Wpływ biegania na wiek biologiczny

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
marek301
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Andrzej_ pisze: 17 lip 2025, 16:16 Bieganie w starszym wieku to tylko niewielki ruch w stawie biodrowym, tak to wygląda.
Musiałem coś napisać, bo mnie rozśmieszyłeś.
Tak wygląda "świadomość" wśród biegaczy. :hahaha:

Mądrość taka, jak byś "zaszedł w ciążę" w śpiączce! :hahaha:
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Prawda. No ale nad ruchem w stawie biodrowym można popracować. Nawet w wieku 70 lat. A i zobacz jaki ruch w stawie biodrowym maja 20-letni biegacze, truchtający 10km w 60' na koniec zawodów.

Niestety zamiast pracować nad takimi słabościami, mówi sie tylko o truptaniu kilometrów... milionów kilometrów, z krokiem długości 30cm.

Ach... ja, biegacz w wieku przedemerytalnym, musze uważać, żeby sie nie rozbierać przy osobach innej płci, bo zona bardzo zazdrosna. :spoczko:
Awatar użytkownika
fangss torpeda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43.22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Piorunowy pisze: 14 lip 2025, 17:33 (...)
(2) Poprawcie mnie, ale wbrew temu co podaje artykuł, telomerów nie da się "wydłużyć", a co najwyżej można spowolnić tempo ich skracania.
Da się wydłużyć telomery.

5 ważnych faktów mających duży wpływ biegania na zdrowie to:
- wymiana powietrza w płucach, również tego "zastanego", którego w zwykłej aktywności się nie wymienia,
- oczyszczanie organizmu w wyniku ruchu mięśni, u osób mało aktywnych fizycznie to jeden z poważniejszych czynników mających wpływ na gorsze zdrowie,
- często zdrowsza dieta,
- uruchamiany proces autofagii, najbardziej podczas krótkich intensywnych sprintów.
- potrzeba biegania uruchamia w organizmie proces wzmacniania funkcji wielu narządów, w szczególności układu krążenia, mięśni, chrząstek, gęstości kości, powięzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ