Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ten wykres w 3D mógłby obrazować drop i shift miednicy. Tak jak stryd ma te swoje trajektorie wahadeł, które można oglądać w rzutach z boku, z góry i z tyły, to tu byłoby lepiej. Miałbyś model miednicy i wprowadzał dane ze swojego biegu, albo puszczał animację i model pokazywałby jej zachowanie. Stąd już krok do biegania w okularach AR i monitorowania dropu i shiftu w trakcie biegu.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Chuchnij.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do nauki ruchu, to mogłoby być lepsze niż lustra wokół bieżni. Choć oczywiście nic nie zastąpi dobrego czucia.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dane do bazy kalkulatora:
4x1600@3:00/2'p Stałe: C1: 0.35 C2: 0.2
153 162 181spm 174ms 8.8cm 2/2 45,2brpm 20.6kN/m
153 164 182spm 173ms 8.9cm 2/2 45,5brpm 20.5kN/m
160 167 182spm 175ms 8.7cm 2/2 45,5brpm 20.6kN/m
159 166 182spm 172ms 8.8cm 2/2 45,5brpm 20.8kN/m
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Sprawdź czy widać kod na stronie, bo po dodani linijki zamazanych danych, cala strona się zamazała i nie umiem tego poprawić. Jakby co to kody kalkulatorów mam.
A bazę to by się przydało zrobić, ale na razie nie umiem.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kod widać.
Natomiast myślę nad ciekawym punktem referencyjnym o nazwie Wayde Van Niekerk.
Waga 73, GCT 127ms, kadencja 3.33Hz (próbka gct i spm ściągnięta z 350 metra). Te dane są z raportu biomechanicznego z 2017 roku podczas MŚ w Londynie. VO nie podają, ale czat mówi, że u sprinterów 4-5cm. Wychodzi z tego ponad 50kN.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Jakąś pracę doktorską o jego biegu gdzieś mam zapisaną, poszukam.
Dwa kalkulatory wrzuciłem, takie akurat na 28.50. :hejhej:
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Takie coś znalazłem o:
Buty do biegania męskie Kiprun Jogflow 500.1
https://www.decathlon.pl/p/buty-do-bieg ... rce=google

"Potwierdzenie związku między amortyzacją a urazami. W badaniu tym przetestowano dwa rodzaje amortyzacji, porównując buty miękkie (61 N/mm) z
butami twardymi (95 N/mm). Wynik badania nie pozostawia wątpliwości: liczba kontuzjowanych biegaczy jest o 25% mniejsza wśród osób biegających w miękkich butach."

Czyli mają te (N/mm) informacje do każdych butów... Tylko gdzie to znaleźć?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tu mamy dwie rzeczy. Niutony na metry, to jedno, a niutony na jednostkę powierzchni to drugie. Jedno mówi nam o sztywności, a drugie o nacisku. O miernikach nacisku myślałem równolegle z miernikami przyspieszeń, ale o tym może później. Wróćmy do tych N/m lub kN/m, bo co to właściwie znaczy tak w realu. Da się to jakoś poczuć, albo zobaczyć albo cokolwiek doświadczyć? Bo znowu wchodzimy w jakąś fizyką i ja się nie dziwię pączkowi, że on stroni od inżynierskiego podejścia do biegania. W ogóle te metry są bez sensu. To powinny być niutony na centymetry, a nie na metry. Wywalmy na chwilę to "el" z lss. Mamy więc ss czyli uproszczony model sztywności sprężyny. Sprężyna wygląda jak taka typowa sprężynka w długopisie albo lepiej, bo w większej skali - sprężyna w zawieszeniu samochodu. Konkretny kawał metalu. No i jak sobie taka sprężyna stoi w pionie i na nią naciskam, to ona jakoś tam się lekko ugnie. Mogę ja naciskać, albo mogę położyć na sprężynę jakiś ciężarek. Na przykład dwa talerze z siłowni po 25 kilo każdy. I będę miał ten sam efekt. Sprężyna się ugnie. Jeśli się ugnie o 1cm, to znając masę, która to spowodowała, mogę napisać, że sztywność sprężyny wynosi około 500N/cm (1N to jest odpowiednik około 0,1kg). Czy tak mogę zrobić? Załóżmy na chwilę, że tak. A 500N/cm to jest inaczej 50kN/m i tym sposobem mamy naszego Van Niekarka, który sobie usiadł na nadkolu auta. W kontekście motoryzacyjnym prawie tego nie czuć, co najwyżej widoczność będzie ograniczać. Ale w kontekście biomechanicznym, to jest już bardzo dużo.
Myślę nad tym vo w kalkulatorze, bo może należy brać do obliczeń tylko to vo realizowane w trakcie gct, a nie całe. Dynamika zmiany vo jest do zmierzenia. Pod warunkiem oczywiście, że nauczę się obsługiwać filtr Kalmana, bo na razie to słabo mi idzie.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Drwal dobrze mówi, producenci powinni udostępniać dane, nie jakieś tajne składniki, ale dane użytkowe.

Vo do tego modelu się średnio nadaje, bo to powinno być ugięcie piłki a nie jej podskok po odbiciu.
Czym więcej się zastanawiam, tym bardziej widzę, że nic nie wiem. Np. to, modele i wzory uwzględniają oscylację pionowe. To chyba Vo z germina x 2, czyli peak-to-peak, więc wpisać by trzeba Vo = 18, a nie 9. :jatylko:
Trendu to nie zmienia, ale, wszystko to skomplikowane. Wczoraj siedziałem nad tym jak tempo dołożyć i skończyłem na tym, że nie pamiętam co to radiany i czym różni się tangens od kotangensa. Trzeba czasu i modrych ludzi.

Ale, w sumie - jeden pan matematyk, co zajmuje się teorią chaosu, mówi, że nie stara się rozwiązywać problemu, a zrozumieć dlaczego go nie da się rozwiązać, a wtedy wszystko zaczyna się układać.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Podoba mi się ten Szwed. Nasz Szwed.
Chłopak ma poukładane w głowie.
Oby go nie rozlegulowali i nie zatrzymał się do końca kariery w U23
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację, fajna aura od młodego bije. Natomiast może czas spojrzeć na U23 jako szczytowe osiągniecie systemu polskiego szkolenia. Co myślicie? Przestalibyśmy być tacy spragnieniu sukcesów w kat. sen. i zaczęli mieć lepsze humory. Po prostu. Stać nas na dobre U23. I system to wspiera i to się sprawdza. Jeśli zaczniemy traktować seniorów jak bawiących się bieganiem mastersów, to nie będzie roszczeń, pretensji. Wszyscy zaczną uśmiechać się do siebie, itd. Tak jak powiedział Brągiel w wywiadzie - my Polacy nie musimy szybko biegać.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i proszę, Darek zaczął mierzyć.
Brawo. Stąd już krok do podania pomiarów i prawdziwej dyskusji o naturze rzeczy, o samych pomiarach, zaufaniu do nich itd. Tak jak sam autor pisze:
To już temat na szerszą dyskusję o świadomości używania butów z karbonem – ale to nie na dziś.
Wiadomo, nie spieszy się. Ja też utknąłem z pomiarami i nie da się tak od razu. Muszę przerobić obudowę żeby czujnik był w zbliżonej pozycji zarówno na miednicy jak i na stopie. Bo za bardzo nim teraz obracam w zależności od tego gdzie ma być mocowany. I jak mówi Grzesiu, na pewno przekroczyłem punkt osobliwości jak tak sobie kąt nachylenia zmieniam o więcej niż 90 stopni.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 07 mar 2025, 11:23 Drwal dobrze mówi, producenci powinni udostępniać dane, nie jakieś tajne składniki, ale dane użytkowe.
O to chodzi?

Stiffness of best-rated carbon plated running shoes
Name Flexibility / Stiffness
Nike Zoom Fly 6 35.5N
Adidas Adizero Adios Pro 4 31.9N
ASICS Magic Speed 4 38.5N
ASICS Metaspeed Edge+ 63.0N
ASICS Metaspeed Sky+ 67.0N
Skechers GO RUN Max Road 6 29.3N

https://runrepeat.com/guides/carbon-pla ... lab-tested
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021