Tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Z komentarze pod podcastem "Jak poprawić ekonomię biegu"...

Pkt. 4
Powtarzanie mitu „tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów” bez doprecyzowania.

Odpowiedz GPT:
Teoria, że „tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów”, pochodzi z fizjologii wysiłku fizycznego i ma uzasadnienie biochemiczne. Chodzi o to, że organizm potrzebuje węglowodanów (a dokładnie: związku o nazwie szczawiooctan), aby efektywnie utlenić tłuszcz w tzw. cyklu Krebsa – głównym szlaku energetycznym.

Co to oznacza w praktyce:
Tłuszcze są rozkładane do acetylo-CoA, ale żeby mógł on wejść do cyklu i zostać spalony, potrzebny jest szczawiooctan, który powstaje z glukozy (czyli z węglowodanów).Gdy brakuje węglowodanów, cykl spowalnia, a tłuszcz nie spala się w pełni. Zamiast tego powstają ciała ketonowe – co ma sens np. w diecie ketogenicznej, ale niekoniecznie w wytrzymałościowym treningu sportowym.

Dla sportowców oznacza to:
Podczas umiarkowanego wysiłku (np. spokojnego biegu) organizm dobrze radzi sobie z czerpaniem energii z tłuszczu – o ile ma wystarczający dostęp do węglowodanów, by cykl działał.

Przy intensywnym wysiłku zapotrzebowanie na węglowodany gwałtownie rośnie i dominującym źródłem energii stają się cukry.

Podsumowując: bez węglowodanów tłuszcz nie może się efektywnie „spalić” – ta teoria jest dobrze udokumentowana i stanowi ważny argument przeciwko restrykcyjnym dietom niskowęglowodanowym u sportowców wytrzymałościowych.
Czyli wypowiedz jest poprawna, a "niedoprecyzowanie" można określić jako "czepianie sie"?

Inne punkty może kiedys indziej.
PKO
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Do spalania tłuszczu nie są potrzebne węglowodany. Koniec kropka. Potrzebny jest wspomniany kwas szczawiooctowy, tylko tyle.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tłuszcze są rozkładane do acetylo-CoA, ale żeby mógł on wejść do cyklu i zostać spalony, potrzebny jest szczawiooctan, który powstaje z glukozy (czyli z węglowodanów).Gdy brakuje węglowodanów, cykl spowalnia, a tłuszcz nie spala się w pełni. Zamiast tego powstają ciała ketonowe – co ma sens np. w diecie ketogenicznej, ale niekoniecznie w wytrzymałościowym treningu sportowym.
Nie sa potrzebne, co nie zmienia wypowiedzi. Punkt.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie Rolli, przy obciążeniach przy których wystarcza tłuszcz, brak węgli niczego nie spowolni. W tym szlaku kwas szczawiooctowy może powstawać z aminokwasów np. z alaniny, A przy obciążeniach przy których by spalanie tłuszczu zwalniało, to i tak wchodzić musi spalania węgli bo tłuszcze nawet spalane w jakimś ogniu, są za wolne i pożerają za dużo tlenu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spowolni. I to znacznie.
Wystarczy wyjść pobiegać i przed tym nie jeść węgli 3-4 dni, i spalić ostatki w mięśniach na interwalach dzien wcześniej. Wtedy poczujesz co oznacza spalanie tłuszczy bez węgli.

Co innego jest po adoptacji na diecie keto, co trwa 3-4 tygodnie (męczarni) Ale tez wtedy szybkie bieganie nie jest możliwe tak efektywnie, jak jest możliwe na węglach.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Przecież nie o tym rozmawiamy. Chcesz mi powiedzieć, że biegaczom potrzebne są węglowodany, ja to wiem.
A to o czym teraz piszesz to brak węgli właśnie, a nie spowolnienie tłuszczów.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz, to co ty krytykujesz:
Powtarzanie mitu „tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów” bez doprecyzowania.
Co jest jednak faktem, ze jednak nie mit.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To nie ja, tylko chat.gpt :hejhej:
Tak jest to w pewnym sensie mit, i lanie wody, a miało być "bankowo" rzetelnie.
Moje zdanie o Lewandowskim jest niezmienne, nadaje się na trenera i menadzera, ma wyniki, ale nie ma pojęcia naukowego i nie powinien się w ten sposób wypowiadać.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie był podcast o diecie tylko o ekonomice biegu i dlatego można taka wypowiedz w 100% zaakceptować a nie zadać naukowego rozwinięcia tematu podrzędnego.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i czego się dowiedziałeś o ekonomii z tego podcastu?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie nic nowego, ale dla początkujących i "tylko" biegających na pewno interesujące informacje.
PiotrMac
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36min 26s
Życiówka w maratonie: 2h 57min 29s

Nieprzeczytany post

już jutro wjeżdża podcast z braciami tłuszczami,
i dowiemy się że można szybko biegać na tłuszczach, tylko trzeba się w nich kąpać bo wchłania się przez skórę, może i odbyt :),
i nie zaszkodzi zjeść jeszcze karkówki polaną oliwą z oliwek.
Kalorie się nie liczą i tak tam :D cuda
https://fantreningu.blogspot.com/

42km ======= 2h 57min 29s
21km ======= 1h 19min 44s
10km ======= 36min 26s
5km ======== 17min 24s

Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@PiotrMac Co chcesz nam przez twój wpis przekazać?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Rolli mam w takim razie prośbę, przeczytaj moje trzy kolejne posty i powiedz, czy któryś z 12 punktów jest nieprawdziwy, czy z którymś się nie zgadzasz. Dobra 11 punktów, bo o ostatnim już gadaliśmy.
viewtopic.php?p=1099839#p1099839
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Węglowodany to tak samo glukoza jak i fruktoza. I o ile glukoza jest ok, to fruktoza BLOKUJE spalanie tłuszczu. I nie wiem co na ten temat odpowie chat GPT.

Pozdro.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ