możliwość zdjęcia kapoku po wypłynięciu.

10.Zakazuje się używania innego napędu, niż przydzielone przez organizatorów wiosła np. żagiel, silnik itp.

Czy ten punkt jest aktualny? Czy dopuszczalne jest używanie swoich wioseł i kapoków? Proponuję zezwolić na używanie własnych wioseł i kapoków.

Zadania specjalne, postanowienia ogólne:

4. Zadania specjalne znajdują się na etapie: kajakowym, pieszym i rowerowym.

W opisie nie ma zadania specjalnego na etapie rowerowym. Czy jest to tylko pomyłka, czy też będzie zadanie specjalne na etapie III rowerowym? Odpowiedz na to pytanie jest niezbędne do prawidłowego przygotowania przepaków.

Wyposażenie

Wyposażenie osobiste uczestnicy mogą wymieniać na starcie każdego etapu. Każdy zespół może złożyć w biurze rajdu 2 depozyty (skrzynie, worki do 30 l.),

30 litrów to zbyt mało jak na cztery osoby. Czy ten limit będzie bezwzględnie przestrzegany? Proponuję zwiększyć limit minimum do 50 litrów.

Limity czasowe.
Na schemacie trasy widnieją limity czasowe. II etap powinien skończyć się o godz. 14.00. Czy jest to ostateczny czas? Chciałbym przypomnieć, że zwiększono długość etapu I rowerowego i II kajakowego, ponadto są opisy zadań specjalnych na etapie kajakowym, które w sposób wyraźny wydłużą czas pokonania etapu kajakowego. Zamknięcie etapu II o godz. 14.00 jest zbyt wyśrubowane. Moje wyliczenia są następujące: 18 km MTB to 2 godz., 28 km kajakiem na wodzie stojącej to 4 godz. a co będzie, gdy powieje trochę i rozbuja wodę? No i czas na zadania specjalne. Wyliczenia są dla średniaków. Proponuję wydłużyć czas zamknięcia II etapu.
Romku, przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi na temat limitów czasowych.
Popraw to wszystko na stronie tak aby wszystko było jasne.
WiechoR
ODPOWIEDZ