Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przypomniał mi się stary artykuł Leniarskiego z 2003r. o kenijskich biegaczach, gdzie w rozmowie z francuskim studentem antropologii pada nazwisko Malinowskiego. Mam ten tekst w papierowej wersji. Od dawna zastanawiam się, o którego Malinowskiego chodziło. Tego, czy tego? Ciekawe czy autor o tym pomyślał.

Obrazek

Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

aha, bo nie zauważyłem kiedy pękło 400 tysięcy. Czyli czytacie wątek. Może po tym wam się odechce nabijać odsłon portalowi. :hahaha:

Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo fajna animacja Krok w stronę dynamicznego stabilizowania miednicy i dolnego odcinka kręgosłupa.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wspaniale. Chiny przegonią zachód. Muszą tylko Ujgurów i wszystkich innych niewdzięcznych sąsiadów zastąpić robotami, a wtedy staną się wielkim imperium.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Nawiązujac do tytułu tego wątku, bolą oczy patrząc na Obiri
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za tydzień leci Kiplimo, więc mam nadzieję, że będzie adekwatne nawiązanie do tytułu.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Może by dostrzec to "ładnie" trzeba zobaczyć/siegnąć głębiej...

Generalnie uważam, że istota ruchu różne ma oblicza...
Wszystkie ładne? Tak! Ale jak to mówią: każda potwora znajdzie swego amatora...
:spoczko:

To może cd.
Lubię oglądać ruch biegowy Mantza, przy okazji muszę też oglądać ruch biegowy Younga...

Ale co tam, może to co mi się podoba to kwestia gustu...

Przyjrzyjmy (https://youtu.be/ymZ4RoN7oEw?feature=shared&t=1300) się jednak pracy ramion i rąk (w tym łokci) obu zawodników…(np. od 21:40) I jak to jest skoordynowane z pracą miednicy, bioder, nóg. Ja wpływa na cały schemat ruchu obu zawodników...

Na pewno tworzy to skoordynowaną, zwartą, wypracowaną całość kroku biegowego u obu zawodników, ale …

W mojej ocenie wygląda to trochę tak jakby Young „tylko” pokonywał dystans, by wygrać, natomiast Mantz atakuje dystans, chce wygrać przez położenie na łopatki...

:spoczko:
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 19 kwie 2025, 22:20 Bardzo fajna animacja Krok w stronę dynamicznego stabilizowania miednicy i dolnego odcinka kręgosłupa.
A gdzie mają taki fajny sprzęt?
Przydałaby się jeszcze dla porównania animacja z różnymi dysfunkcjami w biegu.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Był taki biegacz, który się Mutai nazywał. Ale nie Dżefrej tylko Emanuel. Prowadził stopy na wprost, może nawet w delikatnym przywiedzeniu. Tym przypominał trochę Mantza. No ale poza tym to już niczym innym. Ty musiałbyś Drwalu pojechać ze mną do Kenii, to od razu byś zapomniał o białasach, bo to tkankowa masakra jest.

A co do tej animacji to nie sądzę, żeby to było z pomiarów. Raczej motion capture, ale bardzo dobry. Tak może wyglądać przyszłość w analizie biomechanicznej. Zwizualizowanie dynamicznej stabilizacji, czy też bardziej w naszym przypadku destabilizacji, rzuciłoby nowe światło na zagadnienie pracy centrum ciała.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mantz czasem nie zrobił najlepszego czasu ever wsród białych?
Wiem, że Boston nie ma atestu.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ryan Hall pobiegł szybciej w Bostonie w 2011. To był ten najszybszy bieg wtedy, co Mutai zrobił 2:03:02 jakoś tak, a Mosop zaraz za nim wbiegł. Wrzucałem kiedyś animacje z tego biegu.

edit: tu masz Drwalu gościa na tapetę, a nie że Manza męczysz. To epoka sprzed superbutów.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Faktycznie Hall 2:04:58
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 25 kwie 2025, 09:26 Ryan Hall pobiegł szybciej w Bostonie w 2011. To był ten najszybszy bieg wtedy, co Mutai zrobił 2:03:02 jakoś tak, a Mosop zaraz za nim wbiegł. Wrzucałem kiedyś animacje z tego biegu.
.....
Pamiętam ten film. Jak biegnie przed autem to facet wyglada jakby mógł tak całe życie bez zatrzymywania. Ale znalzłem punkty karne za styl :hejhej: Lewą ręką macha jakby kraulem płynął :hejhej:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spróbujmy wobec tego znaleźć punkty karne w Londynie.
Wciąż nikt tak naprawdę nie wszedł w tematykę zmian strukturalnych u czarnych, czyli grzebania wokół środka masy. Gówniana robota, jakby podsumował Feldenkrais. Może dlatego wszyscy ci trenerzy motoryczni wolą plyo, jakieś skrzynie, wygibasy i inne pierdoły. Bo centrum jest chyba za trudne i fizyka w to zaczyna wchodzić i takie tam.
ODPOWIEDZ