Cześć! Moim celem w tym roku jest złamanie 40 minut w biegu na 10 km. Jednak od dłuższego czasu borykam się z problemem, z którym nie mogę sobie dać rady. Dlatego założyłem ten temat z nadzieją, że mi pomożecie.
Jaki to problem? Otóż na treningach tempowych jestem w stanie utrzymać tempo poniżej 4 minut przez pierwsze 7-7,5 km, ale na 8 i 9 kilometrze czuję się zajechany i spowalniam do 4:15.
Jak wyglądają moje treningi? Biegam 4 razy w tygodniu we wtorki, czwartki, soboty i niedziele, łącznie wychodzi około 50 km tygodniowo. Natomiast w poniedziałki i piątki robię na siłowni trening całego ciała z ciężarami.
Mój dokładny plan treningowy z ostatniego tygodnia (chociaż biegam nim od stycznia, zwiększając stopniowo tempo i liczbę powtórzeń) wygląda następująco:
Wtorek: 12 km easy w tempie 5:10-30, w tym 15 x 1 minuta zabawy biegowej w tempie 3:40 na 1-minutowej przerwie w tempie easy.
Czwartek - 3 km easy, trening tempowy 3 x 3 km w tempie 3:58 na 3 minutowej przerwie w biegu w tempie easy.
Sobota - 16 km długiego wybiegania w tempie easy, w tym na 7 i 8 kilometrze akcent: 12 x 150 metrów podbiegów.
Niedziela 10 km spokojnego biegu w tempie easy + 8 x 150 sprintów na koniec.
Problem z wytrzymałością tempową
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50:00
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
Wynik jak na ten kilometraż bardzo dobry, nie jestem ekspertem ale z tego co znam doświadczenia innych biegaczy i siebie, bardzo mało kto łamie 40 minut na 10km biegając poniżej 60km tygodniowo. Oczywiście każdy jest inny i nie można się porównywać, ale jak mam dać rade w ciemno to zwiększył bym kilometraż, tempo bym zostawił, szczególnie, że szykujesz się na dyszkę nie piątkę.
Powodzenia!
Wynik jak na ten kilometraż bardzo dobry, nie jestem ekspertem ale z tego co znam doświadczenia innych biegaczy i siebie, bardzo mało kto łamie 40 minut na 10km biegając poniżej 60km tygodniowo. Oczywiście każdy jest inny i nie można się porównywać, ale jak mam dać rade w ciemno to zwiększył bym kilometraż, tempo bym zostawił, szczególnie, że szykujesz się na dyszkę nie piątkę.
Powodzenia!
- pawo
- Wodzirej
To biegaj 3x2.5 km zamiast 3x3 i po sprawie. 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
A ja to bym ci doradził zamiast 3x3, biegać 5km. Ale na maksa.
A do tego długie wybieganie zamiast 16 to 26.
A do tego długie wybieganie zamiast 16 to 26.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Dzięki za odpowiedzi. A więc przyczyna może leżeć w zbyt małym kilometrażu...
@Slawcio Radzisz mi, żeby robić 26-kilometrowe wybiegania, ale przy moim tempie easy trwałyby one ponad 2 godziny. Czy to nie za długo? Może lepiej dojść do 20 km i ewentualnie w środę zrobić dodatkowy trening 10 km?
@Slawcio Radzisz mi, żeby robić 26-kilometrowe wybiegania, ale przy moim tempie easy trwałyby one ponad 2 godziny. Czy to nie za długo? Może lepiej dojść do 20 km i ewentualnie w środę zrobić dodatkowy trening 10 km?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na bazie własnych doświadczeń, mi więcej dały longi po 3 godziny co dwa tygodnie. Niż klepanie prawie codziennie po 10 km.
Tak jak ktoś pisał, z kilometrażu 50 tygodniowo, będzie trudno złamać 40 minut. Zależy od twojego wieku i BMI. Łatwiej jest zrobić 90 minut w połówce.
Tak jak ktoś pisał, z kilometrażu 50 tygodniowo, będzie trudno złamać 40 minut. Zależy od twojego wieku i BMI. Łatwiej jest zrobić 90 minut w połówce.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
35 to już Masters
Tak wyglądała moja objętość w 2022 roku. A 11.11.2022 pierwszy raz udało mi się zrobić 39:40 na 10k.

od sierpnia pobiegłem 4 longi po 30km i jeden maraton.

Tak wyglądała moja objętość w 2022 roku. A 11.11.2022 pierwszy raz udało mi się zrobić 39:40 na 10k.

od sierpnia pobiegłem 4 longi po 30km i jeden maraton.
- pawo
- Wodzirej
Zaraz, zaraz, ale pytanie było o trening tempowy i moja odpowiedź nie była wcale żartem. Jak zaplanowałeś coś czego nie jesteś w stanie wykonać, to znaczy, że źle zaplanowałeś i już. Nie ma tu pola do dyskusji. Jeżeli masz wątpliwości co do całego treningu, to już inna kwestia, ale pytałeś o tempówki, a nie o objętość, czy longi.
-
- Rozgrzewający Się
Heh, do tej pory dość dobrze progresowałem przy tych 50 km tygodniowo, bo jeszcze w styczniu biegałem 10 km w 43 minuty. Ale jeśli faktycznie długie, ponad 20-kilometrowe biegi mogą okazać się dla mnie game changerem, to nie zaszkodzi spróbować. Mam czas i motywację.
-
- Rozgrzewający Się
No tak, choć generalnie szukam odpowiedzi na pytanie, co zmienić w swoim planie treningowym, aby przez 10 km móc utrzymać tempo poniżej 4 km/minutę, a nie tylko przez 7,5 km.pawo pisze: ↑20 kwie 2025, 20:30 Zaraz, zaraz, ale pytanie było o trening tempowy i moja odpowiedź nie była wcale żartem. Jak zaplanowałeś coś czego nie jesteś w stanie wykonać, to znaczy, że źle zaplanowałeś i już. Nie ma tu pola do dyskusji. Jeżeli masz wątpliwości co do całego treningu, to już inna kwestia, ale pytałeś o tempówki, a nie o objętość, czy longi.
- pawo
- Wodzirej
Rozumiem.
Tempo, długość odcinka i czas przerwy muszą być dopasowane realnie do możliwości.
Trzy trójki w tempie na 10 km to jest bardzo mocny trening, a z tego co piszesz to nie pobiegłeś tych 40 minut. Jeśli jesteś na poziomie powiedzmy 41:30, to tempo tych trójek to realne tempo piątki, więc żadnej szansy nie masz zrobienia takiego treningu. Ot tyle.
Ile na dzień dzisiejszy pobiegniesz 5 km, 1500m, wiesz to w ogóle?
Tempo, długość odcinka i czas przerwy muszą być dopasowane realnie do możliwości.
Trzy trójki w tempie na 10 km to jest bardzo mocny trening, a z tego co piszesz to nie pobiegłeś tych 40 minut. Jeśli jesteś na poziomie powiedzmy 41:30, to tempo tych trójek to realne tempo piątki, więc żadnej szansy nie masz zrobienia takiego treningu. Ot tyle.
Ile na dzień dzisiejszy pobiegniesz 5 km, 1500m, wiesz to w ogóle?
-
- Dyskutant
Licząc ten przykładowy tydz który podałeś przekraczasz 50km tydz, a to już powinno wystarczyć do łamania 40 min.
Tylko czy ten przykładowy tydzień to jest schemat wg którego trenujesz, czy masz bardziej różnorodne treningi? Bo jeśli tydzień w tydzień biegasz to samo tylko cos tam sobie wydłużasz albo skracasz przerwy to widać w tym treningu potężną dziurę. Wszystko biegasz albo wolniej niż 5:10 albo szybciej niż 4:0, a zakres temp 5:0-4:0 leży i kwiczy.
Poza tym jak napisał Pawo: 3x3k w tempie dychy to jest akcent armata który robi się raz 8 dni przed startem, a nie ładuje co tydzień.
Tylko czy ten przykładowy tydzień to jest schemat wg którego trenujesz, czy masz bardziej różnorodne treningi? Bo jeśli tydzień w tydzień biegasz to samo tylko cos tam sobie wydłużasz albo skracasz przerwy to widać w tym treningu potężną dziurę. Wszystko biegasz albo wolniej niż 5:10 albo szybciej niż 4:0, a zakres temp 5:0-4:0 leży i kwiczy.
Poza tym jak napisał Pawo: 3x3k w tempie dychy to jest akcent armata który robi się raz 8 dni przed startem, a nie ładuje co tydzień.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
I bardzo dobrze. Precz z Polskim drugim zakresem!