Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Drwal Biegacz pisze: 15 wrz 2025, 12:54 Unikajmy wrzucania wszystkich do jednego worka!
Drwalu, to nie tak. Dystans do siebie, dystans do narodu, do kraju do polityki a nawet religii, tego nam potrzeba.
Właśnie wytykanie powinno być całościowe, a nie dzielenie na tych lepszych i gorszych, tych z dystansem lub bez.
Taki podział wprowadzają nasi wrogowie... dobra dość polityki.

A Rak przesadził, a i owszem, ale on jest sportowcem a nie dyplomatą.
My w ogóle zatraciliśmy taką ocenę gdzie i z kim rozmawiamy, Pani Kłosińska z rady języka polskiego, ładnie to ujęła, że straciliśmy, a szczególnie młodzi nie rozumieją hierarchiczności i nie potrafią przełączać kodów, albo jakoś tak.
A to wszystko prze takie fora jak bieganie :hahaha: :hahaha: :hahaha:
PKO
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Pawo nie o ocenę mi chodziło, ale oto, że jesteśmy różnorodni, różni, no nie jesteśmy jakimś monolitem. Różnimy się, ale nie oznacza to, że Ci są ok, a Ci be. :spoczko:
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ok. Ale właśnie powinniśmy umieć zauważać, wytknąć i śmiać się z naszych narodowych przywar. Mieliśmy trudną historię, mamy pewne cechy wyssane z mlekiem matki, ale bez przesady, nie jesteśmy narodem wybranym.
Na prawdę taka postawa nie oznacza braku patriotyzmu, ani powielania stereotypów, moim zdaniem wręcz odwrotnie.
Tak jak nie powinno się piętnować ludzi tylko ich złe zachowania, tak samo nie piętnujemy społeczeństwa, tylko niepoprawne zachowania tego społeczeństwa. Oczywiście to moja wizja, można mieć inną, rzecz jasna.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

A propos, tutaj Pączek to doprze ujął "w sporcie oceniamy wyniki, nie ludzi"
Brawo panie Bartku.
https://youtu.be/Adc1OgExJEM?t=2468
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Nie wiedziałem że Van Niekerk biega 200m
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jedna rzecz mnie zastanawia. Ile pobiegłaby Levrone, gdyby nie robiła klasycznego treningu siłowego i czy zeszłaby poniżej 47 sekund. Ta dziewczyna to biomechaniczna petarda. Kobiecy odpowiednik Van Niekerka z 2017. Czekałem na jej start w MŚ i w zasadzie tylko na to (no może jeszcze na skok Duplantisa, ale jego mam już powoli przesyt). Szkoda, że kamera łapie slowmo od bioder w górę, bo nie można z tego za dużo wyciągnąć, ale tam jest zerowy drop, zerowy shift i tylko szarpnięcie tył-przód. Czysta lokomocja miednicy, czyli coś co jest niezwykle rzadkie u kobiet.

Pytanie, czy można to poprawić? Według mnie raczej nie, bo to jest zagadnienie o level wyżej. Ewentualna poprawa w jej przypadku, to nie polepszenie dynamicznej stabilizacji lecz już tylko wzmacnianie ładowania i rozładowania tkanek, co w efekcie powinno dać większe HO w krótszym czasie (niższe BR). Wydaje mi się, że lepszym odniesieniem biomechanicznym byliby dla niej faceci na 800m, ponieważ oni bardziej muszą już korzystać z elastyczności tkankowej i tych wszystkich procesów "niemięśniowych". No ale to są jak na razie tylko spekulacje, bo nikt tego nie mierzy.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Wszystkie za nią, wyglądały na silniejsze, łącznie z Bukowiecką.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brakuje mi dobrego slowmo. To są tak nieuchwytne rzeczy, że szkoda każdej niewykorzystanej okazji, żeby ją dokładnie nagrać. Na prostej, z boku z przodu, z tyłu. Porównanie z Bukowiecką od razu wyjaśniłoby o co chodzi z tą dynamiczną stabilizacją miednicy. Japońce pewnie mają coś na własny użytek, ale się nie podzielą.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Właśnie to jest chyba coś nieuchwytnego. Kiedyś gadaliśmy i powiedziałem, że to jedyna płotkarka której nie przeszkadzają płotki. Tak se myślę, że to jest naprawdę ładne bieganie.
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W przepisach Biegów przez Płotki nie ma zakazu przewrócenia płotka przed sobą? Przecież zawodnicy biegali by bez przechodzenia nad płotkami, taranowali by je.
Dziwna historia.

Poza tym Rai Benjamin mówi, że po kwalifikacjach pierwszy raz doświadczył takiego zatrucia laktatem:) Dziwne słowa, dziwnie brzmią na tle naszego podwórka.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2025, 22:16 przez Olaboga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Raczej się to nie opłaca, strata energii, pędu, popędu czy cholera wie czego, ale strata. Lepiej prześlizgnąć się nad płotkiem.
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Olaboga pisze: 19 wrz 2025, 22:04 W przepisach Biegów przez Płotki nie ma zakazu przewrócenia płotka przed sobą? Przecież zawodnicy biegali by bez przechodzenia nad płotkami, taranowali by je.
Dziwna historia.

Poza tym Rai Benjamin mówi, że po kwalifikacjach pierwszy raz doświadczył takiego zatrucia laktatem:) Dziwne słowa, dziwnie brzmią na tle naszego podwórka.

"Chociaż strącanie przeszkód jest dozwolone i nie skutkuje karami, zawodnik zostanie zdyskwalifikowany, jeżeli celowo strąci przeszkodę rękami lub ciałem albo w sposób, który wpłynie na innego biegacza."
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Kosmiczne 800m Trzech pierwszych poniżej 1:42 :bum:
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26

Nieprzeczytany post

Kolejny dzień, kolejne wyzwania dla polskiej ekipy. Dziś jednemu ze sprinterów tartan uciekł spod nóg. Szacun.
Fakt, to ja już wolę opowieści o kremiku do opalania.

Pozdro:)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poziom na 800m bardzo się wyrównał i może się wydawać, że skoczył w górę, ale przypomnę, że w 20 wieku Seb Coe biegał też 1:41. Z półtorakiem jest podobnie. Ja stawiam niezmiennie na przeciążenie, które nie pozwala na dalszy rozwój pomimo nowych technologii. Szkoda, że Kipketer nie załapał się na te technologie, bo w mojej ocenie, to właśnie on skorzystałby z nich najbardziej i z jego naturalnym ruchem mielibyśmy sub 1:40. Potrzebne jest nowe podejście do biomechaniki i gruntowne pomiary, żeby zawodnicy mieli realną możliwość śledzenia zmian swoich parametrów w wyniku stosowania treningu siłowego i motorycznego. Być może zacznie to się bardziej spinać, bo metody treningowe będą bardziej weryfikowalne. Może też dzięki temu da się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego nasi 800-metrowcy nie potrafią dziś łamać nawet 1:44.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ