Co szybsze - 10km interwałowy czy ciągle?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
fangss torpeda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43.22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jedno "głupie" pytanie. Czy biegnąc 10km interwałowo 5x1600m+1750m z przerwami szybszego truchtu 50m uzyska się lepszy czas niż biegnąc biegiem ciągłym, biorąc pod uwagę, że się trenuje równo i jedno i drugie, czy ktoś robił coś podobnego i porównywał uzyskane czasy? :niewiem: Bo mam wątpliwości. :niewiem:
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lata temu biegałem dyszki (na zawodach, czyli na czas) interwałowo, bo w trybie ciągłym nie dawałem rady. Teraz już by mi to do głowy nie przyszło.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na chłopski rozum, gdyby bieganie w interwałach było szybsze, to chyba widywalibyśmy Ziutków wygrywających w taki sposób chociażby na okolicznych zawodach?

Przejście w trucht/chód nie jest inheretnie "złe" (promują je między innymi Hal Higdon czy Jeff Galloway) ale nie na takich dystansach, przecież jak ciśniesz bieg w wysokim Z4 i zwolnisz na 15 sekund to praktycznie nic to nie da, tętno wróci na dawne tory po kilkudziesięciu metrach. Dodatkowo dochodzi kwestia straty energii na przyspieszanie, zwalnianie itd.

Moooże jak się jest początkującym i nie potrafi wytrzymać wymaganej intensywności 10K to miałoby sens, ale wydaje mi się że więcej zachodu niż jest to warte.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zmiana tempa kosztuje energetycznie więcej niż bieg równym tempem, które możesz utrzymać.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ