Problem z kupnem butów

StaryElf21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
chciałbym kupić buty do 350 zł do 400zł które są wygodne, szerokie i przeznaczone na drogi asfaltowe tudzież chodniki.
Niestety przymierzałem dziś Asicsy i wszystkie modele, które miałem na nogach nie nadawały się do zrobienia pojedynczego kroku.
W tych butach nie wyobrażam sobie przejść 500 metrów, a co dopiero przebiec 1km. Wszystkie Asicsy, które przymierzałem są dla mnie za wąskie w palcach.
Bieganie w takich butach jest niczym samobiczowanie, praktycznie uciskają i zdzierają skórę z palców w moim przypadku. Piszę o Asicsach, ale oglądałem też Nike'i oraz Adidasy i te buty też mają podobny fason.
Nie wiem jak to działa u innych biegaczy. Nie mam pomysłu na jakie modele butów patrzeć ponieważ obecnie
wiele modeli ma zwężenie w okolicach palców. Nie chcę też wydawać na buty 700 albo 800 zł ponieważ nie kupuję takich butów nawet do codziennego użytku. Nie chcę kupować chińskiego kolorowego badziewia, a buty w które spokojnie mogłyby mi starczyć do przebiegnięcia 200 albo 300 km w przeciągu kilku sezonów/lat.

ps. Nie chodzi o to że nie jestem przyzwyczajony do takich butów, a o to że zwyczajnie nie są one przeznaczone i nigdy nie były na moją nogę.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2025, 20:34 przez StaryElf21, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiprun
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics wcale nie jest szczególnie szpiczasty. Nie byłeś w Decathlonie, a tam maja takie (jak damskie czółenka czy tym podobne destruktory modowe):
Obrazek
(Altra Via Olympus 2 to najszersze jakie teraz mam.)

Rzadko się tu taki człowiek trafia. Pewnie masz rzymską stopę (jak ja). Niestety, nie ma dużego wyboru na taką. Polecam: Altra i Topo Athletic. Ta pierwsza marka dosyć łatwo dostępna w Polsce, ta druga tylko importy ze sklepów zagranicznych.

Teraz w Zalando Lounge, Limango albo na Vinted znajdziesz wyprzedażowe Toriny 7 za około 300 zł (albo Rivery 4 za troche mniej, ale to już "o ząbek" węższe). Topo Athletic to najtaniej na Tradeinn, ale wybór mały.

Moje Toriny 7 po 300+ km:

Obrazek

A tu porównanie kształtu Topo Ultrafly 3 z Saucony Endorphin Speed 2:
Obrazek

Tu w porównaniu z Cliftonem 8:
Obrazek

Altra Paradigm 6 (miękki):
Obrazek

Topo Phantom 2 (twardy):
Obrazek

W Saucony Endorphin Pro ciąłem dziury, potem kupiłem Speedy 2 o rozmiar za duże, ale wszystko jak krew w piach (dalej żarły palce)- ostatecznie dałem sobie spokój ze szpiczastymi/jak torpeda i kupuje same pasujące na rzymską stopę. W takich po 300+ miesięcznie nie mam strat w palcach. :-)

Są jeszcze takie egzotyki: niemieckie Joe Nimble (moim zdaniem za wąski łuk, więc na rzymską niekoniecznie), Avocco (chińskie), i Tarkine (australijskie). Plus kompletne krzaki z Aliexpress, np. Saipaodi (te ostatnie kupiłem z ciekawości, ale nie polecam).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
ODPOWIEDZ