Buty, bardzo ważne pytanie

Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Córka pyta
A jakie byś mi polecił buty do biegania treningowego po asfalcie głównie dla lekkiego człowieka który nie lubi dużego dropu, dużej amortyzacji i wysokich podeszw. Mogą to być też w przeciwieństwie do pewnie większości ludzi buty wąskie. Czata pytałam ale się nie zna w ogóle
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najtańsze, najwęższe* i najbardziej szpiczaste będą z aktualnej "kolekcji" Decathlonu. Nie wiem jak z dropami, ale i tak każdy zamawiacz mierzy to sobie jak chce, więc jest to mało istotny parametr buta do biegania.

* "wąskie" mogą być na kilka sposobów. Na przykład, Saucony Endorphin Speed 3 jest wąski w palcach, a szeroki w śródstopiu i pięcie (na stopę kształtu migdała się nadaje). A większość butów znanych marek nadaje się na taką stopę jak mam teraz w awatarze.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Reebok Floatride Energy 5 / Saucony Kinvara (dowolna generacja, od 14 mają trochę wyższy stack)

Niedawno na Lounge były Kinvary 15 za jakieś śmieszne pieniądze (170zł jeżeli dobrze pamiętam) więc można upolować mega okazję.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 12 paź 2025, 16:49 Córka pyta
A jakie byś mi polecił buty do biegania treningowego po asfalcie głównie dla lekkiego człowieka który nie lubi dużego dropu, dużej amortyzacji i wysokich podeszw. Mogą to być też w przeciwieństwie do pewnie większości ludzi buty wąskie. Czata pytałam ale się nie zna w ogóle
Adidas Adizero Adios 9?
https://runrepeat.com/adidas-adizero-adios-9

Obrazek
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Dzięki.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Amadeusz pisze: 16 paź 2025, 10:45
Niedawno na Lounge były Kinvary 15 za jakieś śmieszne pieniądze (170zł jeżeli dobrze pamiętam) więc można upolować mega okazję.
OFFTOP lekki

170zł? Jeśli był rozmiar 47 to jakim cudem to przegapiłem?
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze: 20 lis 2025, 14:29
Amadeusz pisze: 16 paź 2025, 10:45
OFFTOP lekki

170zł? Jeśli był rozmiar 47 to jakim cudem to przegapiłem?

Pamięć trochę szwankuje, to były 14tki (a nie 15tki) za 189zł (a nie 170zł) ale deal był dobry.

https://www.pepper.pl/promocje/buty-do- ... 14-1055306

Na otarcie łez polecam moje promki z wątku o wyprzedażach, zarówno Zoom Fly 6 (znacznie lepiej przyjęte niż sztywniaki 4/5) i EVO SL to kozak buty.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To "przyjęcie" to widzę, że jest kluczowy parametr.

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak kupujesz but który odbija się szerokim echem przez biegowe community to minimalizujesz prawdopodobieństwo kupienia bubla, jest to tym bardziej istotne w czasach gdzie masz dosłownie tysiące modeli dostępne od ręki, czasem jeden producent ma ich dziesiątki (nawet "niszowi" producenci jak altra mają 100+ wariantów do wyboru uwzględniając modele 2024 i 2023).

Było tak od zawsze, są modele które biegacze wspominają do dziś (oryginalne bostony, pegasus turbo, alphafly 1 itd itp), EVO SL będzie jednym z nich.

To jest piękno wolnego rynku że jak chcesz wydać swoje ciężko zarobione pieniądze na jakiś hipsterski produkt który ma 4 recenzje w całym internecie zamiast na coś co jest szeroko lubiane i consensus jest taki że to bardzo dobry model, to masz pełne prawo. Ja w czasach gdy buty nie są tanie polecam minimalizować ryzyko, ale nie mówię nikomu jak ma życ. Po prostu polecam dobre buty.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

McDonald's też jest szeroko lubiany, podobnie Coca-Cola albo (bardziej lokalnie) japońskie piwa z Kompanii Piwowarskiej. Co nie zmienia faktu, że to szajs dla ofiar tego twojego "community endorsement".

" Z prądem płyną tylko śmieci", jak głosi mądrość ludowa.

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ano, dlatego doceniam że mamy na forum oświeconych którzy mogą porównać dobrze wycenione buty na dobrej i wytrzymałej piance do śmieciowego żarcia i pokazać normikom jacy są naiwni że lubią popularny model (ha tfu).

Szkoda tylko że ten cały brain power idzie na ironiczne komentarze które wkurzają jakieś 95% użytkowników forum, zamiast na post który ma jakąkolwiek, chociaż minimalną wartość dodaną (np. "nie kupuj EVO SL bo są słabe pod względem XXX, zamiast tego kup model YYY, bo są lepsze w aspektach ZZZ, w podobnym segmencie cenowym" itp itd).
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26

Nieprzeczytany post

Amadeusz pisze: 21 lis 2025, 09:54 Ano, dlatego doceniam że mamy na forum oświeconych którzy mogą porównać dobrze wycenione buty na dobrej i wytrzymałej piance do śmieciowego żarcia i pokazać normikom jacy są naiwni że lubią popularny model (ha tfu).

Szkoda tylko że ten cały brain power idzie na ironiczne komentarze które wkurzają jakieś 95% użytkowników forum, zamiast na post który ma jakąkolwiek, chociaż minimalną wartość dodaną (np. "nie kupuj EVO SL bo są słabe pod względem XXX, zamiast tego kup model YYY, bo są lepsze w aspektach ZZZ, w podobnym segmencie cenowym" itp itd).
Może zwyczajnie, na niektórych forach, biegacze/biegaczki JUŻ nie przeceniają wpływu butów na ich wyniki biegowe.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Olaboga pisze: 21 lis 2025, 11:47 Może zwyczajnie, na niektórych forach, biegacze/biegaczki JUŻ nie przeceniają wpływu butów na ich wyniki biegowe.
Nooo spoko tylko ja nigdzie nie wspomniałem o wynikach biegowych, tym bardziej w kontekście EVO SL które są daily trainerami z odrobiną pazura.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Amadeusz pisze: 21 lis 2025, 09:54 (np. "nie kupuj EVO SL bo są słabe pod względem XXX, zamiast tego kup model YYY, bo są lepsze w aspektach ZZZ, w podobnym segmencie cenowym" itp itd).
Zawsze masz nastawienie niewolnicze, czyli imponuje ci to, co powszechnie oklaskane. A na evo sl wystarczy spojrzeć z góry, żeby mieć je gdzieś. Ale to najpierw musiałoby przyjść do głowy zylionom, a potem tobie. Odwrotnie - nie ma szans.

Ostatnio (w 2024 r.) przyszło to do głowy komuś w firmie inov-8, więc nie pierdzielę własnych farmazonów. A dlaczego w inov-8 było to możliwe? Bo nikt tego nie kupuje w celach modowych.

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 21 lis 2025, 13:26 Zawsze masz nastawienie niewolnicze, czyli imponuje ci to, co powszechnie oklaskane. A na evo sl wystarczy spojrzeć z góry, żeby mieć je gdzieś. Ale to najpierw musiałoby przyjść do głowy zylionom, a potem tobie. Odwrotnie - nie ma szans.

Ostatnio (w 2024 r.) przyszło to do głowy komuś w firmie inov-8, więc nie pierdzielę własnych farmazonów. A dlaczego w inov-8 było to możliwe? Bo nikt tego nie kupuje w celach modowych.
A na evo sl wystarczy spojrzeć z góry, żeby mieć je gdzieś.

Możo, moooże kiedyś dotrze, że jest coś takiego jak osobiste preferencje i niekoniecznie to co lubisz Ty lubi każdy inny. Wiem że trudno przyjąć tak szalony koncept ale nie każdy docenia możliwość rozczapierzenia palców w biegu, ja wręcz WOLĘ "odpowiednią" (nie za małą, nie za dużą) ilość miejsca w toeboxie. Mówię to jako posiadacz 3 modeli Altra. I uwierz mi że nie trzeba biegać w butach z czubkiem jak buty klauna żeby nie mieć odcisków i tracić paznokci, to że but nie jest przestrzenny nie oznacza inherentnie że ściska palce.

Oczywiście wiem że kompletnie zlejesz to co napisałem, fakt że w avatarach masz stopy i z uporem maniaka wrzucasz zdjęcia czubków butów świadczy o tym że mamy tu do czynienia z pewnym poziomem obsesji na tym punkcie.

Zawsze masz nastawienie niewolnicze, czyli imponuje ci to, co powszechnie oklaskane.

https://i.imgur.com/5l4ClGk.png

Kurde, a ja myślałem że imponuje mi to w czym sam nastukałem już trochę kilometrów (bo generalnie jak nie mam z czymś styczności to raczej się nie wypowiadam) i uważam za dobre, szczególnie w kontekście tego jak wypada na tle konkurencji w podobnej cenie. Rozumiem że mógłbym uznać że but jest dobry tylko i wyłącznie jeżeli przeszedłby kompletnie bez echa, w innym wypadku jego popularność z automatu sprawia że nie po prostu może być dobry? Mam w takim przypadku nadzieję że Inov8 nigdy nie wejdzie do prawdziwego mainstreamu i nie będziesz musiał stanąć przed dylematem czy ciągle w nich biegać.

Różnica między nami jest taka, ja wypowiadam się o czymś co sam spróbowałem (i nie narzucam, nie mówię że to najlepszy but na świecie - mówię tylko że uważam że jest dobry i biegacze też tak uważają). Ty natomiast w typowym autorytatywnym tonie wciskasz do gardła opinię na podstawie zdjęcia z internetu, bo z góry wiesz że jest do dupy, no bo przecież popularny, więc lubiany przez owieczki, miliony much nie mogą się mylić etc etc.

Tak mi się wydaje że się nie dogadamy kolego, ale zrobiliśmy dostateczny śmietnik w tym wątku, więc ja spadam. Możesz uznać że wygrałeś dyskusję, nie mam z tym problemu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ