Wpływ biegania na wiek biologiczny

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
RMC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:49
Życiówka w maratonie: 04:09:02

Nieprzeczytany post

Brzmi dobrze :) któż by nie chciał czuć się piękny i młody :)

https://bieganie.pl/lifestyle/wplyw-bie ... uza-zycie/
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
PKO
Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

(1) A może jest tak, że to nie bieganie wydłuża życie, tylko osoby biegające zwykły mieć zdrowsze nawyki w sensie ogólnym i np. nie spożywają alkoholu? Z drugiej strony, jedyny maratończyk jakiego poznałem, opowiadał, że biega w ramach odwyku alkoholowego, więc z tym nigdy nie wiadomo. :zmieszany:

(2) Poprawcie mnie, ale wbrew temu co podaje artykuł, telomerów nie da się "wydłużyć", a co najwyżej można spowolnić tempo ich skracania.
Jajo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rzetelne badania naukowe prowadzone są z uwzględnieniem czynników zakłócających, takich oczywistych jak alkohol czy papierosy, ale również mniej oczywistych, jak np. zamożność. Dzięki temu we współczesnych badaniach nie spotkamy już takich kwiatków jak kawa powodująca choroby, a takie zakłócenia pojawiały się w pierwszych badaniach dot. kawy lata temu (powodem takich wyników było częstsze picie kawy wśród palaczy).

Oczywiście zdarzają się mniejsze badania np. na grupie 50 osób, wtedy nie ma mowy o pełnej rzetelności, a badanie należy traktować jako ciekawostkę i wstęp do większych badań. Gdy mowa jednak o większych badaniach, jak w artykule (4458 osób), albo jeszcze lepiej, metaanalizie (podsumowaniu kilku dużych badań), to możemy takim wynikom zaufać.

Naukowcy to naprawdę nie są takie osły, żeby przegrywać z logiką chłopskiego rozumu :)
Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jajo pisze: 15 lip 2025, 14:09 Naukowcy to naprawdę nie są takie osły, żeby przegrywać z logiką chłopskiego rozumu :)
Szczerze? Jestem autorem/współautorem kilkunastu recenzowanych prac z biologii i właśnie pierwsze, co przychodzi mi na myśl to, że naukowcy to osły (sam się tu wliczam, aby nie było...). :oczko: :hahaha: Mam to szczęście, że moja specjalizacja jest odległa od zdrowia człowieka (biologia jest rozległa), ale gdy o zdrowiu mowa nie tylko w naukowcach będzie tkwił problem, a również w odbiorach ich pracy, którzy zawsze wyczytają to, co chcą wyczytać, np. że "bieganie wydłuża telomery" podczas gdy różnica pomiędzy badanymi grupami mogła być najwyżej w tempie ich skracania. :ble:
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie można stawiać znaku równości między naukowcem a nauką.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 15 lip 2025, 21:29 Nie można stawiać znaku równości między naukowcem a nauką.
Ale temat interesujący dla ciebie i dla mnie, czy nie?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Może i ważny. :niewiem:
A apropo biegania, to wczoraj 50 metrów od mojej chałupy umarł biegacz, młody był 19 lat, jaki wiek biologiczny to nie wiem. To znaczy umarł po jakiś nastu minutach już w szpitalu, ale upadł na mojej wsi, znaczy najpierw biegł, a potem upadł. Normalnie tragedia, współczuje bliskim.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo bieganie niechybnie prowadzi do śmierci, każdy to wie. Najpierw zepsute kolana, potem "twarz biegacza", a ostatecznie ostateczność. Nihil novi.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 15 lip 2025, 23:48 Może i ważny. :niewiem:
A apropo biegania, to wczoraj 50 metrów od mojej chałupy umarł biegacz, młody był 19 lat, jaki wiek biologiczny to nie wiem. To znaczy umarł po jakiś nastu minutach już w szpitalu, ale upadł na mojej wsi, znaczy najpierw biegł, a potem upadł. Normalnie tragedia, współczuje bliskim.
A to faktycznie tragedia!!! I tez współczucie dla bliskich!

A w temacie. Taka śmierć to wspaniały dowód i wytłumaczenie dla wszystkich, którzy nie chcą robic sportu. Oczywiście tych 10000 40-latkow, którzy umierają co roku na otyłość, palenie i alk, tego sie nie zauważa. Bo po co.
Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To czarna seria... Przedwczoraj zmarł w wieku 114 lat najstarszy maratończyk uderzony przez samochód!
https://www.youtube.com/watch?v=tu7VGTFn4mk
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

O czyli w tym samym momencie. To dowód na splątanie kwantowe.
A przy okazji, są badanie, że w pewnych okolicznościach telomery mogą się wydłużyć.
Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 16 lip 2025, 14:43 A przy okazji, są badanie, że w pewnych okolicznościach telomery mogą się wydłużyć.
Jeśli tak, to się cieszę. Zawsze to nadzieja nie nieśmiertelność. :oczko:
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Biegacz miał jednak 33 lata. Tak, że ten.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 17 lip 2025, 11:41 Biegacz miał jednak 33 lata. Tak, że ten.
Tez szkoda.

A ty? Czujesz sie młodziej, czy biegasz za mało?
Andrzej_
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bieganie w starszym wieku to tylko niewielki ruch w stawie biodrowym, tak to wygląda. Podejrzewam że inne sporty mogą bardziej spowalniać starzenie, np. tenis, badminton, ping-pong. Ciekaw jestem czy są jakieś porównania sportów pod tym względem.
Tak na marginesie - podpisując zdjęcie ktoś zapomniał o istnieniu articles no i przecież wszystkie istniejące firmy są z tego świata :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ