Czujnik do piersiowego pomiaru tętna jaki?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Quatro - jeśli kolor nie gra roli, to tu masz Epix Pro 51mm w dobrej cenie:
https://trigar.pl/garmin-epix-2-pro-51m ... nowy-bialy
https://www.eazymut.pl/garmin-epix-pro- ... 04-11.html
Wysłane z mojego SM-S916B .
https://trigar.pl/garmin-epix-2-pro-51m ... nowy-bialy
https://www.eazymut.pl/garmin-epix-pro- ... 04-11.html
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Biegam z OH1 i czekam, aż dokona żywota, a on działa jakby nic.Quatro pisze: ↑17 paź 2024, 18:39 Slawcio: Ciekawe statystyki. Sporo kilometrów zrobionych. Czyli jednak Polar i w ostatnim czasie Verity Sense . Czy Polar Beat, albo Flow sam z siebie policzy kroki przez czujnik telefonu? Da się tak ustawić, żeby zegarek nie był priorytetem dla kroków tylko aplikacja w telefonie? W zegarku Grit w czasie treningu można mieć jednocześnie podgląd pulsu i zegara z sekundami? W Garminie w czasie nagrywania treningu można kupować produkty przez NFC to jest jest duży plus, który przyćmiewa wiele wad Garmina.
Dokupiłem Verity bo trafił się na promocji za o ile pamiętam 270 zł i głównie teraz leży w szufladzie.
Polar Beat to zaszłość, ta aplikacja zniknie. Wszystko teraz jest już w Flow.
Beat i Flow nie liczy sam z siebie kroków jak zegarki, musisz uruchomić trening w aplikacji. Ale co on tam zapisuje, to nie wiem bo ostatni raz biegałem z Beat kilka lat temu, a z Flow nigdy.
Zegar z minutami tak, ale bez sekund. Na tym samym ekranie jest również czas trwania aktywności z sekundami.
![Obrazek](https://imgur.com/omihpwe.png)
To jest tzw. pełny ekran. Oczywiście można mieć więcej.
Natomiast jak dodasz zegar jako zwykłe pole danych to również nie ma sekund.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dokladnie ten HW706 z amazon ,ale widze ze na ali niezla tanioszka chyba zamowie ze 3x na zapas, Mnie dziala z garmina apka idealnie innych nie uzywam takze nie wiem.Opaska ma swoja apke tez ,ale nie instalowalem jeszcze.Bateria trzyma bardzo bardzo dlugo wszytsko sie laduje na usb ,specjalna koncowka magnetyczna ,solidna nie odczepia sie.Jeden przycisk do on,off .Prostota i genalne dzialanie czego wiecej no cena.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Tu na dole jest porównanie tych opasek:
https://coospo.com/pages/product-comparison
Ta którą kupiłem mierzy też zmienność tętna.
Zobaczymy.
https://coospo.com/pages/product-comparison
Ta którą kupiłem mierzy też zmienność tętna.
Zobaczymy.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
Keiw: Może się mylę, ale po porównaniu Epix Pro (Gen2) (cena 4089zł) standard Edition 51 mm do Fenix 7X Pro (cena 3659 zł) wersja Solar 51 mm, to wydaje mi się, że nawet pod względem baterii lepiej wypada Fenix, a jest tańszy o 430 zł. Nie jest to jasne i nie wynika wprost z opisu, ale chyba Fenix ma działać 28 dni w trybie zegarka czyli z włączonym ekranem. Epix w takim trybie ma 11 dni. Fenix przy ładowaniu solarnym „nawet” 37 dni (akurat trochę z przymrużeniem oka, bo żeby naładować energią słoneczną, prawdopodobnie trzeba wystawić na dobre słońce na kilkanaście godzin, może nawet 24h, a i tak chyba się nie naładuje do pełna, ale zawsze coś).
Czas na działaniu GPS jest porównywalny, ale chyba nie biorą pod uwagę włączonego ekranu w Epix. Jedynie gorsza rozdzielczość ekranu w Fenix, ale to nie ma znaczenia przy podobnej funkcjonalności. Naprawdę wolałbym Fenixa. Zakładam taką ewentualność, że nagle nie ma dostępu do żadnego nawet panelu solarnego i jestem w stanie naładować zegarek wystawiając go na słońce w warunkach survivalowych, wyłączając zbędne funkcje.
Slawcio, czyli w Polar Flow da się uruchomić trening w aplikacji i zlicza kroki przez czujnik telefonu? W Garmin Connect nie da się uruchomić treningu z poziomu aplikacji, trzeba mieć urządzenie – to ten minus Garmina. Powinno też być oczywiste, że gdy włącza się trening z poziomu aplikacji to pobiera tętno z połączonego czujnika i jednocześnie kroki np. ze Stryd v3, ale pewnie nie jest to takie oczywiste dla twórców tych aplikacji.
Te zegarki z AMOLED tak chyba mają, że nie mają sekund z zegarem. Sekundy są dość istotne. Już nawet nie wspomnę, że jak jest autobus o 7:31 i jest 7:30 bez sekund, to jest loteria czy już podjeżdża czy jeszcze ma się 55 sekund. Jeśli się wie, że ma się jeszcze pełne 50 sekund, a nie 10 sekund to zawsze coś można kombinować. To taki najprostszy przykład, ale takich sytuacji jest więcej, stąd po prostu unikam zegarków, które nie pozwalają na podgląd sekund z zegarem. W stacjach pogody to samo. Nie kupię bez sekundnika. Instinct 2X Solar ma tarczę z zegarem i sekundami w czasie treningu, ale trzeba ją przywołać przyciskami, ale jak chcę zobaczyć stoper i dystans z tętnem to już muszę przywołać inny ekranu i to jest niefajne. W ekranach modyfikowanych jest max 5 pól dla ekranu, można dodać zegar, ale bez sekund. Jest tylko jeden ekran dla zegara z sekundami i ma dwa pola, których nie można modyfikować, chyba że poprzez jakąś nieznaną mi dodatkową aplikację dla pól. Drugie pole to czas pozostały dla baterii – nie wiedzieć czemu akurat to najbardziej zbędne pole ustawiono na stałe z polem zegara z sekundami. Najbardziej irytujące w Garmin są ekrany w treningach, których nie można skasować i trzeba przez nie się przedzierać do ekranu z zegarem z sekundami, oczywiście jest łatwiejszy sposób, ale gdy się nie ma ustawionej funkcji Lap. Masa możliwości w Garminie, że aż dziwne, że pewnych dość irytujących funkcji nie da się samemu zmodyfikować.
Dunker: HW706 lub HW9 działa bezpośrednio z Garmin Connect? Czy tylko wyświetla real tętno? Z tego co wiem to Garmin Connect nie pozwala uruchomić treningu bez dodatkowego urządzenia, więc nie zapisze tętna z treningu. Rozumiem, że chodzi o działanie z urządzeniem Garmin i przeniesienie zakończonego treningu do Garmin Connect. Natomiast, gdyby HW9 łączyło się bezpośrednio z np. Polar Flow, albo MedM Health lub Locus Map to by było na duży plus i zapisywało tętno np. w Polar Flow z krokami czujnika smartfona. W tym przypadku cena mogłaby przeważyć nad wyborem pomiędzy Coospo HW9 (114 zł), a Verity Sense (449 zł), ale jest kilka plusów za VS. Za HW9 przemawia HRV (zmienność tętna), ale VS jednak działa przy -20. a HW9 tylko -10. VS ma li-po 45 mAh, a HW9 li-ion 90mAh niby większą, ale technologicznie gorszą baterię. VS ma akcelerometr, ale w sumie nie wiedzieć po co i jakie daje rezultaty w aplikacji Polar Flow – czytałem, że działa przy mierzeniu dystansu na basenie przy zwrotach, ale przy bieganiu lub spacerowaniu chyba nie liczy kroków, być może jakaś aktualizacja to zmieni. HW9 ma tylko IP67 (do 1 m głębokości z ograniczeniem 30 min), a VS aż WR50, czyli można pływać i nurkować. Tu duży plus dla VS. VS 6 diod to również spory plus. Tak mi coś mówi, że gdybym się zdecydował to raczej na VS, a nie HW9. Jeszcze mnie korci H10, ale obawiam się testów pływackich no i ta niewygodna pozycja paska napiersiowego. Doczytałem, że H10 może przesyłać sygnał Bluetooth pod wodą, ale potrzebuje dodatkowego odbiornika lub dedykowanego zegarka dla 5kHz.
Przy pomiarach pod wodą z elektrod to też różnie bywa, ale to samo tyczy się optycznego pomiaru, gdy zegarek ciągle walczy z ciśnieniem wody przez ruch rąk i się przemieszcza. Technologia optyczna, która może być zamontowana na skroni lub na ramieniu może być najlepszym rozwiązaniem - bardziej uniwersalna i wygodna.
Chyba Verity Sense będzie najlepszym wyborem, przy okazji zacznę testować Polar Flow.
Czas na działaniu GPS jest porównywalny, ale chyba nie biorą pod uwagę włączonego ekranu w Epix. Jedynie gorsza rozdzielczość ekranu w Fenix, ale to nie ma znaczenia przy podobnej funkcjonalności. Naprawdę wolałbym Fenixa. Zakładam taką ewentualność, że nagle nie ma dostępu do żadnego nawet panelu solarnego i jestem w stanie naładować zegarek wystawiając go na słońce w warunkach survivalowych, wyłączając zbędne funkcje.
Slawcio, czyli w Polar Flow da się uruchomić trening w aplikacji i zlicza kroki przez czujnik telefonu? W Garmin Connect nie da się uruchomić treningu z poziomu aplikacji, trzeba mieć urządzenie – to ten minus Garmina. Powinno też być oczywiste, że gdy włącza się trening z poziomu aplikacji to pobiera tętno z połączonego czujnika i jednocześnie kroki np. ze Stryd v3, ale pewnie nie jest to takie oczywiste dla twórców tych aplikacji.
Te zegarki z AMOLED tak chyba mają, że nie mają sekund z zegarem. Sekundy są dość istotne. Już nawet nie wspomnę, że jak jest autobus o 7:31 i jest 7:30 bez sekund, to jest loteria czy już podjeżdża czy jeszcze ma się 55 sekund. Jeśli się wie, że ma się jeszcze pełne 50 sekund, a nie 10 sekund to zawsze coś można kombinować. To taki najprostszy przykład, ale takich sytuacji jest więcej, stąd po prostu unikam zegarków, które nie pozwalają na podgląd sekund z zegarem. W stacjach pogody to samo. Nie kupię bez sekundnika. Instinct 2X Solar ma tarczę z zegarem i sekundami w czasie treningu, ale trzeba ją przywołać przyciskami, ale jak chcę zobaczyć stoper i dystans z tętnem to już muszę przywołać inny ekranu i to jest niefajne. W ekranach modyfikowanych jest max 5 pól dla ekranu, można dodać zegar, ale bez sekund. Jest tylko jeden ekran dla zegara z sekundami i ma dwa pola, których nie można modyfikować, chyba że poprzez jakąś nieznaną mi dodatkową aplikację dla pól. Drugie pole to czas pozostały dla baterii – nie wiedzieć czemu akurat to najbardziej zbędne pole ustawiono na stałe z polem zegara z sekundami. Najbardziej irytujące w Garmin są ekrany w treningach, których nie można skasować i trzeba przez nie się przedzierać do ekranu z zegarem z sekundami, oczywiście jest łatwiejszy sposób, ale gdy się nie ma ustawionej funkcji Lap. Masa możliwości w Garminie, że aż dziwne, że pewnych dość irytujących funkcji nie da się samemu zmodyfikować.
Dunker: HW706 lub HW9 działa bezpośrednio z Garmin Connect? Czy tylko wyświetla real tętno? Z tego co wiem to Garmin Connect nie pozwala uruchomić treningu bez dodatkowego urządzenia, więc nie zapisze tętna z treningu. Rozumiem, że chodzi o działanie z urządzeniem Garmin i przeniesienie zakończonego treningu do Garmin Connect. Natomiast, gdyby HW9 łączyło się bezpośrednio z np. Polar Flow, albo MedM Health lub Locus Map to by było na duży plus i zapisywało tętno np. w Polar Flow z krokami czujnika smartfona. W tym przypadku cena mogłaby przeważyć nad wyborem pomiędzy Coospo HW9 (114 zł), a Verity Sense (449 zł), ale jest kilka plusów za VS. Za HW9 przemawia HRV (zmienność tętna), ale VS jednak działa przy -20. a HW9 tylko -10. VS ma li-po 45 mAh, a HW9 li-ion 90mAh niby większą, ale technologicznie gorszą baterię. VS ma akcelerometr, ale w sumie nie wiedzieć po co i jakie daje rezultaty w aplikacji Polar Flow – czytałem, że działa przy mierzeniu dystansu na basenie przy zwrotach, ale przy bieganiu lub spacerowaniu chyba nie liczy kroków, być może jakaś aktualizacja to zmieni. HW9 ma tylko IP67 (do 1 m głębokości z ograniczeniem 30 min), a VS aż WR50, czyli można pływać i nurkować. Tu duży plus dla VS. VS 6 diod to również spory plus. Tak mi coś mówi, że gdybym się zdecydował to raczej na VS, a nie HW9. Jeszcze mnie korci H10, ale obawiam się testów pływackich no i ta niewygodna pozycja paska napiersiowego. Doczytałem, że H10 może przesyłać sygnał Bluetooth pod wodą, ale potrzebuje dodatkowego odbiornika lub dedykowanego zegarka dla 5kHz.
Przy pomiarach pod wodą z elektrod to też różnie bywa, ale to samo tyczy się optycznego pomiaru, gdy zegarek ciągle walczy z ciśnieniem wody przez ruch rąk i się przemieszcza. Technologia optyczna, która może być zamontowana na skroni lub na ramieniu może być najlepszym rozwiązaniem - bardziej uniwersalna i wygodna.
Chyba Verity Sense będzie najlepszym wyborem, przy okazji zacznę testować Polar Flow.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Te opaski Coospo bez żadnego problemu połączysz z apkami w telefonie np. z Polar Beat.
Jak mój Fenix był w reklamacji i biegałem z pasem Garmina HRM Pro Plus, to w apce Connect robiłem synchronizację pasa i z tego co pamiętam to zczytywało puls i kroki, bo nawet wtedy kroki mi do wyzwania wędrówki wliczało.
Epix Pro 51mm jako jedyny posiada baterię od Enduro i trzyma długo. U każdego będzie inaczej, bo każdy ustawi zegarek pod swoje upodobania.
Jak mój Fenix był w reklamacji i biegałem z pasem Garmina HRM Pro Plus, to w apce Connect robiłem synchronizację pasa i z tego co pamiętam to zczytywało puls i kroki, bo nawet wtedy kroki mi do wyzwania wędrówki wliczało.
Epix Pro 51mm jako jedyny posiada baterię od Enduro i trzyma długo. U każdego będzie inaczej, bo każdy ustawi zegarek pod swoje upodobania.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
Witajcie. Czy do mojego czujnika - Geoid HS500 dopasuję pas Polara, lub Garmina?
![Obrazek]()
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Raczej tak. Chińczyk również.
-
- Stary Wyga
Chciałbym kupić inny pasek tętna obecnie długo już mam Polar H7. Jaki polecacie? Ważne, aby miał odpinaną kostkę.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli H7 ciągle działa, to nic z nowym paskiem nie zyskasz.
Jeśli chcesz zmienić, to kup H9.
Jeśli chcesz zmienić, to kup H9.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Stary Wyga
ŹLE się wyraziłem. Chodziło mi o wymianę kostki bardziej. Pasek wiadomo jak zużyje i tak trzeba kupić nowy.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ja cię dobrze zrozumiałem
Jeśli kostka H7 działa, to po co masz kupować nowy czujnik?
![](http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji6.png)
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A co jest nie tak z tymi które są polecane w tym wątku?Rapero7000 pisze: ↑09 sty 2025, 13:01 Chciałbym kupić inny pasek tętna obecnie długo już mam Polar H7. Jaki polecacie? Ważne, aby miał odpinaną kostkę.
-
- Stary Wyga
Pomyliłem się ja mam Polar h9. Czy on się różni od H10?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Serio? Wyszukiwarkę ci usunęli w komputerze?
Mój Blog "Luźne wpisy"