Prośba o radę w wyborze zegarka biegowego

trailblazer_nomad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Cześć!

Zależy mi na trenowaniu w określonym tempie ale trudno jest mi cały czas patrzeć na telefon aby monitorować bieżące tempo w aplikacji. Potrzebuję zegarka, w którym można ustawić treningowe tempo oraz który ma notyfikacje (wibracje, pikanie, cokolwiek), które włączają się w momencie gdy albo przekroczę tempo albo biegnę za wolno. Czy istnieje w ogóle coś takiego?

Jędrzej
PKO
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Każdy zegarek sportowy obecnie to ma. Kwestia budżetu.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
trailblazer_nomad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

keiw pisze: 15 paź 2025, 12:20 Każdy zegarek sportowy obecnie to ma. Kwestia budżetu.
Świetna wiadomość! :))) Budżet raczej nie ma dla mnie znaczenia ale nie chcę zapłacić za zegarek, którego funkcji nie będę wykorzystywał czyli nie potrzebuję nie wiadomo jakich gadżetów w tym zegarku. Zależy mi na tym, aby miał wyżej wspomnianą funkcję, miał dobry GPS i żeby można go sparować z zewnętrznym pulsometrem. Żadnych wielkich wymagań co do takiego zegarka nie mam.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

trailblazer_nomad pisze: 15 paź 2025, 13:59
keiw pisze: 15 paź 2025, 12:20 Każdy zegarek sportowy obecnie to ma. Kwestia budżetu.
Świetna wiadomość! :))) Budżet raczej nie ma dla mnie znaczenia ale nie chcę zapłacić za zegarek, którego funkcji nie będę wykorzystywał czyli nie potrzebuję nie wiadomo jakich gadżetów w tym zegarku. Zależy mi na tym, aby miał wyżej wspomnianą funkcję, miał dobry GPS i żeby można go sparować z zewnętrznym pulsometrem. Żadnych wielkich wymagań co do takiego zegarka nie mam.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś ta funkcjonalność były nieużywalna. Owszem była, ale zegarek tak często wyskakiwał poza wyznaczone zakresy że nie dało się na to biegać. Zegarek zbyt często wibrował i przestawało się na niego zwracać uwagę i tylko wku.....
Winna była niedoskonałość GPS-a, dziś może jest trochę lepiej, ale wątpię czy da się na to biegać.
Sytuacja się poprawia wraz z prędkością, czym szybciej biegniemy tym lepiej.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dlatego lepiej ustawić sobie zakres tempa np 4:15-4:25 zakładając, że chcemy biec 4:20.
Nawet taki Forerunner 255 to ma i ma dobry GPS.
Szukaj zegarka najlepiej z wielopasmowym GPS. Teraz już takie mają i tańsze zegarki, bez wodotrysków.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Bzyk
Wyga
Wyga

Skoro budżet nie jest ograniczeniem bierz Garmina 8 PRO. Nigdy nie wiesz, z których funkcji zegarka w danym momencie będziesz chciał korzystać.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Fenix 6 to miał. Nie dało się z tego korzystać. Tu się raczej wiele nie zmieniło, bo tempo chwilowe to głupoty.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nigdy nie biegam na tempo chwilowe i nawet słowem o tym nie wspomniałem.
Mam interwał biec tempem np. 4.30 i mam zawsze pole ze średnim tempem okrążenia.
Zakres do pilnowania ustawiam 4:25-4:35 i działa to bardzo dobrze.
Można dać też 4:20-4:40 i nie widzę w tym problemu.
Na krótkie sprinty w ogóle nie ustawiam zakresu tempa.

Zamiast F8 Pro to może:
https://www.dcrainmaker.com/2025/10/cor ... comes.html

Mój Blog "Luźne wpisy"

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

keiw pisze: 15 paź 2025, 19:05 Dlatego lepiej ustawić sobie zakres tempa np 4:15-4:25 zakładając, że chcemy biec 4:20.
Taaaa, i na każdym zakręcie mamy wyjście poza zakres.
keiw pisze: 15 paź 2025, 22:19 Mam interwał biec tempem np. 4.30 i mam zawsze pole ze średnim tempem okrążenia.
Zakres do pilnowania ustawiam 4:25-4:35 i działa to bardzo dobrze.
Można dać też 4:20-4:40 i nie widzę w tym problemu.
Podejrzewam że ty opisujesz swoje odczucia z użytkowania stryda, a to dużo zmienia.
Ale nawet dla stryda zakres 10 sekund to mało.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

W styczniu tego roku zacząłem program na półmaraton z Garmin Coach, gdzie każdy trening był objęty zakresami (niektóry bardzo szerokimi, np. easy 5:40 - 6:20, niektóre wąskimi, np. interwały 4:15-4:30) i generalnie przez cały 3-miesięczny program przewracałem oczami może z 3 razy (co przy objętości 55-70km tygodniowo wydaje mi się niezłym wynikiem).

Tutaj bieg sprzed 2 dni przez stosunkowo gęsty las, jest gigantyczny progress w kwestii jakości śledzenia tempa chwilowego: https://imgur.com/a/AfL5ACY
To na Enduro 3, btw.

Doskonale widać gdzie było stosunkowo płasko a gdzie wpierniczyłem się w wertepy, nie ma też żadnych dziwnych peaków (Fenix 6 potrafił nieźle szaleć).

Jak dla kogoś trzymanie idealnego tempa to kwestia życia i śmierci to zegarki jeszcze się do tego nie nadają, ale jak ktoś o prostu chce żeby zegarek mu "pipnął" kiedy biegnie za szybko albo za wolno to nie ma żadnego problemu. Jasne, zdarzy się false positive ale kwestia sporadyczna, tym bardziej że żeby zegarek krzyczał trzeba być kilka sekund poza zakresem, a GPS nawet jak zgłupieje to zwykle zdąży się skorygować zanim zegarek zakrzyczy.

OP, jak chcesz coś stosunkowo taniego to bierz Forerunner 255, Forerunner 165 albo Coros Pace 3.

Jak chcesz coś ze średniej półki z mapami to FR955, dowolnego Polara, Suunto Race 2, Coros Pace Pro albo Fenixy / Epixy poprzedniej generacji.

Jak chcesz nosić zegarek 24/7 to możesz się szarpnąć na Fenixa 8 / FR 970, albo topowe opcje innych producentów, bo są nieco ładniejsze.

Ale jak chcesz po prostu łupać treningi i nie potrzebujesz cudów to FR255 będzie super.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Slawcio pisze: 16 paź 2025, 01:51 Taaaa, i na każdym zakręcie mamy wyjście poza zakres.
...
Podejrzewam że ty opisujesz swoje odczucia z użytkowania stryda, a to dużo zmienia.
Ale nawet dla stryda zakres 10 sekund to mało.
Nie mam żadnych takich problemów i ten zakres mi spokojnie wystarcza. Tak robiłem w Polar i robię w Garmin.
Mam Stryd, ale czasami go nie łączę w czujnikach. Poprzez pole IQ Stryd i tak są wszystkie dane, a GPS w F8 działa wyśmienicie.
Na szczęście nikt też tu nie zakłóca sygnału GPS, na wschodzie jest większe z tym ryzyko.

Na pewno trzeba by szerszy zakres ustawić w mocno zmiennym terenie, ale zakładam, że w takim terenie nie biega się akcentu na określone tempo, choć kto wie, różne są potrzeby.

Odbiegamy jednak od tematu.
Może poszukujący kolega zapoda kilka propozycji zegarków, które by go interesowały.
Będzie łatwiej coś doradzić.
Mój Blog "Luźne wpisy"

trailblazer_nomad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Bzyk pisze: 15 paź 2025, 19:41 Skoro budżet nie jest ograniczeniem bierz Garmina 8 PRO. Nigdy nie wiesz, z których funkcji zegarka w danym momencie będziesz chciał korzystać.
Haha nie no, dobra, muszę ustawić limit na cenę, bo ponad 5k za zegarek, to przesada :))))
trailblazer_nomad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

keiw pisze: 16 paź 2025, 09:57
Może poszukujący kolega zapoda kilka propozycji zegarków, które by go interesowały.
Będzie łatwiej coś doradzić.
Ja się kompletnie nie znam na zegarkach, słyszałem tylko o dwóch firmach - Suunto i Garmin i to tyle jeśli chodzi o moją wiedzę na temat zegarków do biegania :)))
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Uważam, że sugerowany tu już Garmin FR255 w zupełności ci wystarczy:
https://www.eazymut.pl/garmin-forerunne ... 41-11.html

https://allegro.pl/oferta/garmin-foreru ... 7641062782

Mój Blog "Luźne wpisy"

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Musisz sobie zadać 3 pytania:
- czy chcesz MIP czy AMOLED (ten pierwszy jest sporo brzydszy, ale generalnie ma lepszą baterię i nigdy się nie wypali),
- czy będziesz go nosił 24/7 czy tylko zakładał na treningi,
- czy mapy są przydatne - np. czy będziesz wybierał się na "biegowe zwiedzanie" (polecam),

Ogólnie to każdy producent zegarków ma swoje plusy i minusy, ale teraz po prostu nie da się kupić ZŁEGO zegarka, każdy ma dobry GPS, przyzwoitą baterię i pierdylion funkcji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ