Abonament telewizyjny

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tu się z Pawlem zgadzam.
Jak wchodzę do budynku gdzie jest poczta to myśle za każdym razem że się pomyliłam i trafiłam na bazarek, do jakiegoś tandetnego osiedlowego sklepiku. Czego tam nie ma? Chyba tylko wódeczki, piwa i benzyny. A teraz jeszcze czytam w prasie o pomyśle żeby listonoszom dorzucać do torby z listami coś jeszcze do sprzedania i nie mają to być znaczki, ani koperty.
Zaznaczam że poczta na której zmuszona jestem odbierać polecone i paczki ma czynne zawsze tylko jedno okienko i wieczną kolejkę.
Moja walka z dyrekcją poczty w moim miescie trwa dość długo i na razie nic ne dała, ale się nie poddam. Dostałam taki list drobnym maczkiem napisany na papierze formatu A4 czego to nie poprawią i nadal jest tak samo czyli wieczne kolejki.
Chciałabym żeby poczta zajęła się dostarczaniem listów i paczek, szybkim  i pewnym, żeby przesyłki nie ginęły i nie były droższe niż gdzie indziej w UE, bo już nie tylko wyrównaliśmy ceny, ale je przeskoczyliśmy.
PKO
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poczta Polska
priorytet do Anglii - 10 dni
Royal Mail -do Polski na 3 dzień
Miałem przyjemność kontaktu z działem marketingu i sprzedaży PP.
Można tam sprzedawać wszystko,kwestia ile się posmaruje na tzw. fakturę marketingową,czyli polska norma.
W telewizji publicznej urzekające są rauty na żywo,czy to noworoczne,czy wakacyjne tzw. z molo albo Mazur.
Tu jest odpowiedz o misji TV.
Bawić się,dobrze się bawić prosze Państwa za abnonentów kaskę.
I ciągle te same twarze na wizji. Jedna wielka mafia artystyczno medialna plus zważona śmietanka polityczna.
Za taki syf mamy płacić. Właściwie to nie za to co oglądamy,tylko że mamy odbiornik,bo oglądać nam nikt nie każe.
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PAwel ale kanał tematyczny typu TVN24 czy inne to troche inna grupa i wydawało mi się ze konsekwentnie wszyscy tu nie o tych stacjach mówimy.
Jeszcze jedno spostrzeżenie: co rusz ktoś wypomina, ze w TVP są jakieś straszne programy których on nie chce ogladać i dlatego nie będzie płacić. No ale nie ma tak by komukolwiek odpowiadały wszystkie programy w jakiejś stacji. Pytanie powinno byc chyba: Czy jest w TVP coś co chcę oglądać?
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
stonoga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przepis o abonamencie RTV jest awykonalny ze względów technicznych.  Slucham w pracy radia (takze publicznego) przez internet a w drodze do pracy przez telefon komorkowy. Zakladajac że nie mam radia stacjonarnego w domu czy powinienem placic abonament. Mam w pomu telewizor ale nie mam anteny, bo telewizor jest monitorem dla mojego DVD. Mam za to karte telewizyjna w moim komputerku. Konieczność płacenia abonamentu z powodu posiadania telewizora jest równie logiczna jak konieczność płacenia zryczałtowanej opłaty za prąd z powodu posiadania lodówki.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
galaxy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gdzieś czytałem, że ściągalność abonamentu jest zbliżona od wielu już lat. Ciekawe czy na przykład w latach osiemdziesiątych nasi nieco starsi forumowicze płacili. Wtedy była tylko TVP 1 i TVP 2, kablówek nie było, konkurencji żadnej też, więc jak ktoś miał telewizor, to chyba ogladał TVP. Jeśli mniej więcej taki sam odsetek płacił, to naprawdę widać by było, że płacą ci co uważają to za stosowne, a nie płacą ci co nie chcą, dokładając do tego własną ideologię uzasadniającą swoje postępowanie.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poza krytyką samej idei dotacji to TVP i PR, moja krytyka dotyczy też kuriozalenego moim zdaniem systemu zbierania dotacji (abonament za posiadanie odbiornika). Ale moi mili zwolennicy dotowania, czy wam ten system zbierania kasy na TVP i PR się podoba? Może skomentowalibyście propozycję - per analogia - abonamentu za posiadanie pieca węglowego na utrzymanie górnictwa węgla kamiennego. Dlaczego to z Budżetu idzie?
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej.
Spotykamy się tutaj, Ludzie wielkich różnic - kulturowych, wiekowych i kto wie jeszcze jakich - połączeni pasją biegania i chęcią dyskusji. No to czas na głos Ralphiego.
Wychowany jestem w realiach kapitalizmu i żyję według jego zasad. Obce jest mi poczucie, że coś mi się należy, że Państwo powinno zapewnić... Prawda jest jedna: jeżeli sam się o coś nie zatroszczę, to nikt mi tego nie zapewni !  Jednocześnie, ponieważ wszystko wypracowuję własnym wysiłkiem, jest to dla mnie cenne i sam będę decydował co z tym zrobić.
TVP to nic innego jak stacja telewizyjna. Telewizja ta chce, żebym płacił za ich oglądanie.
Abym uważał to za rozsądne żądanie, muszę chcieć ich oglądać. A ja nie chcę! I co? Mam odbiornik TV, ale nie mam ustawionej TVP, a jedynie kanały komercyjne. Dlaczego mam płacić haracz? To u nas dość powszechne, ale o ile mogę zrozumieć obowiązek ZUS (z uwagi na umowę pokoleniową), o tyle abonament RTV jest dla mnie po prostu gwałtem i kradzieżą, a na pewno jego próbą.
A teraz inna opcja: Płacę miesięczny abonament za kablówkę i w jej ofercie jest TVP. Zawieram umowę, płacę i otrzymuję. Dlaczego mam płacić jeszcze raz? Jeżeli TVP chce zarabiać na abonencie, niech zakoduje sygnał. Był już tu taki postulat w temacie :)
A misja? Ambitne projekty? Proszę bardzo, tylko dlaczego za moją kasę? Jeżeli ktoś ma pomysł i chce go realizować, niech go realizuje na zasadach aktualnie oowiązujących czyli kapitalistycznych. Ostatecznie są wielkie projekty, które nie ściągają haraczu na swoją realizację, a na przykład same zarabiają, albo proszą o sponsoring.
Tu chodzi o wolność, wolność dysponowania swoim mienien, na początek. Jej trzeba bronić!
A tak właściwie czy to się nie nadaje do jakiejś komisji konstytucyjnej czy innej Hagi?
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I jeszcze jedno, odnośnie przestrzegania prawa....
To jest właśnie najgorsze, że ta gangsterka odchodzi właśnie w majestacie prawa!
Odbiornik TV jest zdobyczą cywilizacji, do której mamy prawo. Zwykłym aktem bezprawia jest wymaganie stałej opłaty za korzystanie zeń.
A może jeszcze wprowadzą abonament czytelniczy (za posiadanie w domu książek), albo dywanowy, stołowy czy też obuwniczy....
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyobraźmy sobie dużą firmę handlową,z powiedzmy 200 samochodami służbowymi,w każdym radioodtwarzacz samochodowy.
To wszystko razy 4PLN z hakiem na miech. Nieżle kombinują.
Biznes is biznes.
Wszystko w świetle prawa,zgodnie z ustawą.
O dziwo ustwą,która pewnie najpierw miała akty wykonawcze. To chyba ewenement w skali naszego ustawodastwa.
Podobno nawet za radio w telefonie trzeba będzie płacić.I telewizor w zegarku,jeśli ktoś posiada.
Faktycznie to sie nadaje do Hagi.
Ja jednak posłużę się dwoma dobermanami na moim podwórku:)
krzysiekk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:49
Życiówka w maratonie: 2:59:44

Nieprzeczytany post

A jak to jest w innych krajach (szczególnie kapitalistycznych)? Jest abonament na telewizję pańswową czy nie ma?
[url=http://www.biegajznami.pl/GT]forum Grupy Trójmiasto[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Strona GT[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=21]GT Challenge 2007[/url]
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pewnie, że idea płacenia za posiadanie odbiornika nie jest idealna ale myślę, ze osoby które posiadają telewizor ale nigdy nie oglądaja programów TVP jest znikoma. Podobnie mozna powiedzieć, ze podatek drogowy wliczony w cenę benzyny jest błędny bo ktos kupuje np benzynę do piecyka, albo zeby umyc rower. Jest to margines i to normalne, ze istnienie państwa powoduje... tu ukłon w strone Proto... urawniłowkę. Jest idea funkcjonowania bez państwa ale ja jej nie popieram bo według mnie jest utopią.
Więc jeśli ma być jakaś forma abonamentu za TVP to obecna jako tako odpowiada. Choć nie da się ukryć że pochodzi z czasów jednej telewizji i wtedy była na pewno lepiej dopasowana do realiów. Myślę, że np w obecnych warunkach powinno być tak iż jeśli się posiada kablówkę to nie płaci się poza opłatą za kablówkę abonamentu. A moze cześć opłaty abonamentowej, jeśli w pakiecie jest TVP, mogłabybyć przekazywana do budżetu? Kabłówka powinna oferować wtedy zestawy z TVP i bez.
A Montano, nie rozpętuj tragicznych wizji bo płacisz z grubsza biorąc jeden abonament za dowolną ilość posiadanych telewizorów i odbiorników radiowych. Jest to mniej więcej powiązane z adresem.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pit,nie rozpętuje tragicznych wizji. One już są rozpętane..

Podmioty wskazane w ust. 2 i 3 ponoszą opłaty abonamentowe za każdy odbiornik radiofoniczny i odbiornik telewizyjny, w tym również za odbiorniki używane w pojazdach będących w ich posiadaniu.

idąc dalej do pkt.2 i 3
2.Domniemywa się, że osoba prawna lub jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej, która jest posiadaczem odbiornika radiofonicznego lub telewizyjnego w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.
3.  Przepis ust. 2 stosuje się również do osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą w lokalach nie wchodzących w skład gospodarstwa domowego.

Mało tego. Wystarczy posiadać w firmie samochód z radiem,nie będąc jego właścicielem ( np. samochód jest w leasingu )

ps. Już widzę jaj firma Gola Gola każe wymontowywać radia z samochodów służbowych.:)

(Edited by Montano Corridore at 10:43 am on Aug. 5, 2004)

(Edited by Montano Corridore at 10:46 am on Aug. 5, 2004)
Awatar użytkownika
gregoz68
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chcę się mieszać do tej dyskusji ale jak przed moim progiem pojawi się jakiś "jegomość" to przyłożę mu butem treningowym z tzw. "odorowym kilometrażem" i to będzie koniec jego pracy!
Pozdrawiam
gregoz
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from Pit on 9:58 am on Aug. 5, 2004
Więc jeśli ma być jakaś forma abonamentu za TVP to obecna jako tako odpowiada.
Taak? Moim zdaniem to najgorsza forma, jaka może być. Odpowiadać będzie abonament za odkodowanie sygnału. Tak postępują praworządne cywilizowane stacje telewizyjne w XXI wieku.
Hej, a jeśli wprowadzą abonament biegowy.... ?? Pobierany na przykład za posiadanie butów biegowych? Albo nie, bo to będzie mało niesprawiedliwe. Niech go pobierają za posiadanie dresów!!! Jakie będą wpływy do budżetu!!!
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pit, chciałoby sie powiedzieć: "Faszyzm w Polsce nie przejdzie", ale niestety przechodzi, przechodzi.

Nie wiem, które telewizje na świecie są dotowane, a które nie. Nota bene. BBC jest dotowane, a jej misja siania kultury, oswiaty i tolerancji za pieniądze podatników jest tak skuteczna, że w Irlandii jak się nienawidzilitak się nienawidzą, choć pozytywiści od misji TV publicznej chcieliby żeby od telewizji byli łagodni jak baranki, kulturalni itd. itp.

Carnegie Hall i parę innych instytucji należących do dziedzictwa kulturalnego ludzkości jest prywatnych i nie dotowanych. Nie skłania cię to Pit do zastanowienia?

Ty uważasz, że ponieważ lubisz poogladać teatr telewizji, to 10 parę milionów Polaków powinno się na twoje hobby złożyć, a jak nie chcą to zgadzasz się, żeby jakiś listonosz w asyście policji łomem wyważał drzwi do mieszkań ludzi, którzy nie chcą otworzyć i sprawdzał czy nie mają telewizora. Gratuluję.
ENTRE.PL Team
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ