Abonament telewizyjny
- Pit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
proto, nie pisałem nic o tych co to wcale nie ogladają TVP. A Ty tak naprawdę i całkowicie nie ogladasz TVP??? Nie odpowiadaj na forum tylko sam sobie.
A jeszcze zobacz własne argumenty za niepłaceniem, szczególnie polecam ten, ze publiczne to są tylko domy, i również sam sobie powiedz, ze nie są nieco naciagane.
No i zeby nie było wątpliwości i żeby jak zwykle ktoś nie twierdził co powiedziałem to wcale nie uważam, że TVP jest super i najlepsza. Wkurza mnie często i zarzutów można mieć mnóstwo ale też ja tam właśnie w TVP znajduje wiecej rzeczy które chcę zobaczyć niż w TVN czy Polsacie.
A jeszcze zobacz własne argumenty za niepłaceniem, szczególnie polecam ten, ze publiczne to są tylko domy, i również sam sobie powiedz, ze nie są nieco naciagane.
No i zeby nie było wątpliwości i żeby jak zwykle ktoś nie twierdził co powiedziałem to wcale nie uważam, że TVP jest super i najlepsza. Wkurza mnie często i zarzutów można mieć mnóstwo ale też ja tam właśnie w TVP znajduje wiecej rzeczy które chcę zobaczyć niż w TVN czy Polsacie.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
- PiotrP
- Zaprawiony W Bojach
jak TV publiczna i abonament to bez reklam i kolesi na posadkach, wtedy ludzie beda palacic,
ja obecnie to moge placic abonament tylko dla PR program III, national geographic lub discovery chanel
ja obecnie to moge placic abonament tylko dla PR program III, national geographic lub discovery chanel
Piotr
-
- Wyga
Ależ wcale nie będą płacić. Jeśli nie będzie systemu kontroli, to płacić będą ci są dotąd płacili. A gadanie o konieczności braku reklam jest tylko wygodną wymówką dla niepłacących.
- Pit
- Zaprawiony W Bojach
Hi hi posłuchajcie Leppera czy innych świrów i porównajcie ich sposób argumentowania z argumentami typu "reżimowa telewizja" "kolesie na posadkach" "szukanie winnych"
Bez obrazy ale jak na to spojrzec tak calkiem z boku to niekiedy wyglada to bardzo podobnie. I podobnie chwytliwe bo kto by nie chciał nie płacić.
Bez obrazy ale jak na to spojrzec tak calkiem z boku to niekiedy wyglada to bardzo podobnie. I podobnie chwytliwe bo kto by nie chciał nie płacić.
biec goniąc marzenia
-
- Zaprawiony W Bojach
Pit, jesli nasze argumenty sa lepperowskie , to Twoje
conajmniej marksistowskie
, bo urawnilowke na rynku telewizji proponujesz ..
Jesli Ty chcesz placic te 15 pln miesiecznie na TVP , to
nie ma problemu , przeciez nikt Cie nie zmusza do
nieplacenia . Ja akurat place 4 razy wiecej na telewizje
prywatna , i daj mi wolny wybor , bo tylko o to chodzi . A jesli tak podstawowych zasad ekonomi
i wolnego rynku nie rozumiesz , to szkoda dalszej polemiki ...
conajmniej marksistowskie

Jesli Ty chcesz placic te 15 pln miesiecznie na TVP , to
nie ma problemu , przeciez nikt Cie nie zmusza do
nieplacenia . Ja akurat place 4 razy wiecej na telewizje
prywatna , i daj mi wolny wybor , bo tylko o to chodzi . A jesli tak podstawowych zasad ekonomi
i wolnego rynku nie rozumiesz , to szkoda dalszej polemiki ...
[i]swim - bike - run [/i]
- Pit
- Zaprawiony W Bojach
A ja coś o ekonomii mówiłem? 
A słowo urawniłowka rozumiesz?
Ale w jednym się zgadzam całkowicie: szkoda dalej to ciągnąć:ble:

A słowo urawniłowka rozumiesz?
Ale w jednym się zgadzam całkowicie: szkoda dalej to ciągnąć:ble:
biec goniąc marzenia
-
- Zaprawiony W Bojach
OK, niektórzy z nas mówia płacić, inni nie płacić.
Załóżmy an chwilę, że dotacje do TVP są potrzebne.
Ale to nie jedyna dziedzina, która - załóżmy - wymaga dotacji. Na przykład górnictwo i rolnictwo - załóżmy - wymaga dotacji. To dlaczego nie ma np. abonamentu za posiadanie pieca na wegiel, kaloryfera, kurka z gorącą wodą, albo abonamentu za posiadanie noży i widelców, albo garnków, które do obrabiania płodów rolnych służą. Absurd? Przecież w analogiczny sposób dotuje się TVP.
Nasi politycy zamiast radykalnie zmienić system dotacji do TVP i PR w formie dotacji z Budżetu (zakładając, że dotacje w ogóle są uzasadnione) myślą o jakichś kuriozalnych metodach kontroli opłacania abonamentu proponujac nadawanie uprawnień policji i prokuratury ludziom, którzy roznoszą listy i paczki. To nie jest racjonalna metoda rozwiązania problemu dotacji do TVP.
Załóżmy an chwilę, że dotacje do TVP są potrzebne.
Ale to nie jedyna dziedzina, która - załóżmy - wymaga dotacji. Na przykład górnictwo i rolnictwo - załóżmy - wymaga dotacji. To dlaczego nie ma np. abonamentu za posiadanie pieca na wegiel, kaloryfera, kurka z gorącą wodą, albo abonamentu za posiadanie noży i widelców, albo garnków, które do obrabiania płodów rolnych służą. Absurd? Przecież w analogiczny sposób dotuje się TVP.
Nasi politycy zamiast radykalnie zmienić system dotacji do TVP i PR w formie dotacji z Budżetu (zakładając, że dotacje w ogóle są uzasadnione) myślą o jakichś kuriozalnych metodach kontroli opłacania abonamentu proponujac nadawanie uprawnień policji i prokuratury ludziom, którzy roznoszą listy i paczki. To nie jest racjonalna metoda rozwiązania problemu dotacji do TVP.
ENTRE.PL Team
-
- Wyga
Zasadnicze jest pytanie: dlaczego jedni płacą, a drudzy nie? Odpowiedź jest prosta: płacą ci, dla których prawo jest prawem. Nie muszą całkiem się z tym zgadzać, ale jeśli tak stanowią przepisy, to sie do tego stosują. To jest zasada elementarnej uczciwości, której stosowania w przypadku abonamentu na razie nikt nie sprawdzi, ale wystarczy wewnętrzne przekonanie o niestosowności łamania przepisów, aby się do nich stosować. Podobnie było kiedyś przy PIT-ach, gdy kilka lat temu nagle namnożyło się nam darowizn, bo mozna je było odliczyć od podatku. To było wielkie oszustwo, a argumenty, że "wszyscy tak robią" są śmieszne. Otóż nie wszyscy, bo po prostu niektórzy są uczciwi.
-
- Zaprawiony W Bojach
Galaxy : lepiej nie zaczynaj dyskusji o stosowaniu prawa i legalizmowi w kazdej dziedzinie . Idac dalej , mozna powiedziec, ze ZOMO strzelajac do gornikow bylo "uczciwe" i dzialala tutaj zasada "elementarnej" uczciwosci - bo przeciez gornicy lamali polskie prawo
- a zomowcy stali na strazy tegoz .
Kolejny absurd ?
Kolejny absurd ?

-
- Zaprawiony W Bojach
Powiedzmy,że zmuszą ludzi do płacenia abonamentu. Wcześniej czy póżniej to nastąpi. Wiemy wszyscy jak uzbrojona ma byc policja skarbowa 
Co dalej ?
Jak będzie wygladała telewizja publiczna?
Już widzę te podwyżki abonamentu co kwartał,z konieczności wypłacania premii itp,itd.
Pogorszenie programu,zwiekszenie ilości reklam,brak wpływu widza na ramówkę.
Jestem za płaceniem abonamentu na telewizję publiczną,ale takowej nie ma.
Skoro TVP jest komercyjna a jest,to czemu nie zakoduje sygnału i nie wprowadzi dekoderów.
Przecież mamy demokrację a nie totalitaryzm.
A może się mylę???

Co dalej ?
Jak będzie wygladała telewizja publiczna?
Już widzę te podwyżki abonamentu co kwartał,z konieczności wypłacania premii itp,itd.
Pogorszenie programu,zwiekszenie ilości reklam,brak wpływu widza na ramówkę.
Jestem za płaceniem abonamentu na telewizję publiczną,ale takowej nie ma.
Skoro TVP jest komercyjna a jest,to czemu nie zakoduje sygnału i nie wprowadzi dekoderów.
Przecież mamy demokrację a nie totalitaryzm.
A może się mylę???
-
- Zaprawiony W Bojach
W tym sek , ze w tej dziedzinie funduje sie nam wlasnie totalitaryzm - ktorego niektorzy nie zauwazaja .
Albo placisz abonament i mozesz ogladac publiczna
TVP , zreszta kazda inna platna rowniez , albo wyrzucasz odbiornik przez okno - i udowadniasz , ze
nie masz TV w domu wcale ... ot , urawnilowka
Albo placisz abonament i mozesz ogladac publiczna
TVP , zreszta kazda inna platna rowniez , albo wyrzucasz odbiornik przez okno - i udowadniasz , ze
nie masz TV w domu wcale ... ot , urawnilowka

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:49
- Życiówka w maratonie: 2:59:44
CześćQuote: from proto on 11:08 am on Aug. 3, 2004
Galaxy : lepiej nie zaczynaj dyskusji o stosowaniu prawa i legalizmowi w kazdej dziedzinie . Idac dalej , mozna powiedziec, ze ZOMO strzelajac do gornikow bylo "uczciwe" i dzialala tutaj zasada "elementarnej" uczciwosci - bo przeciez gornicy lamali polskie prawo
Kolejny absurd ?![]()
Według mnie argument chybiony. Przecież widać jak na dłoni, że Galaxy chodziło o elementarną uczciwość a nie o ślepe przesterzeganie litery prawa. Jeżeli prawo jest złe to należy się mu przeciwstawić albo zmienić. Przypomina mi się "Oddaj cesarzowi to co należy do cesarza" (chociażby to było według nas niesprawiedliwe). Inną alternatywą jest "kill your TV".

Dla jasności, też wolałbym żeby nie było abonamentu albo jeżeli ma być, podniesienia poziomu programów TVP.
[url=http://www.biegajznami.pl/GT]forum Grupy Trójmiasto[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Strona GT[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=21]GT Challenge 2007[/url]
- Pit
- Zaprawiony W Bojach
OK, psioczymy wszyscy na Misję TVP. Biorę więc aktualny program telewizyjny i tak sobie na szybko przegladam.
Mielismy 60 rocznice Powstania Warszawskiego ale zaistniała raczej wTVP a nie w polsacie czy TVN. Programy codzinnie od piątku, koncerty, reportaże, wspomnienia.
31lipca-Festiwal Kultury kresowej Mrągowo2004
31 lipca WOT-memoriał Wagnera
2 sierpnia Teatr TV i super spektakl TUTAM powtórka ale jaka smakowita.
wot-Diabłydiabły Kedzierzawskiej
Studio lata filmów w kazimierzu
4 sierpnia Mistrzostw świata w windserfingu w Łebie a w nocy późnej Cwał Zanussiego
5 sierpnia Rysopis Skolimowskiego
Nie ma czasu poszukiwac dalej, nie ma nawet czasu by obejrzeć to co wybrałem, ale cos jest. Lista braków jest pewnie wielokrotnie dłuższa ale nie negujmy tego, ze ta telewizja ma też coś czego nie mają komercyjne i co jest wartościowe. I o to mi głownie chodzi. Bo jeśli abonament miałby sfinansować 3 programy wyłącznie niekomercyjnej telewizji to na pewno kwota 15 złotych miesięcznie by nie starczyła.
A prowokacyjnie można powiedzieć, że tak mało jest tych misyjnych programów bo tak wiele osób nie płaci abonamentu. I tak naprawdę aby to obalic to trzeba by szczegółowo koszty poanalizować a takich danych nikt z nas nie ma. (Wcale nie twierdzę ze cały abonament idzie na takie programy)
Mielismy 60 rocznice Powstania Warszawskiego ale zaistniała raczej wTVP a nie w polsacie czy TVN. Programy codzinnie od piątku, koncerty, reportaże, wspomnienia.
31lipca-Festiwal Kultury kresowej Mrągowo2004
31 lipca WOT-memoriał Wagnera
2 sierpnia Teatr TV i super spektakl TUTAM powtórka ale jaka smakowita.
wot-Diabłydiabły Kedzierzawskiej
Studio lata filmów w kazimierzu
4 sierpnia Mistrzostw świata w windserfingu w Łebie a w nocy późnej Cwał Zanussiego
5 sierpnia Rysopis Skolimowskiego
Nie ma czasu poszukiwac dalej, nie ma nawet czasu by obejrzeć to co wybrałem, ale cos jest. Lista braków jest pewnie wielokrotnie dłuższa ale nie negujmy tego, ze ta telewizja ma też coś czego nie mają komercyjne i co jest wartościowe. I o to mi głownie chodzi. Bo jeśli abonament miałby sfinansować 3 programy wyłącznie niekomercyjnej telewizji to na pewno kwota 15 złotych miesięcznie by nie starczyła.
A prowokacyjnie można powiedzieć, że tak mało jest tych misyjnych programów bo tak wiele osób nie płaci abonamentu. I tak naprawdę aby to obalic to trzeba by szczegółowo koszty poanalizować a takich danych nikt z nas nie ma. (Wcale nie twierdzę ze cały abonament idzie na takie programy)
biec goniąc marzenia
-
- Zaprawiony W Bojach
>"płacą ci, dla których prawo jest prawem"
Najwyraźniej dla mnie prawo nie jest prawem. Ja stosuję prawo, które uważam za fair, albo jeśli grozi mi nieunikniona kara za jego niestosowanie. Z podkreśleniem słowa "nieunikniona". Tak postępuje chyba 99.99% członków każdego społeczeństwa i oczekiwanie, że ludzie będą płacić podatki, których mogą w łatwy sposób uniknąć to wg. mnie taki pozytywistyczny idealizm.
>"To jest zasada elementarnej uczciwości, której stosowania w przypadku abonamentu na razie nikt nie sprawdzi, ale wystarczy wewnętrzne przekonanie o niestosowności łamania przepisów"
Ja cenie sobie ludzi przekonanych o niestosowności łamania prawa, naprawdę. Ale widzisz, w moim przypadku silniejsze jest poczucie rażącej niesprawiedliwości w nakładaniu na mnie podatku z przeznaczeniem na cel, który dla mnie jest tego nie warty.
>"Podobnie było kiedyś przy PIT-ach, ... To było wielkie oszustwo"
W mojej ocenie można mówić raczej o bublu legislacyjnym, a nie o oszustwie racjonalnie postępujących podatników.
Pit, ja 1 sierpnia nie ogladałem telewizji publicznej, a w TVN 24 cały czas było o Powstaniu - reportarze, rozmowy, transmisje...
Ale cóż z tego, że w TVP jest więcej "misji" niz w bardziej skomercjalizowanych telewizjach prywatnych? A cóż by się stało, gdyby tej TVP nie było w ogóle? Ksiazek nie mógłbyś czytać, do teatru nie mógłbyś chodzić, na koncerty? Że niby tylko dzięki dotowaniu telewizji publicznej jeszcze kaganek kultury narodowej się żarzy? Że niby Kwaśniewski, Miller, Buzek i Belka nie mieliby gdzie orędzi noworocznych wygaszać? A kto ich chce oglądać? Że prywatna telewizja ne pusciłaby ogłoszenia o powszechnej mobilizacji?
Do tego można stacje prywatne skłonić ustawą i za wynagrodzeniem, poczmistrza uprawnieniami policyjnymi nie trzeba obdarzać.
(Edited by PAwel at 10:49 pm on Aug. 3, 2004)
Najwyraźniej dla mnie prawo nie jest prawem. Ja stosuję prawo, które uważam za fair, albo jeśli grozi mi nieunikniona kara za jego niestosowanie. Z podkreśleniem słowa "nieunikniona". Tak postępuje chyba 99.99% członków każdego społeczeństwa i oczekiwanie, że ludzie będą płacić podatki, których mogą w łatwy sposób uniknąć to wg. mnie taki pozytywistyczny idealizm.
>"To jest zasada elementarnej uczciwości, której stosowania w przypadku abonamentu na razie nikt nie sprawdzi, ale wystarczy wewnętrzne przekonanie o niestosowności łamania przepisów"
Ja cenie sobie ludzi przekonanych o niestosowności łamania prawa, naprawdę. Ale widzisz, w moim przypadku silniejsze jest poczucie rażącej niesprawiedliwości w nakładaniu na mnie podatku z przeznaczeniem na cel, który dla mnie jest tego nie warty.
>"Podobnie było kiedyś przy PIT-ach, ... To było wielkie oszustwo"
W mojej ocenie można mówić raczej o bublu legislacyjnym, a nie o oszustwie racjonalnie postępujących podatników.
Pit, ja 1 sierpnia nie ogladałem telewizji publicznej, a w TVN 24 cały czas było o Powstaniu - reportarze, rozmowy, transmisje...
Ale cóż z tego, że w TVP jest więcej "misji" niz w bardziej skomercjalizowanych telewizjach prywatnych? A cóż by się stało, gdyby tej TVP nie było w ogóle? Ksiazek nie mógłbyś czytać, do teatru nie mógłbyś chodzić, na koncerty? Że niby tylko dzięki dotowaniu telewizji publicznej jeszcze kaganek kultury narodowej się żarzy? Że niby Kwaśniewski, Miller, Buzek i Belka nie mieliby gdzie orędzi noworocznych wygaszać? A kto ich chce oglądać? Że prywatna telewizja ne pusciłaby ogłoszenia o powszechnej mobilizacji?
Do tego można stacje prywatne skłonić ustawą i za wynagrodzeniem, poczmistrza uprawnieniami policyjnymi nie trzeba obdarzać.
(Edited by PAwel at 10:49 pm on Aug. 3, 2004)
ENTRE.PL Team