Jaki zegarek Garmin - biegi górskie

mspaullina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!
Przyszła pora na zmianę mojego obecnego Garmina (forreunner 745) tylko kompletnie nie wiem na co.
Przeglądam, czytam i nadal jestem głupia.
Może jest tu jakiś Garminowy wyjadacz, który pomoże mi w wyborze.

Co musi mieć zegarek:
1. Możliwość wgrania map (gpx itp.)
2. Łączyć się z opaską hr (głupia ja myślałam ,że każdy się łączy a jednak nie)
3. Rozmiar 43,47 ale już nie większy, bo mam bardzo malutką rękę więc ;)
4. Najchętniej niedotykowy ekran ale jak nie będzie innej opcji to przeboleję :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dotyk zawsze można wyłączyć (ja mam włączony tylko na mapy i tylko w lecie).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podaj jeszcze przedział cenowy.
Może Epix Pro?

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Każdy z mapami się nada, czyli najtaniej to 955. :-)
mspaullina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 04 mar 2025, 13:02 Dotyk zawsze można wyłączyć
ooo to cenne info!
keiw pisze: 04 mar 2025, 13:16 Podaj jeszcze przedział cenowy.
Może Epix Pro?
no tak chciałabym się zmieścić max w 4 tys. ale wiadomo, że im mniej tym fajniej ;)
mspaullina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 04 mar 2025, 13:17 Każdy z mapami się nada, czyli najtaniej to 955. :-)
No właśnie w opisach to wszystko jest w cały świat a jak chcę się upewnić czy można wgrywać tego gpx na stronie garmina to wychodzi ,że mało który ma tą opcję -,-
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli przez wgrywanie map masz na myśli wgranie śladu GPX to każdy zegarek obsługujący mapy lub same kursy pozwoli ci przez aplikację lub stronę internetową Garmin connect wgrać ślad lub po prostu go utworzyć. Jeżeli masz na myśli wgrywanie podkładów bo na przykład zegarki na USA nie mają fabrycznie wgranych map Europy i na odwrót to również jest taka możliwość.

Ja mam starego już dosyć 945, używałem go zarówno w biegach górskich jak i ulicznych, dosyć często korzystam z funkcji utworzenia kursu lub wgrania śladu GPX co de facto również jest utworzeniem kursu. Wgrywałem też mapy Stanów kiedy były mi potrzebne, aczkolwiek robi się to już ręcznie i warto dobrze sprawdzić źródło map żeby nie było jaj – to nie jest opcja o której przeczytasz w zaletach danego modelu zegarka. Biorąc pod uwagę fakt że szukasz niewielkiego zegarka, raczej obligatoryjnie patrzyłbym za ekranem dotykowym ponieważ bywa nie raz i nie dwa że mapa jest na ekranie nieczytelna i powiększanie lub przesuwanie jej przyciskami jest mało wygodne i przede wszystkim energochłonne jeżeli zależy nam na robieniu tego w biegu. 955 na pewno rozważyłbym na te potrzeby które opisałaś.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dodam od siebie, że mapy to jedyna rzecz, która trzyma mnie przy garminie. Są świetnie, chociaż i w nich się bugi trafiają (bo u garmina nie ma niczego bez bugów).

I inne mapy, od innych dostawców też można wgrać (np. OSM). Google to żart w terenach bez dróg. Działa to znakomicie - cały dzień w nieznanym mi terenie się poruszam i ani raz nie korzystam z telefonu w celu nawigowania.

Nawet krzaki są w takim układzie, jak w realu:

Obrazek
Bzyk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Najrozsądniejsza (stosunek ceny do tego co daje) chyba opcja to 955 (lub 965 jeśli chcesz ekran AMOLED). Może 7s...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tym, że każdy nieszafirowy 7 ma okrojony GPS. Taka niespodzianka od garmina.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

4k to spory budżet na zegarek, jak masz małą łapkę to pewnie wziąłbym Fenix 8 43mm (jak chcesz OLEDa) albo Fenix 7S Pro/non-pro sapphire jak chcesz MIP.

Ogólnie to (jako posiadacz zegarka tej generacji) uważam że absolutnie nie warto dopłacać do 8-mej generacji, siódemka ma 97% funkcjonalności za 50-70% ceny, natomiast najmniejszy model 8 ma tę przewagę że posiada wyświetlacz o 0,1' cala większy (1,2' w ogóle nie występuje) niż poprzednik, co przy tak małym zegarku robi różnicę i tutaj może warto dopłacić.

Forerunner 955 to król cena/możliwości w Garminie, ale jak kupujesz na lata to może warto szarpnąć się na coś trochę bardziej eleganckiego z wyglądu.

Na koniec dodam że uważam że Garmin obrósł w piórka i nie oferuje nic szczególnego względem konkurencji (ponownie podkreślam: mówię jako posiadacz), co nie miało miejsca jeszcze jakiś czas temu (jak kupowałem mojego pierwszego Garmina to nie tylko był jedynym zegarkiem z mapami, ale był też zdecydowanie najbardziej premium z wyglądu i miał najlepszą baterię), natomiast z cenami odfruwają równo z generacji na generację - 5-cyfrowe kwoty pękną już tuż tuż.

Na pewno warto też zobaczyć sobie Coros Pace Pro, Polar Vantage M3 czy Suunto Race S - wszystkie z nich to świetne zegarki za ułamek ceny Garmina, wszystkie mają mapy, wszystkie pełną integrację ze sprzętami (opaski, trenażery, pody itp), i fajne platformy treningowe.

Odsyłam też na pepper.pl, Garminy często są przeceniane i mówimy tu o promocjach rzędu 1000zł upustu.
mspaullina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wow! Dziękuje Wam za wiele cennych uwag i wskazówek! Niestety specyfikacje są tak opisane ,że często kompletnie nie rozumiem o co chodzi -,-

Niemniej, porównałam sobie 3 modele (965, fenix 8 i ten epixpro czy jakoś tak) + swój obecny, bo mi pasuje więc najłatwiej było porównać.
I wygrał.... 965 :D Cena jest spoko, ma funkcje na których mi zależy. Muszę tylko przymierzyć, żeby wielkość sprawdzić czy jest ok.

Na początku byłam nagrzana na fenixa ale im więcej się wczytywałam tym się utwierdzałam ,że aż taki zegarek mi niepotrzebny, bo i tak większości jego szalonych funkcji nie wykorzystam.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

965 ma praktycznie identyczne oprogramowanie jak fenixy 8 a na 10o% fenix7.
jezeli ma coś łaniej to nieistotne drobiazgi.
bardzo szybko i sprawnie działa.
miałem go więc wiem, będziesz zadowolona.
ODPOWIEDZ