Przywodziciele

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
marek301
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

rafi22 pisze: 16 paź 2024, 10:26 Byłem u fizjoterapeuty w zakresie moich bóli (przywodzicieli). Wymasował te fragmenty, ale jakie były przyczyny bólu, nie wiadomo.
Tak więc nie wiem nadal na czym stoję. Ostatnio musiałem smarować maściami przecibólowymi aby normalnie funkcjonować.
Lepiej było pójść do Lekarza,
który by zlecił specjalistyczną diagnostykę,
zamiast jakieś "masowania", które mi się źle kojarzą. :bum:
(alt-medycyną)
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

A najprędzej to by przepisał coś ze sponsorowanej listy.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
rafi22
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54,5min
Życiówka w maratonie: brak

marek301 pisze: 17 paź 2024, 16:21
rafi22 pisze: 16 paź 2024, 10:26 Byłem u fizjoterapeuty w zakresie moich bóli (przywodzicieli). Wymasował te fragmenty, ale jakie były przyczyny bólu, nie wiadomo.
Tak więc nie wiem nadal na czym stoję. Ostatnio musiałem smarować maściami przecibólowymi aby normalnie funkcjonować.
Lepiej było pójść do Lekarza,
który by zlecił specjalistyczną diagnostykę,
zamiast jakieś "masowania", które mi się źle kojarzą. :bum:
(alt-medycyną)
Niestety temat z bólem przywodzicieli wrócił. Obecnie pracuje w Bydgoszczy, czy ktoś może z tego miasta doradzić mi dobrego lekarza czy fizjoterapeutę do tego problemu?
rafi22
Dyskutant
Dyskutant

Podzielę się swoimi doświadczeniami. Nie udało mi się pójść do fizjoterapeuty, ale zacząłem sam szukać przyczyn bólu przywodzicieli. Po przeczytaniu wielu wiadomości w necie stwierdziłem, że może mam problem pronację stopy.
Ponieważ mam buty neutralne Brooks (ghost i glycerin) dokupiłem ostatnio wkładki ortopedyczne FootWave sport. Po jednym biegu 10km (czas 1h) mogę stwierdzić że:
- podczas biegu nie wystąpiły żadne bóle przywodzicieli, chodź na drugi dzień trochę czuje
- za to trochę lewe kolano mnie bolało (na drugi dzień już nic)
Więc ogólnie jest zdecydowanie lepiej. Czy to tylko chwilowe nie wiem (na razie jeden bieg).
Zastanawiam się co by było, jeżeli miałbym buty od razu kupione dla pronatorów (a nie neutralne z wkładką).
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

W takim bucie jak Ghost czy Glycerin (czy kazdy adik czy najek) nieprawidlowo pracuja palce, bo zwyczajnie nie ma dla nich wystrczajaco duzo miejsca. Ta 'patologia' w palcach moze skutkowac problemami wyzej. Oczywiscie, gdy wszystkie buty mamy tego (modnego) typu, to trudno nam zaakceptowac fakt, ze codziennie tak uposledzamy prace stopy.

rafi22
Dyskutant
Dyskutant

To jakie buty proponujesz dla nie w takim razie? Już kiedyś zastanawiałem się czy nie kupić jakiegoś modelu Asics. Zastanawiałem się nad GEL-KAYANO 32
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Takie, w których duzy palec nie jest zaginany do srodka, a reszta palcow nie jest spychana na tego duzego. Marka jest nieistotna, liczy sie wylacznie konstrukcja buta. Raczej nie bedzie to nic powszechnie reklamowanego i (dlatego) znanego.

Obrazek

Jak widac, Kayano 32 to raczej klasyka tradycji uciskowej. Chocia ostatnio Asics krzywi palucha coraz mniej. Ich stare modele byly niemal jak trojkat rownoramienny, a teraz w strone trojkata prostokatnego zmierzaja. Dobre i to.

Ten sklep ma kategorie 'pasujace do stopy':

https://www.northernrunner.com/shoes-c1 ... -box-c1395

Awatar użytkownika
przemekEm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Omg, spięte palce totalnym powodem dla każdej boleści. Kolego weuek, nie idź tą drogą.

Lubię Altry, ale to nie znaczy, że będę je polecał jako lekarstwo na wszelkie biegowe dolegliwości. Jak fizjoterapeuta tylko rozmasował i puścił wolno, to znaczy, że niezbyt ogarnięty, albo podszedł do tematu na odpierdol. Nie ortopeda, bo on jest od krojenia i leczenia dolegliwości, których już się nie da naprawić, a właśnie fizjoterapeuta powinien zdiagnozować, w czym problem.

Znajdź fizjoterapeutę sportowego. W Bydgoszczy na bank jakiś jest, Zawisza ma rozwiniętą sekcję lekkoatletyczną, więc muszą mieć kogoś ogarniętego. Niech sprawdzi czy nie masz gdzieś braków, nie jesteś pospinany, coś trzeba wzmocnić. Wkładki czy buty, to jakiś detal, mało istotny w całości ruchu.
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

przemekEm pisze: 21 sie 2025, 13:46

Znajdź fizjoterapeutę sportowego. W Bydgoszczy na bank jakiś jest, Zawisza ma rozwiniętą sekcję lekkoatletyczną, więc muszą mieć kogoś ogarniętego. Niech sprawdzi czy nie masz gdzieś braków, nie jesteś pospinany, coś trzeba wzmocnić. Wkładki czy buty, to jakiś detal, mało istotny w całości ruchu.
żeby to jeden :P w samym budynku klubu z dwóch dobrych przyjmuje
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

przemekEm pisze: 21 sie 2025, 13:46 Omg, spięte palce totalnym powodem dla każdej boleści. Kolego weuek, nie idź tą drogą.
Dlaczego nie? Gleboko zakorzenione absurdy trzeba chociaz probowac eliminowac.

Piorunowy
Dyskutant
Dyskutant

Nie znam się, ale się wypowiem. :hejhej: Skoro ból występuje w górnych partiach nóg, w zgodzie z zasadą parsymonii przyczyny należy szukać w górnych partiach, a nie w stopach. :lalala:
Najprawdopodobniej przyczyna bólu tkwi w układzie miednicy/krzywiźnie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym, czyli w postawie ciała. Jeśli miednica jest wychylona za daleko do tyłu, przywodziciele pracują w nienaturalnym zakresie: zbyt szerokim, tj. przy nadmiernym naciągnięciu. Rozwiązanie: trzeba poprawić pozycję miednicy wypinając tyłek do przodu.
Moja hipoteza jest nie tylko bardziej parsymoniczna od szukania przyczyn w stopie (a zwłaszcza w ściskaniu palców stopy butem), ale też łatwa do przetestowania poprzez pilnowanie właściwej postawy: należy tyłek wypiąć do przodu.
Mi prawidłowy układ miednicy/krzywiznę kręgosłupa najłatwiej było ćwiczyć na podbiegach, gdyż jedynie z właściwym układem miednicy mogę podbiegi komfortowo wykonywać. Znajdźcie sobie kilkusetmetrowy odcinek pod górę, nachylenie może być ok. 3-6% i wypnijcie tyłek do przodu. Nogi będą przy tym automatycznie lądować z tyłu i pchać ciało pod górę.
rafi22
Dyskutant
Dyskutant

gokish pisze: 21 sie 2025, 15:53
przemekEm pisze: 21 sie 2025, 13:46

żeby to jeden :P w samym budynku klubu z dwóch dobrych przyjmuje
A mógłbyś mi konkretnie napisać, który to jest ten dobry (jakiś kontakt)? Ja pracuje tylko w Bydgoszczy w tygodniu, jestem w delegacji (na weekend wracam do domu).
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Na zawiszy medycynadlasportu. Jak druga część miasta athleticomed (do Marcina Świerczyńskiego bym polecił ;P)

Zależy ktora część miasta interesuje rzuć na priv to podrzucę jeszcze innych
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Piorunowy pisze: 22 sie 2025, 08:16 Nie znam się, ale się wypowiem. :hejhej: Skoro ból występuje w górnych partiach nóg, w zgodzie z zasadą parsymonii przyczyny należy szukać w górnych partiach, a nie w stopach. :lalala:
6 lat temu byłem u fizjoterapeutki (3 razy), bo bolało mnie kolano. Niezgodnie z powyższą logiką, popracowała nad moim ramieniem, i tak naprawiła to kolano. Skutecznie, bo od tego czasu ból nie powrócił. a objętość zwiększyłem jakoś pięciokrotnie.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ