Garmin Fenix 8 (i pokrewne: Enduro, 7 Pro etc).

ODPOWIEDZ
Sneip
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.40
Życiówka w maratonie: brak

To jakieś rewelacyjnie urządzenie, czemu wcześniej o nim nie słyszałem???

"(...)Pojemność akumulatora: 500 mAh, akumulator litowo-polimerowy
Czas pracy w trybie oszczędzania energii: Do 60 dni
Czas pracy przy typowym użytkowaniu: Do 30 dni
Czas pracy przy intensywnym użytkowaniu: Do 18 dni(...)"
PKO
Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Skat pisze:Pozostaje chyba wybrać się do sklepu i porównać na żywo.
Byłem w Trigarze pooglądać różne modele i chyba stanie na Enduro albo FR970. Fenixy nie podchodzą mi wizualnie, szczególnie te z grubszą ramką. Dzięki za podpowiedź tych modeli, Amadeusz.

Zobaczymy jak będą wyglądać ceny w przyszłym tygodniu.

Sent from my iPhone .
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Skat pisze: 21 lis 2025, 12:16
Byłem w Trigarze pooglądać różne modele i chyba stanie na Enduro albo FR970. Fenixy nie podchodzą mi wizualnie, szczególnie te z grubszą ramką. Dzięki za podpowiedź tych modeli, Amadeusz.

Sent from my iPhone .

No to jak masz jakieś pytania o Enduro 3 to wal, mam go praktycznie od premiery.
Awatar użytkownika
123_biegniesz_Ty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Amadeusz pisze: 21 lis 2025, 13:24
Skat pisze: 21 lis 2025, 12:16

Sent from my iPhone .

No to jak masz jakieś pytania o Enduro 3 to wal, mam go praktycznie od premiery.
To ja mam pytanko bo to moje marzenie , ze wzgledu na baterie.
Jak mozesz porownac srednio jak czesto ładujesz porównując z innymi zegarkami z normalnymi swoimi ustawieniami.?
Mozesz pokazac screen z battery graph z 28 dni ?
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

123_biegniesz_Ty pisze: 21 lis 2025, 13:31 To ja mam pytanko bo to moje marzenie , ze wzgledu na baterie.
Jak mozesz porownac srednio jak czesto ładujesz porównując z innymi zegarkami z normalnymi swoimi ustawieniami.?
Mozesz pokazac screen z battery graph z 28 dni ?
https://imgur.com/a/DRQvbKD

Bateria to zdecydowanie największa zaleta tego zegarka (względem F8), jest naprawdę bardzo dobra.

Może "na papierze" nie wygląda imponująco (estymowane 23 dni życia baterii przy moim poziomie aktywności) ale trzeba wziąć pod uwagę:
- mam odpalone max accuracy (GPS multiband bez przerwy), czasem nawigacją z poziomu mapy, z ciągłym podświetleniem po zmierzchu (czyli świeci np. 1,5h non stop) 5 razy w tygodniu, czyli czasem do 10h tygodniowo,
- panel solarny się nudzi bo światła słonecznego to teraz nie uświadczył,
- mam "raise to wake" na 8s więc wyświetlacz się zapala w ciągu dnia,
- noszony 24/7, więc HR sensor ciśnie bez przerwy, tak samo bluetooth,

Myślę że jak ktoś np. biega 3 razy w tygodniu (a nie 5-6 tak jak ja) to w połączeniu z SatIQ będzie go ładował kilkanaście razy w roku. W lato bywały sytuacje że zegarek się podładowywał o 1-3% kiedy sporo siedziałem na słońcu (z samego panelu solarnego). A jak ktoś w ogóle nie używa GPSa i chce po prostu smartwatcha to obstawiam że miesiąc wyciągnie z palcem w nosie.

Natomiast pamiętaj że zegarek jest naprawdę spory, nawet w porównaniu do Fenixa 6 47mm który sam w sobie nie był mały, także świetna bateria nie wzięła się z powietrza. Tutaj nieco pomaga fakt że jest leciutki (jak na gabaryty) i dość wygodny.
Awatar użytkownika
123_biegniesz_Ty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

super dziekuje za podzielenie sie wiedza . Czyli srednio trzyma 10 dni a czemu ladujesz kolo 30-40% regularnie z czegos to wynika?
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Powód prozaiczny, przed longami 20km+, kiedy planuję trasę na komputerze lubię podładować zegarek na maksa, takie natręctwo po dawnych czasach kiedy była realna szansa że jak się nie doładuje do zdechnie w trakcie biegu (bo zegarek to generalnie zamiast 30 dni wytrzymywał raczej 30 godzin).

I tak to ograniczam i robię co 2 longi zamiast co każdy, wtedy wypada zwykle właśnie jak na wykresie. A to że li-po ponoć nie lubi trochę kiedy rozładowuje się go do stanu pełnego rozładowania to dodatkowy argument czemu tak a nie inaczej, bo przecież widać że mógłbym go jeszcze go przeciągnąć tydzień+.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Testowałem dzisiaj to, czyli po naszemu "tempo kroczące":
keiw pisze: 24 paź 2025, 13:53 Zauważyłem, że w polach danych tempa pojawiła się opcja "Tempo kroczące" - w opisie mam "Tempo toczenia" :hahaha:
Po angielsku jest to "Rolling pace".
(...)
Niestety jest to jeden krok do przodu, po to żeby zrobić zaraz drugi w tył.

Okno tego tempa (z którego jest uśredniane) jest po prostu kosmicznie długie.

Z jednej strony fajnie, bo tempo nie "skacze" a płynnie przechodzi o sekundę wyżej/w dół. Nawet przyjemniej się patrzy na liczby które tak nie "rwą".

Ale u mnie jest podbieg o nachyleniu 7% i wbiega się na niego około 80s.

Przed podbiegiem tempo kroczące wynosiło 5:27 (i tutaj super, zgadza się).

Na szczycie górki pokazywało mi nadal 5:50 (!!!) chociaż realne tempo podbiegu to było jakieś 6:20.

Zbiegając z tej górki (średnio 4:45, przez około 60s) na dole pokazało mi ~5:25.

Innymi słowy, żeby tempo pokazywało realny stan, potrzeba może z 2-3 minut (strzelam?) jeżeli nagle bardzo przyspieszamy/zwalniamy. Generalnie nie ma mowy żeby zastępowało to tempo chwilowe, jak już to raczej średnie tempo.

Zostawię im feedback, ale jeżeli nie wprowadzą konfigurowalnych thresholdów (np. tempo z ostatnich 10s, 20s, 30s itd) to feature prawie bezużyteczny. A szkoda.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

@Sikor

Będę kupował 970 w prezencie, ponoć początkowe wersje software'u miały bardzo agresywny brightness level nawet na minimalnych ustaweniach (w porównaniu do Fenix 8) ale niby jakiś update to poprawił.

Możesz potwierdzić że zegarek nie wypala oczu w półmroku? :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ